Az ÓE volt az egyik szervezője „A jövő okos városai” expónak

A technológiai fejlődés, a fenntarthatóság, a modern városokban alkalmazható legújabb innovációs ötletek szerepeltek a Smart City expó és konferencia fókuszában május 24-én. A rendezvény egyik fő szervezője, szakmai támogatója az Óbudai Egyetem volt. Prof. Dr. Kovács Levente rektor az eseményen ismertette az intézményben született kiemelkedő fejlesztéseket. Dr. habil. Felde Imre ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes előadásában az egyetemen folyó Big Data alkalmazás-fejlesztésekről tartott előadást.

Az okosipar életünk egyre fontosabb részévé válik. A City for the Future Budapest konferencia szervezői között ott van az Óbudai Egyetem is a Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetségével, a CzechTrade budapesti irodájával, a Brünni Regionális Kereskedelmi Kamarával, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetségével, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség támogatásával. A rendezvényen a résztvevők többet megtudhattak az okos városok aktuális technológiai trendjeiről, és találkozhattak az innovatív cseh és magyar okosváros-szolgáltatókkal. A Smart City olyan várost jelent, amely kevésbé szennyező, kevésbé zsúfolt és jobb életminőséggel rendelkezik, mint a hagyományos települések.

Napjainkban életünk minden területén használunk okos eszközöket. Az „okos” kifejezés minden esetben olyan különleges tulajdonságot jelez, amely megkülönbözteti az eredetit és a jobb, „okos dolgot”. A Smart City tehát egy olyan várost jelöl, amely bizonyos technológiák alkalmazása révén okosabb és hatékonyabb, mint „elődje”.

„Okos embereket képezünk”

- Az Óbudai Egyetem évek óta fejleszt és kutat okos technológiai megoldásokat – mondta Prof. Dr. Kovács Levente. Felidézett néhányat az egyetemen született jelentősebb innovációk közül, például a MassVentil projekt kifejlesztését, prototípusának elkészítését, amely végül az értékesítésig jutott. Röviden bemutatta a másik sikeres fejlesztést, az „Ariadne rendszer”, azaz a látássérültek hatékony támogató eszközét is. - A Smart Technologies fejlesztése, így a Smart City bevezetése és működtetése elsősorban tehát az okos emberek felelőssége. Az Óbudai Egyetem ezt a feladatot kívánja ellátni, okos embereket képezünk, ez a küldetésünk. Többek közt ezzel a tevékenységünkkel hatékonyan hozzájárulunk a Smart Cities, vagyis az okos városok fejlesztéséhez – tette hozzá.



A rektor köszönetét fejezte ki Bial Tibornak, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövetének, valamint a HEPA-nak, valamint a Kereskedelmi és Iparkamarának, hogy az egyetem szervezőként és kiállítóként jelen lehetett a rendezvényen. Mindez szerves része annak a stratégiai együttműködésnek, amelyet az innovációs és technológiai parkok kapcsán az okos városok fejlesztések tekintetében kötött az Óbudai Egyetem.

Big Data fejlesztések az okosabb városokért



Az esemény érdekes előadásokkal folytatódott, egyetemünk ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettese, Dr. habil. Felde Imre az egyetemen folyó Big Data alkalmazás-fejlesztésekről beszélt, amely a mobilhálózati jeleket dolgozza fel, és támogatja a városi élet társadalmi-gazdasági változásait. Előadásában elmondta, hogy számos nagyobb iparág használ különböző adatelemzési típusokat, hogy megalapozottabb döntéseket hozhassanak saját területükön. Az adatok a mindennapjaink részét képezik. Többek közt a mobileszközök térhódításával, minden eddiginél több adatot továbbítunk, szédítő sebességgel. Az egyetemen a cella alapú információk tanulmányozásával, összegzésével foglalkoznak a kutatók. Adatokat gyűjtenek például a közlekedési szokásokról, a lakosok napi rutinjáról, az otthonok és munkahelyek relációjában az ingatlanárak közti összefüggésekről, a vásárlótömeg mozgásáról. Számos eredményt sikerült már eddig is felmutatni, amelyek főként a városokban élők életminőségének javításában játszhatnak szerepet, és a gazdasági szereplők adatigényeit is kiszolgálják.

A Big Datáról

A Big Data-elemzésnek köszönhetően a szervezetek arra használhatják fel az összegyűjtött információkat, hogy gyorsan javíthassák a munkavégzési, gondolkodási módjukat, és azt, hogyan teremtsenek értékeket az ügyfeleik számára. A Big Data-eszközök és alkalmazások segítségével betekintést nyerhetnek, optimalizálhatják a műveleteket, és előre jelezhetik a jövőbeli kimeneteleket.

Mi is az a Smart City?

Az új technológiák kulcsfontosságúak voltak és lesznek is a modern városok fejlődésében. A fenntartható világ megteremtéséhez azonban túl kell tekintenünk a technológiákon. A végső cél az, hogy a városi területek olyan helyekké váljanak, ahol otthon érezhetik magukat az emberek. Minden város és település egy összetett ökoszisztéma, interakciókkal telítve, az infrastruktúrára és a mobilitás területeire építve. A rendszer magában foglalja az energiafelhasználást, a vízgazdálkodást, ökológiai kérdéseket, az élelmiszertermelést, a logisztikát és az egészségügyet is. Az okos városok koncepciójának kidolgozásakor az egyik kifejezett cél a tényezők egyensúlyba kerülésének elérése. Fontos kölcsönös komplementálásuk, a környezetre gyakorolt hatások vizsgálata, továbbá hogy értékes szolgáltatásokat nyújtsanak a lakosoknak.

A City For The Future 2022 CEEE Smart City Expo &B2B Fórum a Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, cseh és magyar kereskedelmi kamarák, települési önkormányzatok, a Digitális Jóléti Program támogatásával jött létre.

Frissítve: 2022.05.25.

Legfrissebb cikkek