Mentálhigiénés tanácsadás, tréningek

Hétköznapi életünk során előfordulhat, hogy olyan kihívással, az egyetemi tanulmányokból fakadó nehézséggel kell szembenéznünk, amelyet egyedül nem vagyunk képesek megoldani. Motivációhiány, szülőkről való leválás, krízishelyzet, elakadás esetén pszichológusaink tanácsadási folyamat keretében nyújtanak segítséget a továbblépéshez.

A tanácsadásra történő bejelentkezés közvetlenül a pszichológusainknál lehetséges az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

BÉRCES ANNA FLÓRA

1084 Budapest, Tavaszmező utca 17/A épület Fsz. 21.
berces.anna@uni-obuda.hu

BIHARVÁRI ESZTER

1034 Budapest, Bécsi út 94-96/c 016.
biharvari.eszter@uni-obuda.hu

JAKAB ESZTER

1146 Budapest, Thököly út 74. I. em. 202.
jakab.eszter@uni-obuda.hu

Hogyan zajlik a tanácsadás?

mentálhigiénés tanácsadás előre egyeztetett időpontban, szakképzett pszichológusainkkal történik, titoktartás mellett. A tanácsadás elsődleges módja a személyes konzultáció, ugyanakkor a mindenkori aktuális járványügyi szabályokhoz igazodik. A mentálhigiénés tanácsadás ingyenes.

Mire számíthatsz egy tanácsadási folyamat során?

A pszichológiai konzultációs folyamat egy tanácsadói fókusszal dolgozó, aktuális élethelyzet megoldását célzó, az énerőt és megküzdést segítő pszichológiai támogatást jelent.  A hozott probléma felmérését követően kijelölünk egy célt, melyen közösen dolgozunk az alkalmak során. A szakember egy elfogadó, empatikus, ítélkezéstől mentes légkört biztosít, melyben segít hatékonyan mobilizálni külső és belső erőforrásaidat, így könnyebbé téve a kihívást jelentő élethelyzetek kezelését. A pszichológiai tanácsadás a nevével ellentétben nem egy egyoldalú folyamatot, hanem egy közös munkát jelent. Hiszünk benne, hogy te vagy a saját életed szakértője, és a tanácsadás ebben nyújt támogatást.

Hány alkalmas a tanácsadási folyamat?

A konzultációk alkalomszáma minden esetben egyéni megállapodás keretében történik. Hallgatók esetében az egyetemi tanulmányok során összesen 12 alkalom, az egyetem munkatársai esetében 6 alkalom vehető igénybe.

Milyen hosszú egy alkalom?

A konzultációs alkalmak 50 percesek.

Hogyan tudom lemondani az időpontot?

A tanácsadás időpontjának lemondására, módosítására ugyanezeken az elérhetőségeken van mód, lehetőleg több nappal, de minimum 24 órával a foglalkozás tervezett kezdete előtt. Kérjük, hogy ezeket a kereteket tartsd a többi konzultációra váró hallgatóra való tekintettel is.

Mi nem tartozik a pszichológiai tanácsadás kereteibe?

A pszichológiai tanácsadás nem jelent egészségügyi ellátást, sürgősségi esetek kezelését, pszichoterápiát vagy pszichiátriai gondozást, hanem tanácsadást, segítő és támogató beszélgetést. Amennyiben a hozott probléma megismerése után a továbbküldés indokolt, jelezni fogjuk neked.

Mi történik, ha a probléma megoldása egyéb szaksegítséget is igényel?

A konzultáció során segítünk abban, hogy felkereshess társadalombiztosítás által finanszírozott vagy önköltséges ellátóhelyeket.

KRÍZIS ESETÉN

Adódhatnak olyan helyezetek is, amikor azonnali segítségre van szükséged, esetleg veszélyben van a saját vagy mások épsége. Azonnali, akut életveszély esetén minden esetben a mentők hívása a legadekvátabb segítség, hívd a 112-es segélyhívószámot, ahol mentőküldéssel is tudnak segíteni.

Ha úgy érzed, hogy a problémád kezelhetetlen, és elviselhetetlen nyomást gyakorol rád, és sürgősen szükséged van segítségre (pl. öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, súlyos hangulati problémák jelentkeznek), akkor az alábbi helyeken is kaphatsz segítséget:

Lelkisegély ingyenesen hívható száma: 116-123   https://sos116-123.hu/

Kék vonal (24 éves korig; telefonon, chaten és e-mailben is):    https://kek-vonal.hu/

http://www.ongyilkossagmegelozes.hu/

Péterfy Krízis Ambulancia: https://peterfykh.hu/osztaly/pszichiatriai-osztaly-es-krizis-intervencio-43

Online tanácsadás

Ha nem tudod megoldani vagy egyéb elfoglaltságaid miatt nincs időd, lehetőséged felkeresni valamelyik pszichológust személyesen, úgy lehetőséged van online, interneten keresztül történő tanácsadást igénybe venni. Az online tanácsadás szintén előre egyeztetett időpontban történik, időpontot a pszichológus kollégáktól e-mailben lehet kérni. Az időpont sikeres egyeztetését követően lehetőséged van videóhívás formájában segítséget kérni, melyhez a Microsoft Teams  program biztosítja a technikai hátteret. Az Interneten keresztül történő kapcsolatfelvételhez számítógépre, telefonra vagy tabletre, webkamerára és mikrofonra van szükség. Ettől kezdve az ülések menetrendje teljesen megegyezik azzal, mintha személyes találkozó jött volna létre.

Csoportos tréningek

Egyéni tanácsadás mellett rendszeresen tartunk csoportos tréningeket is, melyek célja, hogy a résztvevők együtt tanuljanak, együtt fejlődjenek egy adott területen, legyen az az önismeret, a stresszkezelés, az asszertivitás vagy a konfliktuskezelés. A tréningeken a részvétel maximumlétszámhoz kötött, ezért a jelentkezést előzetes regisztráció előzi meg.

Amennyiben bővebben szeretnél olvasni a különböző mentális és pszichés megbetegedésekről, úgy az alábbi Tájékoztatóra kattintva megteheted.

Mentális és pszichés egészségünk megőrzése szempontjából kulcsfontosságú a pozitív érzelmek jelenléte a mindennapokban, melyekről részletesen olvashatsz az alábbi Útmutatóra kattintva.

Ha szeretnél eredményesebb lenni a félévben, és felkészülten várni a ZH időszakot, tekintsd meg a hatékony tanulás művészetét bemutató rövid, gyakorlati tippeket tartalmazó ismertetőnket.

Frissítve: 2024.05.10.