Rektori köszöntő

Tisztelt Látogatók!

Az Óbudai Egyetem rektoraként köszöntöm leendő és mostani hallgatóinkat, valamint mindazokat, akik a világhálón keresztül kívánnak információkat szerezni intézményünkről. Hiteles és naprakész tájékoztatást olvashatnak képzéseinkről, oktatóinkról, az egyetemi élet híreiről, sikereinkről és eredményeinkről.

Van miről, hiszen az Óbudai Egyetem – fiatal kora ellenére – nagy hagyományú és jelentős múlttal  rendelkező intézmény. Úgy vélem, akkor végezzük jól a munkánkat, ha méltók vagyunk elődeinkhez, akik a maguk idejében a leghaladóbb és leginnovatívabb módon reflektáltak koruk kihívásaira.

Ma minden harmadik magyar mérnök az Óbudai Egyetemen szerzi meg diplomáját. Tudjuk azonban, hogy a színvonal megtartásához nemcsak a szakmai alapokat kell átadnunk, hanem a minden újra való nyitottságot, a problémák iránti érzékenységet és az állandó kíváncsiságot is ki kell alakítani hallgatóinkban.

Rektori programom minden eleme ezt a törekvést szolgálja.

Célom, hogy mind az anyaországi és határon túli magyar, mind a külföldi műszaki érdeklődésű diákok számára az Óbudai Egyetem legyen az első választás. Kiemelkedően fontosnak tartom, hogy egyetemünk kiváló oktatói-kutatói, a magas szintű képzés és az intézményünkben zajló innovatív tevékenység megfelelő hazai és nemzetközi elismerést kapjon, melyet az egyetemi közösséggel szorosan együttműködve kívánok megvalósítani.

2019-ben, amikor átvettem az intézmény vezetését, a nemzetközi rangsorok az Óbudai Egyetemet nem hivatalosan a 2083. helyre pozícionálták, ma pedig a Times Higher Education (THE) rangsora alapján az intézmény a világ legjobb egyetemei között immár hivatalosan is az 1079. helyen áll. Ezer helyet léptünk tehát előre.

Ahogy hiszek a folyamatos fejlődésben, úgy vallom azt is, hogy az eddig elért eredményekkel nem szabad megelégedni. Ezért döntött úgy az Egyetem Szenátusa, hogy 2021. augusztus 1-jétől alapítványi fenntartású egyetemmé váljunk. A modellváltás rugalmasabb működést, ugyanakkor hosszú távú és kiszámítható tervezés lehetőségét is biztosít kitűzött céljaink megvalósításához.

Prof. Dr. Kovács Levente
rektor

Frissítve: 2024.05.10.