Sikeres projektjeink

Mass Ventil

A MassVentil tömeglélegeztető-rendszer attól egyedülálló, hogy egyszerre akár 5-10-50, esetleg még több ember lélegeztetését is meg tudja oldani, védi az egészségügyi dolgozókat, és kórházon kívül, ad hoc táborokban, csarnokokban is üzemeltethető.

A találmány fejlesztése Prof. Dr. Kozlovszky Miklós vezetésével, 2020. márciusában, a koronavírus járvány kezdetén, civil kezdeményezéséként indult, önzetlen önkéntes szakemberek, illetve hazai- és nemzetközi cégek, intézmények segítségével.

Az Óbudai Egyetem felkarolta a kezdeményezést, helyszínt, infrastruktúrát, szakembereket biztosított a projekt számára, így az összefogás eredményeként, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) anyagi támogatásával sikeres deszkamodell készült a találmányból.

Az Óbudai Egyetem és a Medicor Zrt. ót évre szóló stratégiai együttműködési megállapodás kötött 2021. december 20-án. A Medicor az egészségipari beruházási és koronavírus járványhoz köthető K+F tevékenység keretében megvalósuló komplex fejlesztési projekt részeként létrehozza és működtetni fogja az egyetemen a „MEDICOR MassVentil Labort”.

További információk itt olvashatóak.

Ariadné Elektronikus Vakvezető Rendszer

A világviszonylatban is újdonságnak számító Ariadné Elektronikus Vakvezető Rendszer egy speciális fehérbot segítségével lehetővé teszi olyan „taktilis” burkolati jelzés kialakítását és használatát, amely a környezet számára nem észlelhető és nem okoz problémát.

Az Ariadné rendszer lényege, hogy a járófelületen vagy alatta, egy olyan vezetősáv kerül elhelyezésre, mely egy speciálisan erre a célra tervezett fehérbottal elektronikusan, rádióhullámokkal érzékelhető. A bot járófelülethez közeli végében lévő érzékelő a fehérbot használata során veszi a rádiófrekvenciás jeleket, a botnyélben elhelyezett elektronikus rendszer pedig hangjelzéssel és/vagy rezgéssel jelzi a vezetővonal irányát. A bot tervezése során fontos szempont volt, hogy mérete és súlyeloszlása ne térjen el a megszokott fehérbotokétól. Az ARIADNÉ vakvezető rendszer alkalmas belső terekben, közintézményekben, munkahelyeken és otthon is a vakok és gyengénlátók tájékozódásának segítésére, de akár kültéri események akadálymentessé tételére is.

A rendszert a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is tesztelte és jónak értékelte. A fejlesztés szabadalmaztatási eljárása folyamtatban van.

Frissítve: 2024.05.31.