Erasmus+ Charta 2021-2027

ÓE Erasmus Charta száma: 1527878 – 27/02/2021


Az Erasmus Felsőoktatási Charta (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE) biztosítja az általános minőségi keretet az Erasmus programban megvalósuló európai és nemzetközi tevékenységekhez.

A program országokban található felsőoktatási intézmények számára az ECHE megszerzése előfeltétele annak, hogy részt vehessenek a mobilitási tevékenységekben, partnerségi és innovációs együttműködésekben, illetve közös és kettős diploma programok létrehozására pályázzanak az Erasmus program keretében. Ehhez minden EU ciklus elején pályázatot kell benyújtani. A sikeresen pályázó intézmények vállalják, hogy betartják és betarttatják az ECHE-ben megfogalmazott alapelveket, ismertetik és közzéteszik nemzetköziesítési stratégiájukat, melyet az Erasmus Policy Statment-ben (EPS) tartalmaz.

Az ECHE-ben foglaltak teljesítését az intézmény az ECHE önértékelő segítségével tudja nyomon követni. Az alapelvek be nem tartása a charta visszavonását eredményezheti.

ECHE 2021-2027 charta

Az Óbudai Egyetem az Erasmus program indulása óta mindig sikerrel pályázott a charta megszerzésére, amely biztosította számára a különböző európai és nemzetközi együttműködésekben vállalt tevékenységek megvalósításának lehetőségét.

Az ÓE a 2020. február 18-án meghirdetett Erasmus Felsőoktatási Charta 2021-2027 akkreditációs pályázati felhívásra könnyített eljárásban nyújthatta be pályázatát, melyre a programban való aktív részvétel és a korábbi charta alapelveinek megfelelő alkalmazásával vált jogosulttá. Az EU illetékes szervezete, az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) 2020 őszén értesítette az intézményt a pályázat elfogadásáról, és megküldte a charta-t, mely az ÓE rektorának aláírásával vált érvényessé.

Az ÓE az új charta birtokában az alábbiak megvalósítására pályázhat forrásokért:

  • KA1 – Mobilitási tevékenységek (hallgató, oktató, adminisztratív személyzet)
  • KA2 – Együttműködési partnerségek (Innovatív tartalmak, gyakorlatok, módszerek kidolgozása, fejlesztése, valamint létező vagy új termékek, innovatív ötletek intenzív disszeminációja a felsőoktatás területén)
  • KA3 – Centralizált pályázatok (szakpolitikai fejlesztések és együttműködések, európai egyetemi szövetségek)

ECHE 2014-2020

Az ECHE 2014-2021 charta 2023 végéig van érvényben, mivel egyes pályázatok (pl. kreditmobilitási) ekkor járnak le.

Frissítve: 2024.05.10.