Egyéb külföldi ösztöndíjak

Az alábbiakban azoknak a hallgatóknak és oktatóknak adunk tájékoztatást az ösztöndíjas és egyéb támogatási lehetőségekről, akik az egyetem által biztosított programokon kívül szeretnének további lehetőségeket keresni.

Felhívjuk a látogatók figyelmét, hogy az alábbi ösztöndíjakkal kapcsolatban a kiíró szervezet tud további információt adni.

A Tempus Közalapítvány számos olyan ösztöndíj menedzselését végzi, amelyek a hallgatói és az oktatói mobilitást támogatják diplomaszerzési, kreditszerzési vagy oktatási céllal. A programok részletesen tartalmazzák, hogy mely programok esetében hol kell benyújtani a jelentkezést. Az ösztöndíjkínálatban a hallgatók számára az eligazodást az Ösztöndíjkereső segíti.

Magyarországnak a világ számos országával van kormányközi vagy tárcaközi oktatási, tudományos és kulturális együttműködési egyezménye. A kétoldalú megállapodásokban rögzített munkatervek többek között nyári egyetemi kurzusokon való részvételt tesznek lehetővé a pályázók számára. A 2-4 hetes nyári egyetemi programok többnyire a fogadóország kultúrájának, művészetének megismerésére, a pályázó nyelvtudásának tökéletesítésére adnak lehetőséget. Az államközi szerződések keretében meghirdetett Nyári Egyetemi programokat a Tempus Közalapítvány teszi közzé, a részvételre államközi ösztöndíj pályázható. Pályázat benyújtásának módja és határideje itt olvasható.

Az Államközi ösztöndíjak klasszikus kétoldalú államközi oktatási megállapodásokban biztosított ösztöndíj pályázatok egyetemi részképzésre, teljes képzésre, illetve nyári egyetemekre.

A pályázók köre (alapvetően BA / MA / PhD hallgatók) és a pályázás feltételei országonként és ösztöndíj típusonként eltérőek.

Pályázati határidő: 2024. február 8., csütörtök, 23:00 óra

Jelentkezés: Tempus Közalapítvány (scholarship.hu)

A hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet legtehetségesebb fiatal szakembereinek, kutatóinak, művészeinek munkáját elősegítő és támogató ösztöndíj, amely külföldi kutatóhelyeken, alkotóműhelyekben kutatói, illetve művészeti munkában való részvételüket teszi lehetővé. Az ösztöndíj teljes időtartamát a választott külföldi fogadó intézményben kell tölteni.

Pályázati határidő: 2024. március 14., csütörtök, 16:00 óra

Kíváncsi, hogy milyen ösztöndíjakat kínál a DAAD magyar felsőoktatási hallgatóknak és diplomásoknak? Keresse fel a DAAD ösztöndíj-adatbázisát. A DAAD honlapján ezen kívül megtalálja azokat az ösztöndíjakat is, amelyeket más német szervezetek ajánlanak fel az érdeklődőknek.

Az “Osztrák-Magyar Tudományos és Oktatási Kooperációs Akcióprogram”, amely az Ausztria és Magyarország közötti tudományos élet és a felsőoktatás kapcsolatainak elmélyítését szolgálja, 1976-ban jött létre. Kizárólag a bilaterális, osztrák-magyar vonatkozású együttműködéseket támogatja.

  • Osztrák Akadémiai Csereszolgálat (OEAD)

A https://grants.at/ az OEAD által létrehozott legnagyobb, valamennyi tudományterületre kiterjedő osztrák ösztöndíjakat tartalmazó online adatbázis.  A hallgatók, a végzettek és a kutatók számára meghirdetett támogatási lehetőségek között megtalálhatók a nemzeti, az európai és a nemzetközi programokban meghirdetett klasszikus ösztöndíjak, a kiegészítő támogatások és díjak.

A franciaországi tanulmányok és kutatások iránt érdeklődőknek kínál ösztöndíjakat, illetve ad tájékoztatást a lehetőségekről a Campus France magyarországi irodája.

A NUFFIC számos olyan ösztöndíjat és programot kínál, amelyek révén Hollandiában lehet tanulni vagy kutatásokat folytatni.

A British Council Study UK: Discover You oldalán a külföldi hallgatók számára meghirdetett ösztöndíjak tekinthetők meg.

Az alapot Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország hozta létre, hogy az országok közötti kulturális, tudományos, művelődésügyi és turisztikai kapcsolatokat elmélyítse. Ennek keretében működik a Visegrádi Ösztöndíj program (Visegrad Scholarship Program).

Frissítve: 2024.05.10.