VETATHON ötletverseny - ÓE hallgatók a győztesek között

Nagyszerű ötletek születtek az Állatorvostudományi Egyetem és az Óbudai Egyetem (ÓE) közös szervezésű, fantasztikus hangulatú ötletversenyén, a VETATHON-on, „Az állatok és a pandémia” témakörében. A csapatok a 24 órás megmérettetés során egy általuk felállított probléma megoldására tettek javaslatot és demonstrálták is innovatív ötleteiket. Több ÓE hallgató is kiemelkedő teljesítményt nyújtva, az egyik nyertes csapat tagjaként zárta a versenyt. A harmadik helyen végzett Vengineers nevű csapat tagjai közül többen az Óbudai Egyetem hallgatói: Molnár Albert, Viktor Patrik, Kovács Evelin, Simon Dániel.

A VETATHON célja az volt, hogy a verseny során a két tudományterület (az állategészségügyi és a mérnöki) összekapcsolásával valós problémákra új megközelítésű – akár a pandémiás helyzeten is túlmutató – megoldásokat kapjunk, amelyeknek konkrét hasznosítása is elképzelhető a jövőben.

Az eredményhirdetés előtt minden csapat egy angol nyelvű prezentációval készült, majd a zsűri kérdéseire válaszoltak. A verseny ezen része nyilvános volt, így nem csupán a családtagok és szurkolók vehettek részt az online eseményen, hanem a média képviselői is. A hackathon végeredményéről transzparens értékelési rendszer alkalmazása mellett egy jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező zsűri döntött, a mentorok szavazatának figyelembevételével.

Összesen 41 hallgató indult, 6 országból és 4 egyetemről: Állatorvostudományi Egyetem, Óbudai Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem és Szegedi Tudományegyetem, így végül 7 vegyes csapat állt a zsűri elé kreatív megoldásaikkal. A 24 órás felkészülés során közel 20 mentor segített a csapatokat. A csapatok egytől-egyig a zsűri elismerését kiváltó ötletekkel rukkoltak elő, így végül igen nehéz volt a döntés.

Az első helyen a Pawsome csapat (tagok: Horváth Ariella, Marina Tokareva, Mónus Fanni, Zabó Vivien, Zabó Dominik és Mrena Richárd) végzett, ötletük egy szarvasmarha microchip alapú monitoring rendszer létrehozása volt.

A második helyet a Veta-Tech csapat (tagok: Szécsi Lilla, Csanády Péter, Vargas Ramiro, Laurinyecz Petra, Yurt Attila és Qadir Awais) szerezte meg innovatív gyógynövény hatóanyagú táplálékkiegészítő előállító rendszerre vonatkozó ötletükkel.

A harmadik helyen a Vengineers csapat (tagok: Molnár Albert, Viktor Patrik, Kovács Evelin, Simon Dániel, Törőcsik Beatrix és Kurucz Kata) végzett, mely csapat mérnök tagjai az Óbudai Egyetemről érkeztek. A Vengineers különböző fertőző megbetegedések elkerülését segítő prevenciós célú kisállatnyakörvre és a hozzá kapcsolódó applikációra irányuló megoldásuk bemutatásával érte el a dobogós helyezést. .

A hackathon szponzorai az Elanco, a Zoetis és a Boehringer Ingelheim voltak, akik értékes konferencia részvételi és képzési lehetőséget, valamint ajándékutalványokat ajánlottak fel a nyertes hallgatók számára.

A megmérettetés a nyereményeken kívül számos előnnyel járt, hiszen az indulók tesztelhették kreativitásukat, fejleszthették együttműködési készségüket a csapatmunka során, szélesíthették látókörüket, illetve az eredményekre alapozva akár egy saját start-up vállalkozást is beindíthatnak majd a jövőben. Mindezek alapján reméljük, hogy a következő tanév során is lehetőségünk lesz egy hasonló verseny meghirdetésére, bízva abban, hogy arra már nem csupán online, hanem személyes részvétel mellett is sor kerülhet.

A VETATHON innovációs hallgatói verseny a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma című pályázati konstrukcióján belül, az Állatorvostudományi Egyetem által elnyert, 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00010, valamint az Óbudai Egyetem 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00017 számú projektjének támogatásával jött létre.

Gratulálunk a nyerteseknek!

Frissítve: 2021.04.11.

Legfrissebb cikkek