Bővülő együttműködés a Székesfehérvári Szakképzési Centrummal

Földmérő, földügyi és térinformatikai, valamint gazdálkodás és menedzsment technikus képzés indulhat az Óbudai Egyetem és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum együttműködése révén a vármenye székhely egy-egy technikumában. A részleteket az Alba Regia Műszaki Karon tartott sajtótájékoztatón ismertették január 22-én.

Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Prof. Dr. Györök György, az AMK dékánja, Dr. habil. Garai-Fodor Mónika, a Keleti Károly Gazdasági Kar dékánja, valamint Horváth Lajos Zoltán, a Székesfehérvári Szakképző Centrum főigazgatója beszélt az együttműködés fontosságáról, az okleveles technikus képzések és a felsőoktatás kapcsolatáról.

Az egyetem és a szakképzési centrum korábbi megállapodásainak köszönhetően már három okleveles technikus képzés (gépgyártás-technológiai, elektronikai, magasépítő) valósulhatott meg kooperáció keretében. A tájékoztatón a kínálat bővülését jelentették be újabb képzésekkel, amelyek a 2024/2025-ös tanévben indulnak: földmérő, földügyi és térinformatikai technikus a Székesfehérvári SZC Jáky Műszaki Technikum és az ÓE Alba Regia Műszaki Kar közreműködésében, valamint a gazdálkodás és menedzsment technikus a Székesfehérvári SZC I. István Technikum és az ÓE Keleti Károly Gazdasági Kar kooperációjában.



Dr. Cser-Palkovics András polgármester, kuratóriumi elnök kiemelte: „Büszkék lehetünk a szakképzési centrumban folyó munkára, amely országos szinten is kiemelkedő, és arra az együttműködésre, amelyet az Óbudai Egyetem és a város oktatási intézményei kialakítottak az elmúlt években a fiatalok érdekében. A cél továbbra is az, hogy a fehérvári fiataljainkat a helyben tartsuk, minél többen válasszák képzési helyszínnek, majd otthonuknak Székesfehérvárt.”



Prof. Dr. Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási intézmények előnye az együttműködésből, hogy az erőforrásokkal jól gazdálkodva, a hatékonyságot növelve az egymásra épülő rendszerben egyszer kelljen megtanítani bizonyos szakmai tárgyakat, amely tudás biztos alapját adja a hallgató további tanulmányainak. Sikertörténetnek nevezte meg a már a korábban megkezdett közös technikusi képzéseket is.



Dr. habil. Garai-Fodor Mónika, a Keleti Károly Gazdasági Kar dékánja kiemelte, hogy az okleveles technikusi képzés egy rendkívül jó lehetőség a diákok bekapcsolására már a középiskolás évek alatt az egyetemi keringésbe. Hangsúlyozta, hogy a középiskolában tanító pedagógusokkal közösen lehet megszólítani és felkészíteni a diákokat, kialakítva azt a közvetlen útvonalat, amely lehetővé teszi a kar képzéseire való bejutását a megszerzett kreditek elismerésével, valamint a tudás felhasználásával. A dékán megjegyezte, hogy a gazdálkodás és menedzsment alapképzés mellett a pénzügyi és számvitel alapszak is elérhetővé válik Székesfehérváron a következő évtől.



Horváth Lajos Zoltán, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója beszélt az eddigi elért eredményekről, arról, hogy a pilot programtól eljutottak odáig, hogy már öt technikus képzésük van az Óbudai Egyetemmel. Egyik kiemelt célként nevezte meg, hogy a város és agglomerációjának kereskedelmi és ipari környezetét el tudják látni munkavállalókkal.
Frissítve: 2024.01.23.

Legfrissebb cikkek