Kuratórium

Az Óbudai Egyetem jogi formája 2021. augusztus 1-jétől állami felsőoktatási intézményről közfeladatot ellátó közérdekű alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményre változott. A modellváltás következtében az alapítói, tulajdonosi, fenntartói jogok gyakorlója a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány lett.

A modellváltás lehetőségeit kihasználva célunk, hogy egyetemünk a gazdasági kihívásokhoz és a piaci elvárásokhoz illeszkedően újuljon meg. Az egyetem akadémiai közössége a jövőben maga dolgozhatja ki hosszú távú elképzeléseit, és közvetlenül részt vehet azok megvalósításának folyamatában. Az intézmény a kuratórium felügyeletével és a kuratóriumban való közvetlen részvétellel komoly garanciát kap arra, hogy valódi XXI. századi egyetemmé váljon.

A Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány ügyvezető szerve a kuratórium. A kuratórium 5 természetes személyből áll, akik az Alapítvány vezető tisztségviselői.

A Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány elérhetősége: info@rudolfkalmanalapitvany.hu

A kuratórium elnöke

Dr. Cser-Palkovics András

Dr. Cser-Palkovics András 1974-ben született Székesfehérváron. Jogi diplomáját és Európai Szakjogász végzettségét a Pécsi Tudományegyetemen szerezte, ezt követően a Videoton vállalatcsoportnál helyezkedett el jogi előadóként, ahol a szakvizsgát követően jogtanácsosként dolgozott.

2002 óta Székesfehérvár Megyei Jogú Város közgyűlésének tagja, 2006-2014 között országgyűlési képviselő.

2010 óta Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere. Városvezetői programjában kiemelt szerepet kapott a székesfehérvári felsőoktatás, valamint felnőttképzés intenzív fejlesztése, a város nehéz- és feldolgozóipari szektorainak helyben gondozott tudástőkével való duzzasztása.

Vezetése alatt lépett együttműködésre Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az Óbudai Egyetemmel, mely az Alba Regia Műszaki Kar születését eredményezte. Dr. Cser-Palkovics András prioritásnak tartja a fiatalok, a leendő és jelenlegi hallgatók elvárásainak lehető legteljesebb kiszolgálását mind a felsőoktatási, mind az önkormányzati lehetőségek tekintetében, emellett régi szószólója a munkaerőpiac és az egyetemi szféra erősebb szimbiózisának.

A digitális, illetve robotikai oktatás és felnőttképzés elősegítéséért, az Alba Innovár Digitális Élményközpont létrehozásáért 2018-ban a „Digitális Oktatás Nagykövete” díjat vehetett át az IVSZ-től.

2019-ben elnyerte az „Év Polgármestere” kitüntetést.

2021-23 között a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, 2023. márciusban választották a testület elnökévé.

A kuratórium tagja

Prof. Dr. Kovács Levente

Prof. Dr. habil. Kovács Levente 2000-ben szerzett villamosmérnöki diplomát a Temesvári Műszaki Egyetemen, egyészségügyi mérnöki MSc-t pedig 2011-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME).

PhD-ját 2008-ban védte meg szintén a BME-n. Kutatási területei főként a modern irányításelmélet és az élettani szabályzások, melyek keretében több mint 450 nemzetközi folyóiratcikket és referált nemzetközi konferenciacikket publikált. Kumulált impakt faktora 100 fölötti, h-indexe 24.

Jelenleg – 2019 óta – az Óbudai Egyetem rektora, korábban oktatási rektorhelyettese, valamint a Neumann János Informatikai Karának egyetemi tanára.

2013-ban habilitált kiváló eredménnyel. Az Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori iskola és az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács törzstagja, az Élettani Szabályozások Tudásközpont vezetője.

2012-2015 között a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János ösztöndíjasa.

2009-től az IEEE szervezet tagja, 2018-tól IEEE Senior Member. 2012-től az IEEE EMBS és IEEE SMC, 2013-tól pedig IEEE CSS Society-k tagja. 2017-től az IEEE magyarországi szervezetének (Hungary Section) elnöke, előtte 2010-től tagságért felelős tisztségviselő, 2013-tól az szervezet alelnöke. 2015-től az IEEE SMC Hungary Chapter, valamint 2018-tól az IEEE CSS Hungary Chapter elnöke.

Tagja egyúttal a nemzetközi automatizálási társaság (IFAC) orvosbiológiai testületének (TC 8.2) és irányítástechnikai oktatási testületének (TC 9.4), és 2010-től a Magyar Diabétesz Társaságnak.

2015-ben az EU legkompetitívebb kutatási pályázatának, az ERC StG-nek nyertese.

A kuratórium tagja

Sinkó Ottó

1958-ban született. 1982-ben villamosmérnökként diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen.

1982-től a Medicornál  szoftver fejlesztőmérnök pozícióban, 1983-tól a Műszertechnikánál fejlesztőmérnökként, majd hardver/szoftver fejlesztési osztályvezetőként tevékenykedett. 1988-1990 közt a Műszertechnika USA-beli leányvállalatának rezidens igazgatója volt. A leányvállalat, az akkori szovjet blokkhoz képest szokatlan módon, általuk Magyarországon kifejlesztett, Taiwanon gyártatott, high-tech IT hardver/szoftver termékek piaci értékesítését végezte az Egyesült Államokban. Jelenleg is a Műszertechnika Rt. egyik tulajdonosa.

Angol MBA diplomát szerzett 1991-1994 között, 1996-ban pedig a Harvardon executive programban vett részt.

1991 decemberétől, a magánosítástól kezdődően a VIDEOTON Holding Rt. tulajdonos-vezetője, az Igazgatótanács tagja. 1996-tól Lakatos Péterrel megosztva vezérigazgatókként a VIDEOTON operatív és stratégiai irányítását végzik. Elsődleges területe a vállalatcsoport pénzügyi vezetése, befektetési, treasury döntések meghozatala, vagyonhasznosítás, a beruházások, a cégek operatív működésének kontrollja. Kettejük irányítása mellett a VIDEOTON két évtizede folyamatosan a legnagyobb hazai tulajdonú gyártó cég Magyarországon. A vállalat  növekedése a 2008-as válság óta kiemelkedő, árbevétele azóta többszöröződött, hozzáadott értékét tekintve folyamatosan az EU három legnagyobb szerződéses gyártóinak egyike.

Társadalmi megbízatásokat vállal, felsőoktatásban is. Aktívan sportol, fallabdázik, kerékpározik. Hobbija az olvasás mellett a századfordulós magyar festészet. Székesfehérvári lokálpatrióta, karitatív tevékenysége kiterjedt, Böjte Csaba szerzetes alapítványának 10 éve támogatója. 3 fia közül a két felnőtt a Videotonban dolgozik.

A kuratórium tagja

Dr. Szászi István

Dr. Szászi István Mátészalkán született, tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végezte. 1997-ben járműmérnöki diplomát, majd 2004-ben a hibatűrő járműdinamikai rendszerek irányításának területén PhD fokozatot, ezt követően pedig 2005-ben pénzügyi és gazdasági, valamint minőség, valamint termelésmenedzsment szakirányokon MBA diplomát szerzett. Tudományos karrierjét egyetemi tanársegédként, majd adjunktusként folytatta.

Pályafutását 2004-től az üzleti szektorban folytatta, a magyarországi Bosch csoport projektmérnökeként, majd 2006-ban a németországi Reutlingenben indult el vezetői pályafutása. 2009-ben csoportvezető, majd a járműirányítási rendszerekkel foglalkozó fejlesztési osztály vezetője lett a Budapesti Fejlesztési Központban. Ezt újabb németországi, kiküldetés követte, majd 2018-ban vette át a budapesti telephely autóipari elektronika fejlesztési divízió irányítását. 2019-ben kinevezték a Budapesti Fejlesztési Központ vezetőjének.

2021. július 1-jétől a magyarországi Bosch csoport és az Adria-régió vezetői tisztségét tölti be. Több mint 20 ezer munkavállalóért felel a régióban, köztük több ezer fejlesztőmérnök munkáját irányítja Magyarországon, Romániában és Bulgáriában.

Vezetőknek szóló mentorprogramokban vállal szerepet, a Magyar Mérnökakadémia tagja és a BME címzetes egyetemi docense.

Dr. Szászi István 2022. március 25-étől tagja a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának.

A kuratórium tagja

Nagy Zoltán

Nagy Zoltán 1964-ben született Püspökladányban, egyetemi tanulmányait Budapesten végezte, 1988-ban szerzett diplomát a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, agrárközgazdászként.

Mezőberényben a helyi termelőszövetkezetben kezdett el dolgozni közgazdasági osztályvezetőként, majd főkönyvelő/pénzügyi vezetőként. 1992-ben a szövetkezet közgyűlése megválasztotta a tsz elnök-végelszámolójának, amely 1994-ben zárult le.

A következő 5 évben az ország egyik legnagyobb agrárintegrátoránál, a náduvari  KITE Rt.-nél közgazdasági igazgatóként folytatta, ahol feladata a társaság pénzügyi, számviteli, közgazdasági és munkaügyi rendszereinek, szervezése, irányítása volt.

2000-től, közel 5 éven keresztül a Postabank és Takarékpénztár Rt., Debrecen, Vár utcai fiókjában banküzemi osztályvezetőként dolgozott.

2005-től saját vállalkozásának felépítésével foglalkozott, a családi tulajdonú társaság  ügyvezetőjeként  uniós és hazai forrású pályázatok menedzselésével, forrásközvetítéssel, pénzügyi tanácsadással foglalkozott.

2013. nyarától dolgozik jelenlegi munkahelyén, a GRÁNIT Bank Zrt.-nél, ahol compliance terület vezetőjeként, vezérigazgató-helyettesként aktív részese a bank nemzetközi szinten is szinte példa nélküli, töretlen növekedésének. A Bank a kezdeti néhány 10 milliárdos forintos mérlegfőösszegről mára egy 1000 milliárd forintot is meghaladó mérlegfőösszegű, stabil, jelentős eredményeket elérő középbankká vált.

2014-ben Áder János, a Magyar Köztársaság Elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítette a magyar vállalkozások fejlesztésében végzett eredményes szakmai tevékenységéért.

Nős, 2 gyermek édesapja. Aktívan sportol, a budapesti 1. osztályú bajnokságban versenyszerűen asztaliteniszezik.

Frissítve: 2024.05.10.