Nyertes projektek

A Dobóczi Zsolt és Szűcs László által megalkotott „Filamass” egy periféria a 3D nyomtatók mellé, amellyel a nyomtatás diagnosztizálható. Ipari szereplőknek, és otthoni felhasználóknak is terveztek eszközt, amely amennyiben a nyomtatásban hibát észlel, beavatkozik, tehát a nyomtatást szünetelteti és jelzést küld a felhasználónak, aki eldöntheti, hogy mi a teendő. Élőadatként kiolvasható az alapanyagfogyás, ezzel együtt kiépíthető vele egy készletgazdálkodási rendszer. A termékkel szeretnék a selejt nyomtatások számának csökkentését és ezáltal a műanyag hulladékot, a felhasználók ökológiai lábnyomát csökkenteni. A csapatot Bacsa László, a Demola Közép és Kelet-európai igazgatója mentorálta.

A „SparkTech” egy olyan szikraforgácsoló berendezés fejlesztésével foglalkozik, amely alkalmas munkadarabba, vagy alkatrészbe beletört menetfúrók, beleszorult, beleszakadt csavarok eltávolítására. A SparkTech megoldásával akár 10-30 perc alatt is elvégezhető a beletört menetfúró eltávolítása szemben más megoldásokkal, amelyek akár több napos munkát is igénybe vettek. A javító szolgáltatás további előnye, hogy a cégeknek nem kell nagy összegű eszközökbe beruházni, magasabb szaktudású emberi erőforrást használni. A megoldás kitalálója Garamvölgyi Tivadar, aki az EKIK gépészeti tervezés és prototípusgyártás vezetője. A SparkTech csapat vezetője Takács Mátyás, ő az EKIK-ben dolgozik fejlesztő mérnökként különböző kutatási projekteken. További csapattagok Ládi Alexander, Piricz Tamás EKIK munkatársak, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai kar mesterhallgatói. A csapatot erősíti még Riesing József BME mechatronikai mérnök- hallgató, mentoruk Árendás Csaba volt.

Feil Liza „Releaf” nevű inhalálója egy olyan termékfejlesztés, mely elsősorban az asztmások és más légúti fertőzésben szenvedő emberek mindennapi életét könnyíti meg. A személyes indíttatásból származó projekt elsődleges célja olyan innováció volt, melyben az új forma, funkció és anyag segítségével az inhalátor elszakad a sokak számára idegen eszköztől és olyan termékké válik, melyben az emberek megbíznak, és számíthatnak rá a legváratlanabb helyzetekben is. Liza kutatásai során észrevette, hogy a jelenleg piacon lévő változatok kevésbé hordozhatók, könnyen éri őket szennyeződés, és megjelenésük a legkevésbé sem barátságos a felhasználók számára. A „Releaf” nagy előnye, hogy kialakításának köszönhetően egy kézzel kezelhető, emellett törekedett az ergonomikus formai kialakításra és letisztult arculat tervezésére is. A gondosan kiválasztott anyagú készülék hozzájárul a környezet védelméhez is. Feil Lizát is Árendás Csaba mentorálta.

Frissítve: 2024.05.31.