Telt ház volt a székesfehérvári Duális Információs Napon

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán (AMK) V. alkalommal tartottak Duális Információs Napot április 21-én. A program részeként Duális Állásbörzét is rendeztek, ahol a diákok közvetlenül informálódhattak a képzésekről és a cégek által kínált gyakorlati és munkalehetőségekről. Óriási előny, hogy a fiatalok a diploma megszerzésével egy időben biztos egzisztenciát jelentő munkahelyet is találhatnak.

A rendezvényre a duális vállalati partnereket és a karra jelentkezett, érdeklődő középiskolásokat hívták meg, hogy népszerűsítsék körükben a duális képzési formát, és segíthessék a diákok, illetve a cégek egymásra találásának folyamatát.



A telt házas program előadás-sorozattal és a cégek bemutatásával kezdődött, melyet az érdeklődők nagy száma miatt két helyszínen, közvetlenül, illetve az épületen belül egy másik teremben online közvetítésen keresztül hallgathattak meg.



Prof. Dr. Kovács Levente rektor köszöntőjében a duális képzés egyediségét emelte ki: a partnercégek az egyetemmel karöltve az első pillanattól kezdve megteremtik a gyakornokság és a gyakorlatorientáltság lehetőségét a hallgatók számára. Az Óbudai Egyetem, azon belül is a székesfehérvári kar a gyakorlatorientált képzés fellegvárának számít. A duális képzésnek köszönhetően, amelynek során a vállalati partnerekkel szoros kapcsolat alakult ki, a hallgatók felsőfokú tanulmányaik kezdetétől szerezhetnek céges tapasztalatot, gyakorlati készségeket és kompetenciákat. Ennek jó példája a székesfehérvári gyakorlat, a siker kulcsa pedig a rengeteg munka és az elköteleződés volt, nemcsak az egyetem, hanem a partnercégek és Székesfehérvár Önkormányzata vezetésének oldaláról is.



Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere hangsúlyozta: a városvezetés kifejezett célja, hogy helyben tartsák a jól képzett fiatalokat. A továbbiakban a székesfehérvári ipar és az ehhez kapcsolódó egyetemi, középiskolai képzés magas színvonaláról beszélt. Kifejtette: nem kell elmenni más városba vagy országba azért, hogy a fiatalok a világ vezető technológiáival megismerkedjenek, hiszen ezt Székesfehérváron is megtehetik. Itt van az egyetemen és jelen van a város iparában is.



Prof. Dr. Györök György, a kar dékánja a rektorhoz hasonlóan kiemelte a székesfehérvári kar vezető szerepét a duális képzésben. Úgy fogalmazott, minden tényező adott ahhoz, hogy ez a képzési forma sikerrel működjön: az egyetemi intézményi háttér, a cégekkel, a városvezetéssel való jó együttműködés és nem utolsósorban a kiváló diákok. A dékán úgy fogalmazott: az Óbudai Egyetemen és az Alba Regia Karon a hallgatót nem egy neptun-kódként kezelik, a fiataloknak érdemes itt tanulniuk, hiszen minden téren támogatásra lelhetnek.

Dr. Pogátsnik Monika, a kar oktatási dékánhelyettese, duális képzési igazgató ismertette a duális képzési forma tanévének rendjét, legfontosabb technikai tudnivalóit, határidőit. Elhangzott, hogy harminc partnervállalattal közösen, mind az öt alapszakon indít duális képzési formát az Óbudai Egyetem.

Az eseményen a duális képzésben részt vevő vállalati partnerek is bemutatkoztak: az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., a BKV Zrt., a DENSO Magyarország Gyártó Kft., az Emerson Process Management Magyarország Kft., az E.O.N Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., az Envirosense Hungary Kft., a Fejérvíz Zrt., a Grundfos Gyártó Magyarország Kft., a Harman Becker Automotive Systems Kft, a Howmet-Köfém Kft., a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, a Kyndryl, valamint a Videoton Holding Zrt.



 

Az állásbörzén volt lehetőség a személyes találkozókra is: a középiskolás diákok a céges standoknál érdeklődhettek, hogy a duális képzés az adott vállalatnál milyen formában valósul meg. Testközelből gyűjthettek információt a kiválasztási szempontrendszerekről.



Gazdasági partnerek, duális képzés

Az elmúlt években a duális képzés területén is sikerült előrelépnie az Óbudai Egyetemnek. Minden kar az adott területen hozott létre cégekkel együttműködési szerződést. A gazdasági élet szinte minden területét lefedi a duális rendszer, amit következetesen növel az intézmény. A legjobb gyakorlatot a székesfehérvári Alba Régia Műszaki Kar mutatja fel, ahol idén több mint 300 duális szakmai gyakorlóhely jött létre, és jelenleg is több mint 100 hallgató tanulmányainak költségeihez járulnak hozzá helyi cégek, biztosítva azt, hogy már egyetemistaként megismerkedjenek egy-egy üzem működésével, a gyártási folyamatok összehangolásával. Az AMK Következetesen erősíti kooperatív képzéseit is, amely a felsőbb évesek „gyakorlatorientált” programjának számít, és amelyet az Óbudai Egyetem honosított meg évtizedekkel ezelőtt.
Frissítve: 2022.04.21.

Legfrissebb cikkek