Egyéb külföldi ösztöndíjak

Az alábbiakban azoknak a hallgatóknak és oktatóknak adunk tájékoztatást az ösztöndíjas és egyéb támogatási lehetőségekről, akik az egyetem által biztosított programokon kívül szeretnének további lehetőségeket keresni.

Felhívjuk a látogatók figyelmét, hogy az alábbi ösztöndíjakkal kapcsolatban a kiíró szervezet tud további információt adni.

A Tempus Közalapítvány számos olyan ösztöndíj menedzselését végzi, amelyek a hallgatói és az oktatói mobilitást támogatják diplomaszerzési, kreditszerzési vagy oktatási céllal. A programok részletesen tartalmazzák, hogy mely programok esetében hol kell benyújtani a jelentkezést. Az ösztöndíjkínálatban a hallgatók számára az eligazodást az Ösztöndíjkereső segíti.

Az Államközi ösztöndíjak klasszikus kétoldalú államközi oktatási megállapodásokban biztosított ösztöndíj pályázatok egyetemi részképzésre, teljes képzésre, tanulmányútra, illetve nyári egyetemekre. A pályázók köre és a pályázás feltételei országonként és ösztöndíj típusonként eltérőek.

  • Német Akadémiai Csereszolgálat (DAAD)

Kíváncsi, hogy milyen ösztöndíjakat kínál a DAAD magyar felsőoktatási hallgatóknak és diplomásoknak? Keresse fel a DAAD ösztöndíj-adatbázisát. A DAAD honlapján ezen kívül megtalálja azokat az ösztöndíjakat is, amelyeket más német szervezetek ajánlanak fel az érdeklődőknek.

Az “Osztrák-Magyar Tudományos és Oktatási Kooperációs Akcióprogram”, amely az Ausztria és Magyarország közötti tudományos élet és a felsőoktatás kapcsolatainak elmélyítését szolgálja, 1976-ban jött létre. Kizárólag a bilaterális, osztrák-magyar vonatkozású együttműködéseket támogatja.

  • Osztrák Akadémiai Csereszolgálat (OEAD)

A https://grants.at/ az OEAD által létrehozott legnagyobb, valamennyi tudományterületre kiterjedő osztrák ösztöndíjakat tartalmazó online adatbázis.  A hallgatók, a végzettek és a kutatók számára meghirdetett támogatási lehetőségek között megtalálhatók a nemzeti, az európai és a nemzetközi programokban meghirdetett klasszikus ösztöndíjak, a kiegészítő támogatások és díjak.

A franciaországi tanulmányok és kutatások iránt érdeklődőknek kínál ösztöndíjakat, illetve ad tájékoztatást a lehetőségekről a Campus France magyarországi irodája.

A NUFFIC számos olyan ösztöndíjat és programot kínál, amelyek révén Hollandiában lehet tanulni vagy kutatásokat folytatni.

A British Council Study UK: Discover You oldalán a külföldi hallgatók számára meghirdetett ösztöndíjak tekinthetők meg.

Az alapot Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország hozta létre, hogy az országok közötti kulturális, tudományos, művelődésügyi és turisztikai kapcsolatokat elmélyítse. Ennek keretében működik a Visegrádi Ösztöndíj program (Visegrad Scholarship Program).

Frissítve: 2023.04.27.