Kezdetét vette az 59. Tudományos Diákköri Konferencia

A magyar felsőoktatásban vannak olyan hagyományos értékek, amelyeket meg kell őrizni. Többek között ebbe a körbe tartozik a Tudományos Diákköri Konferencia is, amely igazi Hungaricum. E hagyományt folytatva karainkon kezdetét vette a tavaszi (59.) TDK. A cél továbbra is a kötelező tananyaggal kapcsolatos tudományos ismeretek elmélyítése, bővítése, a tudományos igényű önképzés, a képzési követelményeket, a tantervi kötelezettséget meghaladó tudás elsajátítása, a hallgatók bevonása a tudományos kutatásba, továbbá a diákköri munka során elért egyéni eredmények szakmai nyilvánosságának és megítélésének biztosítása.

A konferencián a hagyományokhoz híven a hallgatók kutatómunkájának eredményeit mutatják be, számos szekcióban.

Az Alba Regia Műszaki Karon Prof. Dr. Györök György dékán, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon Dr. Horváth Richárd kutatási dékánhelyettes, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon Prof. Dr. Molnár György dékán, a Keleti Károly Gazdasági Karon Dr. habil. Garai-Fodor Mónika dékán, a Neumann János Informatikai Karon Dr. Eigner György dékán nevében Dr. Kertész Gábor kutatási dékánhelyettes, a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karon Dr. habil. Koltai László dékán, az Ybl Miklós Építéstudományi Karon pedig Dr. Fáczányi Zsuzsanna PhD kutatási dékánhelyettes megnyitóját követően kezdődtek meg a szekcióülések és a pályaművek bemutatása.



Dr. Vámossy Zoltán, az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács elnöke a konferencia nyitónapján elmondta: a fórum kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy a hallgatók megismerjék egymás kutatási eredményeit, egyúttal a TDK munka sokaknak belépőt jelenthet a jelentősebb tudományos kutatások megkezdéséhez. Hozzátette: idén, a középiskolás szekciókat is beleszámítva, 146 pályamunka születtek. Reményét fejezte ki, hogy a bemutatott dolgozatok a korábbi tradíciókhoz hasonló sikerrel és eredményességgel képviselik majd egyetemünket a jövő évi Országos Tudományos Diákköri Tanács konferenciáján.



Az Óbudai Egyetem 59-dik TDK konferenciáján ezúttal is számos érdekes pályamű született. Készült munka a somogyvámosi romtemplom modellezéséről, irodaépületek energiaigényének csökkentéséről energetikai szimuláció segítségével, a tanulási nehézségekkel küzdő tanulók támogatására irányuló egyedi tanári kommunikáció lehetőségeiről, a bűnügyi nyomozásról projektmenedzsment szemmel, az izraeli-palesztin konfliktus végkimeneteléről szóló teóriákról, a mesterséges intelligencia által irányított videójátékokról, a kemoterápiás kezelések optimalizálásáról, az E-hulladék felhasználásáról a divatban, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásáról az építészetben.

A TDK ünnepélyes eredményhirdetését május 8-án (szerdán) 17:00 órakor tartják meg a Budapest VIII., Tavaszmező utca 14–18. TG.17. előadóban.

A részletes ismertető itt érhető el: https://uni-obuda.hu/tudomanyos-diakkori-konferencia-dolgozatok/
Az Óbudai Egyetem 2023/24. tanévi TDK tevékenységét és konferenciáit támogatja a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt „Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása” című pályázata (NTP-HHTDK-23).

Frissítve: 2024.04.24.

Legfrissebb cikkek