Innovációs versenyek

Hackathon

A hackathon kifejezést a hacking és a marathon szavakból alkották, jellemzően kétnapos üzleti ötletversenyekre. Magyarországon a 2010-es évek elejétől szerveznek hasonló, 12-24-48 órás megmérettetéseket, elsősorban a start-up világ vállalkozásösztönző eszközeként.
A cél az, hogy egyetemi hallgatókból létrejött sokszínű csapatok újszerű, akár szokatlan módon tudjanak megnyilatkozni a versenyfelhívásban megjelölt témában. A szervezők az ötleteket versenyeztetik, majd a legnépszerűbbek kidolgozására jellemzően 3-6 fős csapatokat alakítanak, akiknek általában egy hétvégéjük van arra, hogy az ötletből egy működőképes projekttervet  hozzanak létre.

Az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) általában félévente indít tematikus versenyt, melyre az egyetem minden hallgatójának jelentkezését várja.

Korábbi eseményeink:

SMART Egyetem Hallgatói Hackathon 

Az Óbudai Egyetem hallgatói versenyt hirdetett az innováció és a hallgatói szolgáltatások minőségének javítása jegyében. A koronavírus okozta járványhelyzetben előtérbe kerültek a távoktatást, online jelenlétet segítő megoldások. A verseny célja az volt, hogy a hallgatói csoportok innovatív és a gyakorlatban is implementálható megoldási modelleket dolgozzanak ki az alábbi három témakörben:

  • Online oktatást támogató megoldások fejlesztése, University 4.0;
  • Digitális Tanulmányi Osztály megtervezése és szolgáltatásai;
  • Beiskolázási program és platform fejlesztése.

A megadott témákban a hallgatói csapatok számára az egyetlen megkötés az volt, hogy valós problémákra, igényekre, kihívásokra kínáljanak valóban alkalmazható, megvalósítható megoldásokat – melyeket az Óbudai Egyetem a későbbiek folyamán beépíthet saját működési modelljébe.

A verseny további célja volt a hallgatói innovációban rejlő potenciál kiaknázása, valamint a hallgatók érdekeinek érvényesítése az adminisztráció területén.

A nyertesekről szóló cikkünk itt olvasható.

VetaThon

Az Állatorvostudományi Egyetem az Óbudai Egyetemmel közösen izgalmas szellemi versenyre invitálta hallgatóit. A VetaThon elnevezésű hackathonra két tudományterület (az állategészségügyi és a mérnöki) összekapcsolásával a világ aktuális és valódi problémáira vártak kreatív és legalább elvben megvalósítható megoldásokat. A megmérettetés témaköre: „Az állatok és a pandémia” volt.

Az Óbudai Egyetem részéről a szervezésben és mentorálásban Prof. Dr. Kozlovszky Miklós volt dékán vett részt.

A győztes ötletekről szóló honlaphírünk itt olvasható.

PoC (Proof of Concept)

 Az Óbudai Egyetem PoC (Proof of Concept) programja azokat az egyetemi jogviszonnyal rendelkező kutatókat, oktatókat és hallgatókat, illetve az általuk vezetett csapatokat támogatja, akik az egyetemen végzett kutatás-fejlesztési tevékenységük során ígéretes eredményeket értek el, azonban a piaci lehetőségek és technológiai működőképesség bizonyításához – és ezáltal a további fejlesztéshez szükséges külső források bevonásához, vagy a közvetlen piaci hasznosításhoz – áthidaló támogatásra és mentorálásra van szükségük. Az NKFIH Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma (EIÖ) projekt támogatásával 2021 tavasszal zajlott le az első PoC forduló. A nagy sikerre való tekintettel a projekt folytatódik.

Nyertes projektek 2011-ben:

A Dobóczi Zsolt és Szűcs László által megalkotott „Filamass” egy periféria a 3D nyomtatók mellé, amellyel a nyomtatás diagnosztizálható. Ipari szereplőknek, és otthoni felhasználóknak is terveztek eszközt, amely amennyiben a nyomtatásban hibát észlel, beavatkozik, tehát a nyomtatást szünetelteti és jelzést küld a felhasználónak, aki eldöntheti, hogy mi a teendő. Élőadatként kiolvasható az alapanyagfogyás, ezzel együtt kiépíthető vele egy készletgazdálkodási rendszer. A termékkel szeretnék a selejt nyomtatások számának csökkentését és ezáltal a műanyag hulladékot, a felhasználók ökológiai lábnyomát csökkenteni. A csapatot Bacsa László, a Demola Közép és Kelet-európai igazgatója mentorálta.

A „SparkTech” egy olyan szikraforgácsoló berendezés fejlesztésével foglalkozik, amely alkalmas munkadarabba, vagy alkatrészbe beletört menetfúrók, beleszorult, beleszakadt csavarok eltávolítására. A SparkTech megoldásával akár 10-30 perc alatt is elvégezhető a beletört menetfúró eltávolítása szemben más megoldásokkal, amelyek akár több napos munkát is igénybe vettek. A javító szolgáltatás további előnye, hogy a cégeknek nem kell nagy összegű eszközökbe beruházni, magasabb szaktudású emberi erőforrást használni. A megoldás kitalálója Garamvölgyi Tivadar, aki az EKIK gépészeti tervezés és prototípusgyártás vezetője. A SparkTech csapat vezetője Takács Mátyás, aki az EKIK-ben fejlesztő mérnökként különböző kutatási projekteken dolgozik. További csapattagok Ládi Alexander, Piricz Tamás EKIK munkatársak, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai kar mesterhallgatói. A csapatot erősíti még Riesing József BME mechatronikai mérnök-hallgató, mentoruk Árendás Csaba volt.

Feil LizaReleaf” nevű inhalálója egy olyan termékfejlesztés, mely elsősorban az asztmások és más légúti fertőzésben szenvedő emberek mindennapi életét könnyíti meg. A személyes indíttatásból származó projekt elsődleges célja olyan innováció volt, melyben az új forma, funkció és anyag segítségével az inhalátor elszakad a sokak számára idegen eszköztől és olyan termékké válik, melyben az emberek megbíznak, és számíthatnak rá a legváratlanabb helyzetekben is. Liza kutatásai során észrevette, hogy a jelenleg piacon lévő változatok kevésbé hordozhatók, könnyen éri őket szennyeződés, és megjelenésük a legkevésbé sem barátságos a felhasználók számára. A „Releaf” nagy előnye, hogy kialakításának köszönhetően egy kézzel kezelhető, emellett törekedett az ergonomikus formai kialakításra és letisztult arculat tervezésére is. A gondosan kiválasztott anyagú készülék hozzájárul a környezet védelméhez is. Feil Lizát is Árendás Csaba mentorálta.

Frissítve: 2023.04.27.