Egyenes út a technikumból a felsőoktatásba

Közös képzést dolgozott ki a Székesfehérvári Szakképző Centrum Széchenyi István Műszaki Technikuma és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, okleveles Gépészeti-technológiai technikus megnevezéssel. A szak már a 2021/2022-es tanévben elindul a Technikumban– adták hírül a Székesfehérváron tartott sajtótájékoztatón szeptember 7-én.

Az eseményen részt vett: Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Kulcsár Szilvia a Szakképző Centrum kancellárja, Prof. Dr. Györök György, az AMK dékánja, Szépné Holczer Piroska a Szakképző Centrum főigazgatója, valamint Horváth Lajos Zoltán, a Széchenyi István Műszaki Technikum igazgatója.

Az okleveles technikus képzés a felsőoktatási intézmény és a technikum együttműködésén alapszik, kiegészülve a duális partnervállalatok becsatlakozásával. A technikumot végzett középiskolás diákok tanulmányi eredményük függvényében nyernek felvételt az együttműködésben részt vevő felsőoktatási intézménybe.



A város részéről Dr. Cser-Palkovics András polgármester, - aki egyben az egyetem fenntartó alapítványa kuratóriumának is tagja - köszöntőbeszédében kiemelte, hogy Székesfehérvár két meghatározó szereplője együttműködésének, közös gondolkodásának köszönhető az okleveles technikus képzés, amely a tudatos karrierút lehetőségét vázolja fel a diákoknak. Ezzel a rendezvénnyel a szakképzés és a felsőoktatás által közösen kidolgozott képzésre szeretnék irányítani a figyelmét a műszaki pálya iránt érdeklődő, továbbtanulás előtt álló végzős általános iskolásoknak és családtagjaiknak. Hangsúlyozta, hogy a képzés Székesfehérvár és a régió gazdaságának érdekeit is szolgálja, a középiskolások pedig a legfrissebb ismereteket, a legmodernebb eszközökkel, kiváló oktatási környezetben sajátíthatják el.



Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora többek közt azt emelte ki, hogy a tudásalapú társadalom felépítéséhez való hozzájárulás a cél, ahol a tudás kerül a középpontba, amely legfontosabb értékként hosszú távon a nemzet felemelkedésének záloga lehet. Megjegyezte, hogy ennek a folyamatnak az első építőköve az okleveles gépgyártás-technológiai technikus képzés, amely életpályamodellként lehetőséget biztosít a technikumi képzéstől az egyetemen át a munkaerőpiacra lépéshez. A hamarosan Székesfehérváron létrejövő tudományos és technológiai park modern felsőoktatási környezete, valamint az egyetem és a technikum oktatói közösen garantálják a legmagasabb színvonalú képzést.



A Székesfehérvári Szakképzési Centrum részéről Kulcsár Szilvia kancellár hangsúlyozta, hogy az Óbudai Egyetemmel kötött együttműködésnek köszönhetően plusz 34 kreditponttal indulhatnak a felvételin azok a diákok, akik oklevelet szereznek a gépésztechnikus szakon. A képzési forma bevezetésével új lehetőség nyílik meg a Szakképzési Centrum számára, hogy további szakokon, képzési helyszíneken is hasonló együttműködések valósulhassanak meg.
Frissítve: 2021.12.02.

Legfrissebb cikkek