Az Óbudai Egyetem és a BOSCH együtt valósítja meg a jövőt!

Jövőbemutató stratégiai együttműködési megállapodás született 2021 nyarán a Robert Bosch Kft. és az Óbudai Egyetem között. Az ipari és oktatási kooperáció célja a közös, magas színvonalú kutatási és oktatási tevékenység megvalósítása az egyetemen. A kooperáció létrejötte óta a cég több fejlesztést és projektet is létrehozott az intézményben.

Az együttműködés 3 főbb irányvonala:

Multifunkcionális közösségi tér, workshop és tanulószoba kialakítása.

Az oktatás támogatása, tehetséggondozás, a tananyagfejlesztés segítése a naprakész tudás oktatásához.

Kutatási és fejlesztési tevékenység a jövőt meghatározó technológiák területén.

A Bosch „fizikai megjelenése” már látható az egyetem óbudai kampuszán. Kifejezetten a diákok részére létrehozott 350 négyzetméter alapterületű Bosch multifunkcionális közösségi teret 2021 novemberében adták át. A Kandó Kálmán Kollégiumban kialakított nagyterem szabadon átrendezhető bútoraival, térelválasztó elemeivel, írható falfelületeivel, elektronikai és informatikai egységeivel alkalmas rendezvények, szakmai előadások, workshopok, egyéni és csoportos tanulási vagy szabadidős tevékenységekre egyaránt. E nagyterem mellett tanuló és online konferencia tevékenységet biztosító helyiséget is kialakítottak az épületben, illetve folyamatban van egy villamosmérnök hallgatóknak szánt fakultatív laboratórium felszerelése is, ami a tanulószobával szemközti helyiségben a tanulók gyakorlatias tudásmegszerzését fogja segíteni. Az egyetem központi, óbudai épületében egy okospad telepítése is folyamatban van, amit a hallgatók 2022 tavaszán vehetnek használatba.



Bosch multifunkcionális közösségi tér és tanulószoba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A multifunkcionális nagyterem ad otthont az utánpótlás-nevelés és tehetséggondozás céljából 2021 novemberében indított szakmai rendezvénysorozatnak. A rendezvények szervezésének támogatását a Kandó Kálmán Szakkollégium végzi, míg az előadásokat a Bosch szakemberei tartják. A komfortos környezetben tartott nívós előadások egy, a hallgatók körében nagy érdeklődéssel kísért témát, az önvezető járművek témakörét tekintik át.



Önvezető járművek „A jövőnk autója, autónk jövője” előadás a Bosch multifunkcionális közösségi teremben

A Bosch Engineering Scholarship Team (BEST) elnevezésű programot első ízben hirdették meg az Óbudai Egyetemen. A program célja, hogy sikeres pályázat esetén a hallgatók kizárólag tanulmányaikra fókuszálhassanak úgy, hogy tudományos tevékenységeikhez kiemelkedő anyagi támogatásban részesülnek, továbbá szakmai mentorálást kapnak. A Bosch gondozásában indított szabadon választható tárgyak keretében a hallgatók megismerkedhetnek a Szoftverfejlesztés nagyvállalati környezetben, Szoftvervalidáció az autóiparban vagy a Korszerű autóipari termékek és fejlesztési módszerei témakörökkel. Mindezzel párhuzamosan a Bosch szakértői és mérnökei részt vesznek a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar tantervének fejlesztésében. Az Óbudai Egyetem és a Bosch együttműködésének egyik pillére a közös kutatás-fejlesztés, ami elsősorban olyan jövőt formáló megoldásokra fókuszál, mint a kiberbiztonság témaköre.  lkezdődött egy szoftverfejlesztési projekt a Neumann János Informatikai Karon, ahol a projekt keretében a Bosch-ban már használt, úgynevezett fuzzing tesztrendszerhez készül kiegészítés, mely lehetővé teszi állapotfüggő protokollok hatékonyabb tesztelését. Az Óbudai Egyetem közvetlenül egy nagyipari vállalattól első kézből tájékozódhat a szakmai ipari trendek felől, az együttműködés révén az akadémiai szektor pedig még hatékonyabban tudja támogatni a technológia fejlődését Magyarországon. A képzett, naprakész tudást szerző hallgatók értékes gondolataikkal, úttörő modern szemléletű mérnöki tevékenységükkel támogathatják egyetemüket és a Boscht, amelynek mérnöki csapatához csatlakozhatnak is gyakornokként vagy a későbbiek folyamán, akár munkatársként is.

 
Frissítve: 2022.02.17.

Legfrissebb cikkek