A fenntartható fejlődésért

Az élelmiszeriparban is egyre elterjedtebb a felelős gondolkodás, a fogyasztókhoz biztonsággal eljuttatott termékek csomagolásában is fontos szerepet kap a fenntarthatóság – hangsúlyozta Dr. habil Felde Imre ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes a House Salad Hungary Kft. szigetszentmiklósi telephelyén tartott projektindító sajtótájékoztatón. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara az elsősorban hidegkonyhai termékeket előállító céggel, valamint a Greiner Packaging Kft.-vel konzorciumban 640 millió forint uniós, illetve hazai forrást nyert el korszerű csomagolóanyag kutatására és fejlesztésére.

Felde Imre egyetemünket röviden bemutatva elmondta, hogy a műszaki tudományok magas színvonalú oktatása mellett egyre több területen foglalkoznak alkalmazott kutatással, ezek mind a hazai gazdaságot igyekeznek minél szélesebb körűen támogatni. A rektorhelyettes a most induló pályázatról szólva elmondta, hogy az Óbudai Egyetem konzorciumi partnerként kutatás-fejlesztési és innovációs feladatok mellett anyagvizsgálattal, a termékek kialakítását segítő közvélemény-kutatással és egy, a feliratozást egyszerűsítő lézereljárás és robotrendszer kialakításával vesz részt az együttműködésben.



Napjainkban az élelmiszeriparban a fóliával való zárás vagy a nem légmentes úgynevezett dézsmazárás a jellemző. A most induló fejlesztés eredményeként a kétféle technológiát kívánják ötvözni, de figyelmet fordítanak a környezettudatos elvárásokra is, ilyen például a csökkentett súly vagy az új, könnyebben kezelhető felirattechnika kialakítása.

Az élelmiszeripar még hosszú ideig nem nélkülözheti a csomagolásban a műanyagot – mutatott rá Ivánfai Dávid, a House Salad Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Biacs Péter kutatásfejlesztő. A szigetszentmiklósi vállalkozás napi 14 tonna terméket juttat el többnyire nagy üzletláncok részére, az élelmiszerek minőségének megőrzése mellett egyre fontosabb, hogy a csomagolóanyagok minősége minél jobban megfeleljen a fenntarthatóság követelményeinek – tette hozzá az ügyvezető. Az elnyert pályázat nemcsak az újra-hasznosítható anyaghasználat, újfajta címkézési eljárás kialakítását teszi lehetővé, hanem lehetőséget kínál arra is, hogy a magyar piac mellett külföldre is exportálhassák termékeiket. A húsz éve alapított vállalkozás mintegy 80 embernek ad munkát a Pest megyei térségben, és háromezer négyzetméteres üzemükben évente 8 millió terméket állítanak elő.



Kuli Sándor, a Greiner Packaking Kft. értékesítési menedzsere szerint a műanyagipar finomhangolására van szükség. Mint fogalmazott: a műanyagnak számos olyan tulajdonsága van, amely nélkülözhetetlenné teszi nemcsak a csomagolóiparban, hanem a gazdaság számos más területén. Éppen ezért olyan technológiákat kell támogatni és fejleszteni, amely az újra-hasznosítást és az újra felhasználást teszi lehetővé. A most elnyert támogatásból megvalósuló fejlesztés ebből a szempontból is példaértékű lehet – fogalmazott Kuli Sándor a sajtótájékoztatón, amelyen a Sentimento Kft, képviselője, Imre Péter értékesítési vezető, valamint Csite András, a Hétfa Kutatóközpont ügyvezetője a közös együttműködést méltatva a gyártási technológiák megújításán túl a társadalmi felelősségvállalás jelentőségét is hangsúlyozták.



 

Új típusú zárási technikával ellátott műanyag tégely kutatása és fejlesztése című projekt európai uniós támogatásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési forrásból valósul meg. (Ginop Plusz-2.1.1-21-2022-00249)

A háromtagú konzorcium támogatási összege: 639,57 millió forint.

Megvalósítási időszak: 2022. május 1–2025. április 30.

 

 
Frissítve: 2022.05.03.

Legfrissebb cikkek