Mesterséges beszéd a Gábor Dénes-díjasok Klubjában

A Mesterséges Intelligencia beszédtechnológiai fejlődése volt a témája a Gábor Dénes Díjasok Klubja Egyesület áprilisi rendezvényének. A témában Dr. Németh Géza, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára, valamint Dr. Mihajlik Péter, a BME tudományos főmunkatársa tartott előadást a „Mesterséges beszéd”, illetve a „Gépi felismerés helyzetképe címmel április 25-én.

„Mesterséges Intelligencia - Mesterséges beszéd” címmel tartott előadásában Dr. Németh Géza kifejtette: a mesterséges intelligencia definíciója sokféleképpen meghatározható. Az előadó ennek értelmezésére tett saját javaslatot, majd, saját, több mint negyven éves kutatási tapasztalata alapján áttekintette a gépi beszédkeltés történeti fejlődését, végül bemutatta a napjaink kutatásainak és alkalmazási lehetőségeinek kihívásait, az aktuális példákat.



Dr. Mihajlik Péter a gépi beszédfelismeréssel kapcsolatban kifejtette: elsősorban a hangzó beszéd szövegtartalmának automatikus kinyerése és a mesterséges intelligencia kutatása ma és a múltban is szoros összefonódást mutat. Rámutatott, hogy az adat alapú megközelítés hogyan vált egyeduralkodóvá a gépi beszédfelismerésben, hogyan játszott kulcsszerepet a téma a mélyneuronhálók áttörésében, illetve, hogy a korábban a számítógépes nyelvészetben nagy sikert elérő önfelügyelt tanulás és a transzformer neurális struktúrák hogyan forradalmasították ismét a gépi beszédfelismerési technológiát. Az előadó kitért a magyar nyelv helyzetére és betekintést nyújtott a Beszédfelismerés Labor kutatásaiba.

Frissítve: 2024.04.26.

Legfrissebb cikkek