Minden hónap utolsó csütörtökén

Az Óbudai Egyetem ad otthont a Gábor Dénes-díjasok Klubja előadássorozatnak minden hónap utolsó csütörtökén. Első alkalommal február 23-án várják az érdeklődőket 17 órára, amikor is a holográfia Gábor Dénes utáni fejlődéséről beszélgetnek a meghívott szakértők. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A természettudományok terén elért legújabb eredményeket, azok hasznosítási lehetőségét és társadalmi hatását a mindennapi életünkre kívánják bemutatni Gábor Dénes-díjasok Óbudai Egyetemre szervezett klubestjei. Mindezt közérthető, népszerű, de tudományos alapokon nyugvó formában.

A rendezvényeken az előadók többnyire Gábor Dénes-díjazottak, illetve az adott témakör elismert szakemberei. Az előadásokat 10 perces társadalomtudományi referendum is követi azzal a céllal, hogy megjelenhessen az a multidiszciplináris gondolkodásmód, amelyekben rámutatnak a különböző tudományterületek eredményeinek társadalmunkat érintő hatásaira és kapcsolódási pontjaira.

Az előadásokat minden hónap utolsó csütörtökén tartják 17 órától az Óbudai Egyetemen központi kampuszán.

Februári előadás: A holográfia fejlődése Gábor Dénes után (Mi a holográfia, milyen új területeken hasznosítják a holográfiát)

Időpont: 2023. február 23. csütörtök, 17 óra

Helyszín: Óbudai Egyetem központi kampusz, 1034 Budapest, Bécsi út 96/b

Regisztráció: Részvételi szándékát, kérjük, február 21-én 16 óráig jelezze a gabor.denes.klub@gmail.com e-mail-címen.

 

Előadók:

Dr. Koppa Pál Gábor Dénes-díjas, egyetemi tanár, BME TTK Fizikai Intézet

Sarkadi Tamás egyetemi docens BME TTK Atomfizika Tanszék

Előadásuk címe: A holográfia mai szemmel – „cherchez la phase”

Előadásuk vezérfonala Gábor Dénes korszakalkotó felismerése, amely szerint egy fényhullám amplitúdója, frekvenciája és terjedési iránya mellett a fázisa is érzékelhető és hologram formájában rögzíthető. A fázis érzékelése, manipulálása és rekonstrukciója szó szerint új dimenziókat nyitott a méréstechnika, a mikroszkópia, a képmegjelenítés, és a biztonságtechnika területén. Az előadásban néhány korszerű alkalmazás példáján keresztül mutatják be a holografikus elv működését, és annak hatását a mai tudományra és technológiára.



A szakmai előadások után egy rövid társadalomtudományi előadás következik.

Kiss Máté egyetemi tanársegéd, ELTE TáTK Kulturális Antropológia Tanszék

Előadás címe: Hogyan, miként és mit látunk egyes kultúrákban? Milyen különbségek tapasztalhatók a világ érzékelésében egyes csoportok között?

E klasszikus kulturális antropológiai kérdésekre számos különféle példa hozható, melyre az előadás elején rövid utalás történik, majd az antropológiai módszertan alapvetésének számító terepmunka során alkalmazott képrögzítési technikák morális dilemmáin, kérdésfelvetésein, vitatott praxisain keresztül az előadó megkísérli bemutatni a tudományetikai megfontolások és technológiai újítások összekapcsolódásának egy-egy mozzanatát.

Jegyezd fel a naptáradba: minden hónap utolsó csütörtök 17 óra Gábor Dénes-díjasok Klubja az ÓE-n!

A következő előadások témái:

  • A hidrogén, mint energiaforrás

  • Mesterséges intelligencia és az emberi agy versenye

  • Mesterséges beszéd alkalmazási területei

  • Az orvosi diagnosztika legújabb eredményei

  • Mesterséges geotermikus energia

Frissítve: 2023.02.14.

Legfrissebb cikkek