IT Evolúció kiállítás

Különleges technikatörténeti kiállítás várja az érdeklődőket az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar aulájában. Az IT Evolúció tárlat 52 vitrinben mutatja be az információáramlás egyre gyorsuló és egyre több területre kiterjedő történetét.Az infomáció technológia (IT) a 20. és a 21. század egyik meghatározó és rendkívül gyorsan fejlődő tudományterülete. Az IT-fejlődés nemcsak, hogy gyors, hanem egyre gyorsuló folyamat. A kiállítás első részének létrehozását 2016-ban két meghatározó cél irányította, elsődlegesen a fejlődés ívének bemutatása, amelyet nemcsak a kiemelkedőnek tartott híres találmányok határozták meg, hanem rengeteg egymásra épülő folyamatosan finomodó találmányok sora. A kiállítás ezért a legmeghatározóbb nagy találmányok mellett igyekszik bemutatni az evolúció folyamatát. A tudatos értékmentés mellett az elődök tárgyakban megtestesült munkájának megőrzése is fontos feladat. Az első kiállítási rész 40 vitrin tematikus összeállítással, több mint ezer eredeti tárgy segítségével szemlélteti az információtechnológiai forradalom hátterében lévő fejlődést a kezdetektől napjainkig. Bemutatja a számolás- és számítástechnika, az adattárolás, az elektronika és az elektronikus kommunikációval összeolvadt számítástechnika meghatározó találmányait, a mérnöki kreativitás csodálatos formagazdagságát, számos kuriózumot, „elsőt és utolsót”..A 2021. november 18-án megnyílt IT Evolúció 2.0 kiállítási rész 12 vitrinje a változások különleges és meghatározó darabjait tárja az érdeklődők elé.

Az IT Evolúció 2.0 kiállítás témakörei: nyelv és beszédtechnológia, írás és írástechnológia, műszaki rajzolás eszközei, könyvnyomtatás, hang- és képrögzítés, elektromos távközlés, számítógépek, személyi számítógépek, az Internet hazai megvalósítása, mobil és okos technikák és ezekhez tartozó különleges, rendkívül gazdag kiállítási tárgyak láthatók.

A kiállítás Dr. Kutor László, az Óbudai Egyetem címzetes egyetemi tanárának több mint 40 évnyi gyűjtő és rendszerező munkájával kifejlődött magánygyűjteményéből jött létre.

Kiknek ajánljuk?

A kiállítás látogatása nem csak a szakembereknek nyújt élményt. Az egymásra épülő találmányok sorozatát közelről szemlélve lépésről lépésre megismerhető az IT forradalom hátterében lévő fejlődés is. Az élményt fokozza, a tárgyak mellett elhelyezett QR-kódok, melyek az adott korba repítik a látogatót.

A kiállítás helyszíne

Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának aulája: 1034 Budapest, Bécsi út 96/B, bejárat a Bécsi út vagy Doberdó út felől.

A kiállítás szabadon megtekinthető

Munkanapokon 8 és 20 óra között.

GALÉRIA

Frissítve: 2024.05.10.