TechCsajokon is beiskoláztunk: az Óbudai Egyetem több lány hallgatót csábítana a műszaki, informatikai, mérnöki szakokra





Az Óbudai Egyetem több lány hallgatót csábítana a műszaki, informatikai, mérnöki szakokra. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által a közelmúltban harmadik alkalommal megrendezett TechCsajok rendezvénysorozat célja, hogy népszerűsítsen minden technikai, műszaki irányú szakot a leendő női hallgatók, legfőképp a 14-18 éves lányok körében.












Hazánkban még mindig kevés a műszaki, matematikai vagy természettudományi területeken tanuló és dolgozó nő. Annak érdekében, hogy a lányok körében is népszerűbbé váljanak az informatikai, mérnöki képzések, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kara csatlakozott a TechCsajok rendezvénysorozathoz. Nem titkolt célunk, hogy ezzel a lányok létszámát növeljük a felsőoktatás nem kifejezetten lányos szakjain - tájékoztatott Lazányi Kornélia, a kar dékánja.


A rendezvénynek idén három magyar nagyváros is házigazdája volt: Budapesten, Miskolcon és Pécsett is találkozhattak az érdeklődő fiatal lányok a technikai képzéseket nyújtó intézmények és cégek képviselőivel.


Az Óbudai Egyetemet a Keleti Károly Gazdasági Kar nevében Dr.habil Lazányi Kornélia, dékán és Maráczi Gréta dékáni hivatalvezető képviselte az idei TechCsajok rendezvényen. A Keleti Kar a természettudományokhoz kötődő ismereteket tesztelő kvízjátékokkal és izgalmas interaktív logikai feladatokkal várta a kihívásokra éhes, lelkes lányokat a budapesti helyszínen, az ELMŰ Sporttelepen október 8-án.  


A képzési portfólió bemutatása mellett lehetőség nyílt személyes találkozás keretében is elmagyarázni a lányoknak, hogy a műszaki, technikai és IT területeken nemtől függetlenül érhetnek el sikert – mondta a Dr.habil Lazányi Kornélia, dékán. Erre szükség is van, mert hazánkban még mindig kevés a műszaki, matematikai vagy természettudományi területeken tanuló és dolgozó nő.


A Keleti Kar vezetője arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy „a fiatalok sem mobillal a kezükben születnek”. Nekik is tanulni kell az új és újabb technikai eszközök használatát, csak ők már korábban kezdik, mint az előző generációk. A mobil, az internet, a digitális világ azonban átalakítja a fiatalok gondolkodását. Ennek egyik következménye például, hogy kevésbé bíznak olyanokban, akiket nem ismernek. A dékán rámutatott, hogy a fiúkkal ellentétben a lányok sokkal kevésbé fogadják el az olyan autonóm rendszereket, mint például önvezető autót. A nőknél az alacsonyabb szintű bizalom a mesterséges intelligenciával kapcsolatban is fennáll. Több idő, hosszabb „együttműködés” kell nekik ahhoz, hogy megbízzanak egy rendszerben. Ez egyrészt jó, mert nem feltétel nélkül bíznak, hanem tesztelik a rendszereket, másrészt rossz, hiszen így az elején a rendszer nem tud teljes hatékonysággal működni.


A rendezvény kiváló lehetőséget adott az Óbudai Egyetem szakjainak népszerűsítésére, főként, hogy az OE egyedüli felsőoktatási intézményként csatlakozott a fővárosi kiállítók sorához. A TechCsajok-hoz az Egyetem képzési portfóliójának népszerűsítése és a beiskolázás támogatása mellett azért is csatlakoztunk örömmel, mert a Keleti Kar szellemiségéhez közel álló üzenetet képvisel: az egyenlőséget, egyenjogúságot, hiszen számunkra minden hallgató egyenlő értékű, nemre való tekintet nélkül – tette hozzá a Keleti Kar dékánja.









Frissítve: 2019.10.29.

Legfrissebb cikkek