Székesfehérváron tartották az Országos Szakképzési Tanévnyitót

A 2022/2023-as szakképzési tanév országos megnyitóját a Székesfehérvári Szakképzési Centrum szervezte az ÓE Alba Regia Műszaki Kar és a Széchenyi István Műszaki Technikum közös campusán. Az új iskolaévet Csák János kulturális és innovációs miniszter nyitotta meg. Köszöntőt mondott: Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Kulcsár Szilvia, a helyi intézmény kancellárja.

Az országban ma 508 szakképzési intézményben 250 ezer hallgató tanul, ahol a folyton változó munkaerő-piaci igényeket figyelembe véve kínálnak naprakész képzéseket a diákok számára, ezzel biztosítva számukra a piacképes szakmai ismereteket és gyakorlatot. Jelenleg 20 ágazatban, 54 szakmában és 2 okleveles technikus képzésben zajlik oktatás.



A tanévnyitó ünnepségen Kulcsár Szilvia, az SzSzC kancellárja köszöntötte a résztvevőket. Úgy fogalmazott: a 2022/23-as tanév várhatóan újabb kihívásokat hoz, amikre talán az eddigieknél is jobban fel kell készülni, hiszen mindannyian érzékeljük, hogy mi zajlik körülöttünk a világban. A szakképzés az a terület, ahol a változás, a kihívásokra keresett válaszok a fejlődés mozgatórugói. A szakképző intézmények vezetői mindent megtesznek azért, hogy a diákok jól teljesítő tanulóként kerüljenek a felsőoktatásba és azt követően a munkahelyekre.



Az új szakképzési tanévet Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter nyitotta meg. - Nem tudjuk, mit hoz a jövő, ezért egyetlen válaszunk lehet, készüljünk arra, hogy a körülmények folyton változni fognak. Az okos ember megpróbálja megőrizni a cselekvőképességét, karbantartja testi, lelki és szellemi erejét. Ennek záloga pedig a tanulás, mert csak a tanult, szakképzett ember képes gondoskodni önmagáról, a szeretteiről és a közösségéről. Székesfehérvár az a város, ahol az emberek munkájuk mellett alkotnak, gondoskodnak a családjaikról és a közösségükről. Az ilyen városok jelentik az ország „jövőképességét”.

A cél többek közt az, hogy inspiráló, ihletet adó környezetet teremtsenek a fiataloknak és az oktatóknak egyaránt. A magyar állam mindenkinek ingyenesen biztosítja két szakma, illetve egy szakképesítés megszerzését, hiszen ezzel a jövőbe fektetjük a pénzünket. Hazánkban 508 szakképzési intézményben 250 ezer hallgató tanul. Hangsúlyozta: - fontos, hogy az iskolapadból kilépve, felnőttként is folyamatosan képezzük magunkat. Beszéde végén Csák János az összefogás jelentőségére hívta fel a figyelmet. - Segítsük egymást, mert a következő néhány év nem lesz könnyű. Támaszkodjunk egymásra, tanuljunk és akkor Magyarország sorsa is rendben lesz – fogalmazott a miniszter.



Megtisztelő, hogy az országos szakképzési tanévnyitó helyszíne lehet Székesfehérvár – mondta Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A város ipara erős és jelentős, továbbá a magyar gazdaság számára meghatározó. Beszédében többek közt kitért arra is, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának épületeiben azt érzékelhetjük, az oktatás szakmai tartalma és az ehhez szükséges eszközök vonatkozásában az összefogás tette lehetővé, hogy a legkorszerűbb tudást kaphassák meg a fiatalok. Az elkötelezett tanárok és a szülők a nehézségek ellenére mindent megtesznek a fiatalokért, és vannak tudást, szakértelmet, forrásokat biztosító szervezetek, akik ehhez szintén hozzájárulnak. Hozzátette: - amikor tudást adunk a fiataloknak, akkor egyúttal segítsük őket, hogy boldog felnőttek is legyenek. Fontos, hogy olyan munkát végezzenek majd, amit szeretnek. Ez a szülőkön, tanárokon és a fenntartón is múlik. Ebben az összefogásban ígérjük az önkormányzat támogatását.



Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szintén a szakmák folytonos változásáról beszélt, melyhez alkalmazkodva egy generáción belül kell akár több új szakmát is meg kell tanulni. Úgy fogalmazott: „a tanulás legyen életforma, és igazodjon mindig a legfrissebb kihívásokhoz. A jövőnk a fiatalok kezében van, tehát nekik szurkolunk leginkább, de azt is tudjuk, hogy 50 fölött is kell tanulni. Mindennek a kulcsa az együttműködés, valamennyi szereplő között”.



- Székesfehérvár közössége, a tanárok és a diákok szülei együtt támogatják a fiatalokat abban, hogy megszerezhessék a munka világában leginkább kamatoztatható képességeket és a legjobb körülmények között tanuljanak. Számítunk arra, hogy a megszerzett tudással az itteni gazdaságban helyezkednek majd el – fejezte ki reményét Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.



 

Frissítve: 2022.08.31.

Legfrissebb cikkek