Határtalan lehetőségek

A bolognai folyamatnak köszönhetően sokkal nagyobb a hallgatók mobilitása. Elvégezhetik a BSc-t és az MSc-t két különböző egyetemen, de akár két különböző országban is. De arra is lehetőség van, hogy az anyaegyetem külföldi partnereinél töltsenek el egy-egy szemesztert vagy rövidebb időt, vagy éppen külföldi cégeknél teljesített szakmai gyakorlat során ismerjék meg a munka világát.

Ma már az oktatók, a kutatók és az adminisztratív munkatársak mobilitását is támogatják a különböző programok, melynek célja, hogy az oktatás, a kutatás és a szolgáltatások területén a megszerzett külfölid tapasztalat beépüljön a hazai gyakorlatba, minőségi javulást eredményezzen, illetve további fejlesztésekre ösztönözzön.

Az ÓE az elmúlt évtizedek alatt számos külföldi intézménnyel alakított ki olyan kétoldalú kapcsolatot, amely lehetővé teszi a hallgatók és az oktatók cseréjét az Európai Unió és más szervezetek által meghirdetett programok keretében. A mobilitási tevékenységek megvalósításához egyrészt pályázatokat nyújtott be, másrészt információval segíti azokat, akik egyéb szervezetek által meghirdetett ösztöndíjprogramokban kívánnak részt venni.

Csereprogramok hallgatók és oktatók részére

Ösztöndíjprogramok külföldi hallgatók magyarországi tanulmányaihoz

Egyéb pályázati lehetőségek

Mire és hogyan pályázhatnak az ÓE polgárai?

Hallgatói mobilitás megvalósítására

Erasmus program+: Az ÓE hallgatói tanulmányi célú mobilitásra és szakmai gyakorlat teljesítésére pályázhatnak. A pályázatok kiírására évente kétszer (februárban és szeptemberben) kerül sor. A pályázati felhívásokat, illetve a részvételi feltételeket az Erasmus honlapon lehet megtekinteni. Az érdeklődőknek javasolt az Erasmus facebook folyamatos követése, ahol folyamatosan frissülő információval és posztokkal várjuk a jövendő kiutazókat.

A pályázatokat online kell benyújtani az Erasmus pályázati felületen.

Kapcsolattartás és információ kiutazó hallgatók esetében: outgoing@uni-obuda.hu
Kapcsolattartás és információ beutazó hallgatók esetében: incoming@uni-obuda.hu

CEEPUS program: A hallgatói pályázatokkal kapcsolatban az egyes hálózatok koordinátorainál lehet érdeklődni. Freemover pályázatot a programban résztvevő országok nemzeti irodáihoz lehet benyújtani.

Campus Mundi program: A hallgatók a Tempus Közalapítványhoz nyújthatnak be pályázatot szakmai gyakorlatra.

Oktatási és képzési célú munkatársi mobilitás megvalósítására

Erasmus+ program: Az ÓE oktatói oktatási és képzési célú mobilitásra is, míg az adminisztratív munkatársak csak képzési célú mobilitásra pályázhatnak. A képzési célú mobilitás keretében több lehetőséget biztosítunk a képző intézetek által biztosított képzési formáknak, melyek keretében az angol nyelvű képzésben oktató, illetve a nemzetközi adminisztrációban dolgozó kollégák nyelvi kompetenciáinak és egyéb, (például digitális) készségeinek fejlesztését külföldi képzési célú mobilitás keretében támogatjuk. Pályázatot folyamatosan lehet benyújtani, legkésőbb a kiutazás előtt 60 nappal. A pályázati felhívásokat, illetve a részvételi feltételeket az Erasmus honlapon lehet megtekinteni.

Pályázati űrlapok letölthetők itt.

Kapcsolattartó ki- és beutazó munkatársak esetében: hangay.boglarka@uni-obuda.hu

CEEPUS program: A hallgatói pályázatokkal kapcsolatban az egyes hálózatok koordinátorainál lehet érdeklődni. Freemover pályázatot a programban résztvevő országok nemzeti irodáihoz lehet benyújtani.

Partnerek – kétoldalú szerződések

Az Erasmus+ programban a hallgatói tanulmányi és oktatási célú mobilitási tevékenységek megvalósítása csak a fogadó egyetemmel kötött kétoldalú megállapodás alapján lehetséges. Hallgatói szakmai gyakorlat és munkatársi képzési célú mobilitás megvalósításához nem szükséges kétoldalú szerződés megléte.

A partnerek listája megtekinthető itt.

Frissítve: 2024.05.10.