XVII. Nemzetközi Tavaszi Szél Konferencia

Az Óbudai Egyetem rendezheti meg idén a Doktoranduszok Országos Szövetségével közösen a kétnapos Tavaszi Szél multidiszciplináris konferenciát, ahol a fiatal kutatók és doktoranduszok kiemelkedő multidiszciplináris tudományos platformon mutathatják be legújabb eredményeiket. Az esemény megnyitóját május 3-án tartották az egyetem óbudai campusán. A konferencia résztvevőit mások mellett Bódis László helyettes államtitkár, Prof. Dr. Kovács Levente, valamint Molnár Dániel, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke köszöntötte. A kétnapos rendezvény jelentőségét az is mutatja, hogy 41 ország doktoranduszai közül 500-nál is többen tartanak előadást kutatási témájukban, több mint 20 szekcióban.

Tízből hat doktorandusz állami ösztöndíjjal végzi képzését. Pályázhatnak Új Nemzeti Kiválósági Ösztöndíjra, Kooperatív Doktori Programra, mi több, a vállalatok és a doktori képzés összekapcsolásával ma már a szabadalom is doktorit ér – hívta fel a figyelmet Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára.



Felemelő érzés, hogy egyetemünk adhat otthon a XVII. Tavaszi Szél Konferenciának, a doktoranduszok „világtalálkozójának”. Az esemény rangját és jelentőségét tükrözi, hogy határon túli, felvidéki, vajdasági, erdélyi egyetemről, valamint a világ minden égtájáról érkeztek fiatal kutatók és doktoranduszok. Az esemény kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a jövő műszaki értelmiségi nemzedéke megossza egymással kutatási eredményeit, tapasztalatait, valamint, hogy új kapcsolatokat építhessen a tudományos közösségben – mondta köszöntőjében Prof. Dr. Kovács Levente. Emlékeztetett: az egyetem jelentős eredményeket ért el a kutatásfejlesztés és doktori képzés területén az utóbbi öt évben. Emlékeztetett: „megdupláztuk doktori hallgatóink ösztöndíját, és ezenfelül kiegészítő támogatást biztosítunk. A nemzetközi doktorandusz hallgatók száma dinamikusan növekszik, közös doktori programokat indítunk számos kiemelkedő nemzetközi egyetemmel – tette hozzá Prof. Dr. Kovács Levente.



Közel harminc éve született meg az a gondolat, hogy a doktoranduszok és fiatal kutatók egy országosan is kiemelkedő multidiszciplináris tudományos konferencia keretében mutathassák be legújabb tudományos eredményeiket – mondta el Molnár Dániel, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, aki felidézte a három évtizeddel ezelőtti alapítását ünneplő szervezet eredményeit. Hozzátette: - azért dolgozunk, hogy a fiatal kutatókat anyagi és erkölcsi megbecsülés övezze. Számos döntés született, amely kiemelten ösztönzi a doktoranduszokat. Idén már 10 milliárd forint áll az egyetemek rendelkezésére, ösztöndíjak adására. Legfőbb cél, hogy összekapcsolják a doktoranduszokat, a doktori iskolákat és a gazdasági élet szereplőit.



A tudományos összejövetel különlegessége sokszínűségében rejlik, hiszen olyan tudományterületek és tudományágak közötti együttműködéshez vezethet, amelynek kialakulására másutt sokkal kisebb az esély. A konferencia fókuszában idén a multidiszciplináris megközelítések és az új tudományos együttműködések állnak. Hiszünk benne, hogy a tudományos határok átlépése és a különböző diszciplínák közötti párbeszéd elősegít a körülöttünk lévő világ mélyebb és szélesebb körű megértését, valamint új megoldásokat hozhat a globális kihívásokra – fogalmazott Viktor Patrik, az Óbudai Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnöke.

A konferencián részt vett és köszöntőt mondott még: Prof. Dr. Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság ügyvivő elnöke, Dr. Borhy László professzor, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Prof. Dr. Benyó Zoltán, az Országos Doktori Tanács elnöke, Prof. Dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, Dr. Szabó István, a HUN-REN Központ stratégiai és innovációs vezérigazgató-helyettese, dr. Pap Eszter Krisztina, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciai Főosztályának vezetője, valamint Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

A rendezvényen együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Innovációs Ügynökség és a Doktoranduszok Országos Szövetsége képviseletében Bódis László és Molnár Dániel. Ezt követően átvették megbízólevelüket a nemzetközi doktorandusz nagykövetek, akik a világ minden égtáján népszerűsítik majd a magyarországi doktori képzést.

A fiatal kutatók és doktoranduszok húsznál is több szekcióban: agrár, állam és jogtudomány, biológiatudomány, filozófia, fizika, földtudomány, had- és rendészet, hittudomány, irodalom, kémiai és környezettudományi, kommunikáció, közgazdaság, közigazgatás, matematika és informatika, műszaki, művészeti, nyelvtudományi, orvos- és egészségtudományi, pszichológia, szociológia, valamint történelem és politikatudomány területeken tartottak értekezéseket.

GALÉRIA

Frissítve: 2024.05.06.

Legfrissebb cikkek