Épül az ÓE negyedik science parkja, a magyar-üzbég Inno-TechnoPark

Az Óbudai Egyetem kulcsszerepet játszik Üzbegisztán első innovációs technológiai parkjának létrehozásában, így az ÓE három magyarországi science parkja mellett egy külföldi beruházás aktív résztvevője. Az Óbudai Egyetem és a Taskenti Kémiatechnológiai Egyetem konzorciumában megvalósuló első magyar-üzbég Inno-TechnoPark kivitelezése elkezdődött. Az elmúlt hetekben több egyeztetés is volt a helyszínen a beruházásról és a lehetséges kutatás-fejlesztési együttműködésekről Üzbegisztán egyik legdinamikusabban fejlődő városában, Jizzakh-ban. Az innovációs park üzemeltetésével kapcsolatban Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes az üzbég felsőoktatásért felelős miniszterrel egyeztetett.

A találkozókon olyan kérdéseket vitattak meg, mint a fejlett technológiák elsajátítása, a vegyipar fejlesztése és az innovatív ötletek támogatása. Szóba került az egyedi kriptovaluta létrehozása, különös tekintettel a szabályozási keretekre az első magyar-üzbég Inno-TechnoPark projekt finanszírozásában való lehetséges felhasználásra.



Fehér Botond, az Óbudai Egyetem gazdasági főigazgatója és Németh Antal, a Kaposvári Tudományos és Innovációs Park Nonprofit Kft. ügyvezetője tárgyalt a Taskenti Kémiatechnológiai Egyetem (TICT) rektorával Botir Usmanovval és a vezetőséggel. A látogatás során ellátogattak a Jizzakh-i Inno-TechnoPark területére é találkoztak Ergash Salievvel, Jizzakh kormányzójával. A tavaly októberben aláírt memorandum alapján a finanszírozási szándéknyilatkozatokat is elfogadták, valamint egyeztettek az együttműködés szervezeti és jogi kereteiről és a lehetséges szakmai kooperációkról.



A program soron következő pontjaként Shavkat Mirziyoyev, az Üzbég Köztársaság elnöke és az őt kísérő miniszterek is ellátogattak a beruházás helyszínére április 8-án. Az Óbudai Egyetemet Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes képviselte. Az Inno-TechnoPark létrehozásáról szóló elképzelésekről Kongratbay Sharipovval, Üzbegisztán felsőoktatási, tudományos és innovációs miniszterével, valamint Sarvarhon Buzrukhonov miniszterhelyettessel egyeztett, akik támogatásukról biztosították a projektet.

A tárgyalások során meghatározták, hogy a készülő InnoTechnoParkban többek között az IT – kiberbiztonság és programozás –, az ipari robotika, az okos építőipar, az orvostechnika, a precíziós agrárgazdálkodás, a textilipar, a dróntechnológia, valamint a technológia-transzfer és innovációmenedzsment lesznek a kiemelt kutatásfejlesztési területek. A megvalósítás során anyagvizsgálati és feldolgozási kompetenciaközpontot és tanúsítólabort, Ipar 4.0 prototipizáló labort hoznak létre, valamint IT-területen a tudásmegosztás és a közös blockchain technológiai fejlesztés kidolgozása van még egyeztetés alatt.

A beruházás megkezdődött: a 2500 négyzetméteres befogadó- és kiszolgáló tér már elkészült. Az Óbudai Egyetem a Taskenti Kémiatechnológiai Egyetemmel konzorciumot alkotva, a kutatási hátteret biztosítva 50 százalékban lesz a projekt tulajdonosa. Az innovációs és tudományos parkban kiemelten fontos szempont az élményalapú tudástranszfer.



Mint arról tavaly októberben beszámoltunk, az Óbudai Egyetem részvételével valósul meg Üzbegisztán első innovációs tudományos parkja Jizzakh régióban. A megállapodás értelmében az egyetem, az Üzbég Innovációs Fejlesztési Ügynökséggel Üzbegisztán Jizzakh régiójával, valamint a Taskenti Kémiatechnológiai Egyetemmel hozza létre az Inno-TechnoParkot amelyben a két felsőfokú oktatási intézmény részt vesz a fókuszterületek fejlesztésében is.
Frissítve: 2024.04.18.

Legfrissebb cikkek