Az IASP kiemelten támogatja az ÓE science parkjainak megvalósítását

A Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének (IASP) vezetői, Luis Sanz, a korábbi főigazgató, a szervezet tudásmegosztási programjának irányítója és Salvatore Majorana elnökhelyettes, az olaszországi Kilometro Rosso Science Park igazgatója áttekintették az Óbudai Egyetem három tudományos és innovációs parkjának szakmai programját és koncepcióját. A Székesfehérváron, Kaposvárott és Zsámbékon megvalósuló fejlesztési terveket támogatásukról biztosították, és az IASP konzultációs lehetőséget biztosítva továbbra is tanácsokkal segítik mindhárom projektet – tájékoztatott a több szintű találkozóról Prof. Dr. Kovács Levente, aki elmondta, hogy az IASP szakértői a Kulturális és Innovációs Minisztériumban is tárgyaltak a magyarországi science park programról.

Luis Sanz és Salvatore Majorana az Óbudai Egyetem meghívására május 7- és 8-án egyeztetett az intézmény innovációs parkjainak fejlesztéséért felelős szakmai vezetőkkel. Az Óbudai Egyetem három tudományos és technológiai park kialakítását indította el. A magyar felsőoktatásban egyedülálló fejlesztéssorozat a tudományegyetemi elvárásokat is messze felülmúlja – hangzott el a megbeszélésen. Prof. Dr. Kovács Levente az innovációs ipar szakértőit köszöntve elmondta: a piaci alapon szervezett technológiai parkok a jövő tudásalapú gazdaságának meghatározó elemei lesznek. Az egyetemekre épülő helyi innovációs ökoszisztéma és annak infrastrukturális eleme, a tudományos és innovációs park meghatározó eszközként szolgálja majd a helyi gazdaság fejlődését – fogalmazott a rektor.



A székesfehérvári Mechatronikai és Innovációs Park szakmai vezetője, Prof. Györök György, az ÓE Alba Regia Műszaki Kar dékánja elmondta, hogy beruházás összekapcsolja az egyetem kutatás-fejlesztési lehetőségeit a város gazdasági szereplőinek erőforrásaival. A Székesfehérváron létrejövő mechatronikai park egyedülálló lesz az országban, és ezzel lehetőséget biztosíthatnak az ipari szereplőknek az egyetemen meglévő tudástöbblet átvételére. A helyi adottságokból adódóan a robotikára és a mechatronikára és légiipari fejlesztésekre fókuszálnak – tette hozzá.



A kaposvári Okosipari Tudományos Ipari Park koncepcióját Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar dékánja ismertette. A szakmai vezető kiemelte: az Óbudai Egyetem és Kaposvár önkormányzatának közös projektjeként épül meg a Somogy vármegye székhelyén az ország első Okosipari Tudományos Ipari Parkja. Közös cél a régió iparának fejlesztése, illetve a társadalmi felzárkóztatás. A jövőben innovációs megoldások kidolgozásával segítik majd az új vállalkozások létrejöttét, a városban és vonzáskörzetében pedig új oktatási lehetőségeket nyújtanak a műszaki terület iránt érdeklődő fiatalok számára, annak érdekében, hogy a diákok a városban maradjanak és itt telepedjenek le.

A harmadik fejlesztés a Pest vármegyei Zsámbékon indult el – erről Dr. Eigner György, a Neumann János Informatikai Kar dékánja adott tájékoztatás. A Jövőipari Tudományos és Innovációs Parkban a kutató-fejlesztők a jövő technológiáit kísérletezik és állítják elő a kiberbiztonság, 5G/6G, mesterséges intelligencia, orvostechnika, AR/VR, robotika területein.

A kormány által támogatott beruházás során barnamezős fejlesztés keretében a volt magyar laktanya területét hozzák rendbe. A kiváló iparfejlesztési lehetőségekkel rendelkező telek egyik fontos előnye, hogy jól megközelíthető helyen, a fővároshoz közel helyezkedik el.

Az IASP-től érkezett szakértők a programokat megismerve azok támogatásáról biztosították az egyetem és a program vezetőit. A nemzetközi szervezet számára kiemelten fontos az Óbudai Egyetemmel való kapcsolat, hiszen a hazai felsőoktatási intézmények közül az ÓE lett először tagja az IASP-nek. Mindhárom fejlesztést maximális szakmai támogatásukról biztosították, és azok haladását figyelemmel kísérik, tanácsaikkal segítik megvalósulásukat.

 
Frissítve: 2024.05.09.

Legfrissebb cikkek