III. Légi Térképészeti és Távérzékelési Konferencia

Idén is az Óbudai Egyetemen rendezték meg hazánk egyik legimpozánsabb drónos-repülőgépes rendezvényét, a precíziós repülések és a térképészet csúcstechnológiáját képviselő Légi Térképészeti és Távérzékelési konferenciát szeptember 2-án és 3-án az intézmény Bécsi úti székhelyén. Az idei konferencia elsősorban a szakmával ismerkedő drónpilótáknak, térképészeknek, precíziós, légi térképészeti repüléseket végző pilótáknak, felmérési feldolgozással foglalkozó szakembereknek kedvezett.

A Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület által szervezett konferencia szakmai szereplői tematikus módszertani előadásokon, esettanulmányokon keresztül készítették fel az új szereplőket, vezették be az UAV és repülőgépes légi felmérések világába az érdeklődőket, valamint továbbképzési platformot teremtettek a kollégák számára. A szimpózium elsősorban a dróntérképezés, a hazai drónoktatás és a drónok közszférában, illetve ipari területen betöltött szerepének tematikájára épült. A résztvevők megismerkedhettek a terület ágazataival, a legmodernebb berendezésekkel, módszerekkel, esettanulmányokon keresztül betekintést nyerhettek a legkülönlegesebb légi felmérési és precíziós gazdálkodási feladatokba és tájékozódhattak a műveletek jogi hátterével kapcsolatban. Az idei rendezvény elsősorban a szakmával ismerkedő fiatal drónpilótáknak, térképészeknek és monitorozó felmérőknek, mezőgazdasági és egyéb képalkotással felméréseket végző szakembereknek kedvezett. Az eseményre több mint 150-en regisztráltak, és 10 fejlesztő-forgalmazó cég állította ki termékeit.



Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes, a szakmai programok egyik összeállítója és szervezője úgy fogalmazott: a rendezvény tematikája jól illeszkedett az egyetemen kialakított légi ipari kompetenciákhoz.

A rendezvény igazolta a légi ipar jelentőségét.

Dr. Tóth Balázs, a Miniszterelnökség Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság Ingatlan-nyilvántartási és Térképészeti Főosztály vezetője, Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője, Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke és az egyetem képviseletében Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes megnyitóját követően drónbemutató, szakmai emlékérmek átadása, majd esettanulmányok következtek, amelyeket a legsikeresebb drónos és repülőgépes felmérő szervezetek előadói mutattak be.

Az eseményen bemutatkoztak a hazai drón-oktatást végző szervezetek képviselői, majd kötetlen beszélgetésekkel zárult a nap. A második napon szakmatörténeti kiállítást és a légi fotó verseny pályaműveit tekinthették meg a résztvevők. A szakmai továbbképzés a hardverek (drónok, képalkotó berendezések és hely-, valamint helyzet meghatározó berendezések, intelligens vezérlők) és szoftverek szekción, az agrárszekción és a LiDAR bemutatón, majd az építőipart és közszolgáltatás professzionális alkalmazásait ismertető szekción keresztül valósult meg.



A résztvevők számos esettanulmány mellett tematikus előadássorozaton vehettek részt. Többek közt az alábbi témákról esett szó: a vetületek áttekintése, helymeghatározó eszközök elméleti és gyakorlati pontossága, az illesztő pont és ellenőrzőpont mérés módszertana, direkt tájékozás, légi fényképezés, fototechnika, repüléstechnika, az ideális UAV/repülőgép, jó feldolgozó számítógép építése, a fotogrammetria alapjai, az ortofotó és a 3D modell árazása, valamint a légi felmérés gazdasági kérdései.

A rendezvény fővédnöke: Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter volt. A rendezvény védnökei: Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Dr. Gál András Levente szakmai vezető, (Digitális Jólét Program) és Wagner Ernő, Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

A programot összeállította, az ACRSA konferencia bizottsága: Dr. Bakó Gábor, Lehoczky Máté, Prof. Dr. Molnár András, Licskó Béla, Tóth István, Szabó József és Répás Zoltán.

A szakmai programok összeállításában segítettek: Balázsik Valéria, Dr. Busics György, Dr. Engler Péter, Dr. Habil. Földváry Lóránt, Lennert József, Prof. Dr. Molnár András, Molnár Zsolt, Parragh Dénes, Punka György, Dr. Habil. Szatmári József, Dr. Zentai László.

Frissítve: 2021.12.02.

Legfrissebb cikkek