Hallgatói mobilitás

A Pannónia Ösztöndíjprogram keretein belül a pályázaton nyertes hallgatók lehetőséget kapnak a 2024/2025. tanév őszi félévében

 • hosszú távú mobilitásban részt venni (min. 2 hónaptól 3 vagy 5 hónapig):
  • partneregyetemeink egyikén részképzésben részt venni (tanulmányok),
  • külföldi egyetemen, cégnél, szakmai szervezetnél vagy nonprofit szervezetnél szakmai gyakorlatot teljesíteni, vagy
  • kutatási tevékenységet teljesíteni;
 • rövid távú mobilitásban részt venni (2-30 nap):
  • tanulmányi céllal (pl. nyári egyetemi, vagy rövid intenzív program),
  • kutatási céllal.

A 2024. őszi félévi, hosszú távú mobilitásokra 2024. március 10-ig lehet jelentkezni.

A hosszú és a rövid távú mobilitásokra külön pályázati felhívást teszünk közzé az eltérő jelentkezési határidők miatt.

 • Hosszú távú mobilitásokra pályázni 2024. március 10-ig lehet, e felhívás keretében a 2024. őszi féléves részképzésre és a 2024. június 1-től kezdődő szakmai gyakorlatra és kutatási tevékenységre lehet pályázni.
 • Rövid távú mobilitásokra: nyári egyetemi programokra és rövid kutatási tevékenységre tavasszal lehet majd pályázatot benyújtani.

Ki pályázhat?

Az egyes mobilitási formáknál meghatározott kritériumokon túl (lásd: Pályázati felhívás) az a hallgató pályázhat,

 • aki a pályázat benyújtásának idején hallgatói jogviszonnyal rendelkezik az Óbudai Egyetemen;
 • aki magyar állampolgársággal, regisztrációs igazolással vagy érvényes letelepedési, illetőleg tartózkodási engedéllyel rendelkezik;
 • alapképzésben (BSc) részt vevő hallgató esetében: akinek a pályázás idején van legalább 1 lezárt féléve (a speciális kari szabályok ettől eltérhetnek), kiutazáskor pedig legalább 2 lezárt féléve;
 • aki a mobilitás félévében aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik az Óbudai Egyetemen (kivéve diploma utáni szakmai gyakorlat)
 • valamint aki megfelel az adott karon meghirdetett pályázati követelményeknek.

A Pannónia Ösztöndíjprogram szabályai szerint minden hallgató képzési szintenként 12 hónap időtartamra kaphat Pannónia Ösztöndíjat, ebbe minden mobilitás típus beleszámít.

Támogatás összege

Az ösztöndíj összege függ a célországtól és az időtartamtól. Részképzés, szakmai gyakorlat és kutatási tevékenység esetén az alábbi ösztöndíj összegeket biztosítja a program:

Fogadó ország

Havi ösztöndíj

I.     országcsoport:

Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland, Liechtenstein, Luxemburg, Németország, Norvégia, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Hongkong, Japán, Dél-Korea, Makaó, Szingapúr, Tajvan, Andorra, Izrael, Monaco

havi 400 000 Ft

II.   országcsoport:

Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Málta, Lengyelország, Portugália, Lettország, Litvánia, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Örményország, Georgia, Moldova, Szíria, Banglades, Bhután, Kambodzsa, Kína, Laosz, Maldív-szigetek, Mianmar, Nepál, Pakisztán, Sri Lanka, Afganisztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Irak, Jemen, Oroszország, Ukrajna

havi 375 000 Ft

III.  országcsoport:

Albánia, Azerbajdzsán, Bahrein, Brunei, Egyesült Arab Emírségek, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Irán, Jordánia, Katar, Kazahsztán, Libanon, Mongólia, Malajzia, Omán, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Törökország, Vietnám, Kolumbia, Mexikó, Algéria, Angola, Dél-Afrika, Egyiptom, Líbia, Marokkó, Namíbia, Nigéria, Tunézia, Argentína, Brazília, Chile, Peru

havi 350 000 Ft

Ösztöndíj csak fizikai mobilitás esetén, annak időszakára adható. Felhívjuk a pályázó hallgatók figyelmét, hogy az ösztöndíj nem feltétlenül fedezi a külföldi tartózkodás során felmerülő összes költséget, azt más forrásokból – olykor előfinanszírozással – szükséges kiegészíteni! Javasoljuk a kiegészítő támogatások igénybevételét (bővebb információ a Kiegészítő támogatások résznél).

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy az ösztöndíj összege nem feltétlenül fedezi a felmerülő költségeket. Az ösztöndíj a külföldi tartózkodásból eredő többletköltségekhez járul hozzá, és csak a külföldi tartózkodás időtartamára adható.

Kiegészítő támogatások

A felsőoktatási mobilitási programok prioritása az inklúzió és a sokszínűség biztosítása. Ennek megfelelően kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kevesebb lehetőséggel rendelkező résztvevők nagyobb eséllyel vehessenek részt a nemzetközi tapasztalatszerzést támogató programokban. Az esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás célja, hogy a Pannónia ösztöndíjon felül további anyagi támogatás juttatásával lehetőséget biztosítsunk az egészségügyi, oktatási, kulturális, társadalmi, gazdasági vagy földrajzi akadályokkal küzdő hallgatóknak, hogy vállalni tudják a mobilitást.

A fenti célok elérése érdekében az ösztöndíjon felül esélyegyenlőségi támogatás is igényelhető, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő hallgatók további kiegészítő támogatást kaphatnak. Ennek feltételei, az igénylés módja és a kiegészítő támogatás összege a hamarosan elérhető Esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás felhívásban lesz olvasható.

Az esélyegyenlőségi támogatás összege:

 • hosszú távú mobilitás esetén (2 hónaptól): 100 000 Ft / hó (időarányosan)
 • rövid távú mobilitás esetén (2 naptól 30 napig): 2 500 Ft / nap (időarányosan)

A tartósan beteg és fogyatékkal élő pályázók az esélyegyenlőségi támogatáson felül további támogatást is igényelhetnek a betegségükkel, fogyatékosságukkal kapcsolatban külföldön felmerülő költségek finanszírozásához.

Bővebb információ megtalálható a Pályázati felhívásban.

A fenti mobilitási lehetőségeken kívül a Kiválósági ösztöndíj keretében Egyetemünk legkiválóbb hallgatói pályázhatnak a THE (Times Higher Education) vagy a QS rangsor első 250 egyetemének egyikén részképzésben részt venni 1-6 hónap időtartamban.

Frissítve: 2024.02.23.