Megújított együttműködés az Óbudai Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium között

A robotikai, mechatronikai, kiberbiztonsági és műszaki tudományterületekre vonatkozó képzések kialakítását, valamint a polgári és katonai felhasználású technológiák alkalmazását is magában foglalja az Óbudai Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium megújított kooperációja. Az Óbudai Egyetem támogatja mindazon feladatokat, amelyek a hazai védelmi ipar fellendítésében segíthetik a Magyar Honvédséget – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente rektor a Bálna Honvédelmi Központban tartott sajtótájékoztatón március 19-én.

- Magyarország békéjét és biztonságát csak úgy garantálhatjuk, ha megerősítjük az ország védelmi képességeit – mondta Dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Kifejtette: az elmúlt hónapokban elkészítették a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi nevelési és oktatási keretstratégiáját. A dokumentum meghatározza a honvédelmi oktatás fejlesztési irányait, valamint a védelmi ipari stratégiára épülő szak- és felsőoktatási képzés fejlesztésének irányait. Új alapokra helyezik a felsőoktatási intézményekkel való együttműködéseket is a szakképzett munkaerő kiképzése, képzése és megtartása érdekében. Az Óbudai Egyetemmel 2019-ben kötött megállapodás megújításával újabb területek, valamint a tudományos és innovációs együttműködési lehetőségek pontosítására került sor – tájékoztatott az államtitkár.



- Az egyetem és a HM több mint 5 évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást, azóta számos előrelépés történt. Vállalt feladataink kiemelten olyan képzések bevezetésére irányult, amelyek segítik a Magyar Honvédséget feladatai ellátásában – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente. Kifejtette: megvalósultak a magyar védelmi ipar fellendítését célzó oktatási platformok, így a HM igényeinek megfelelően a gépészmérnöki alapképzési szakon harc- és gépjárműtechnikai, fegyver- és lőszertechnikai, valamint légijármű technikai specializációk és kiberbiztonsági mérnöki alapképzést indítottunk egyedüliként Magyarországon. A megállapodásunknak megfelelően egyetemünk vállalta, hogy megalapítja és elindítja a hadiipari mérnöki mesterképzési szakot, melyre megtörténtek az első jelentkezések – tette hozzá a rektor. Mindemellett megemlítette, hogy az Óbudai Egyetem felvételt nyert a NATO Diana programjába.



A megállapodás kitér a kutatás-fejlesztési és innovációs feladatokra is. A Magyar Honvédség és az ÓE Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar együttműködése során kijelölték azokat a feladatokat, amelyek az anyagtudomány, az infokommunikáció, a digitális katona felszerelése, az energiatárolás és a gépjárműfejlesztések területén, a dróntechnológiában teljesedhetnek ki. Az Óbudai Egyetem beruházásában megvalósuló Science Parkok közül a Kaposvárott és Budapesten felépülő Tudományos és Innovációs Park kutatási portfóliójának egyik kiemelt területe a hadiipari kutatások és fejlesztések területén belül a dual use technológiák és megoldások meghonosítása.

A mostani megállapodás az előző együttműködésben megfogalmazott oktatási és kutatási területeket folytatva széles körben segíti az önkéntes toborzást a műveleti tartalékos szolgálat népszerűsítésével, a honvédelmi nevelés elősegítésével és az ehhez kapcsolódó ismeretanyag oktatásával is szerepet vállal az Óbudai Egyetem.



 

 

 

 

 
Frissítve: 2024.03.19.

Legfrissebb cikkek