Milyen jövő vár ránk? – Szakkollégiumok Napja az ÓE-n

Második alkalommal rendezett Szakkollégiumi Napot óbudai campusunkon az Oktatási Főigazgatóság Tehetséggondozási Irodája a szakkollégiumokkal karöltve, Prof. Dr. Kovács Levente rektor kezdeményezésére és támogatásával április 3-án. A szervezők célja az, hogy fél évente ismertessék működésük lényegét az egyetemi nyilvánosság előtt, aktuális, a hallgatókat érdeklő és megmozgató témákat dolgozzanak fel kreatív módon, valamint, hogy tagokat toborozzanak a szakkollégiumok soraiba. Mostani rendezvényük fókuszában a klímavédelem állt.

Az egybegyűlteket Prof. Dr. Molnár András rektorhelyettes köszöntötte, felhívva a figyelmet a téma fontosságára, és az abban rejlő tudományos kihívásokra, melyek a mostani hallgatók számára fontos lehetőségeket nyújtanak mind tudományos, mind pedig munkaerőpiaci téren. A klímaváltozás drasztikus erősödését saját tapasztalatából merített példával szemléltette.



Dr. Stöckert Dávid szakkollégiumi felelős elmondta: „a rendezvényt másodszor, hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg, azzal a céllal, hogy láthatóbbá tegyük az egyetem szakkollégiumait, és hogy a hallgatók megismerhessék, milyen előnyre tehetnek szert, ha csatlakoznak a szervezetek tevékenységéhez.



A mostani alkalommal 118 regisztrált hallgató, köztük külföldiek is kíváncsiak voltak a szakkollégiumokra, és vendégükre, Botos Barbara klímanagykövetre. A fő téma ugyanis a klímavédelem volt, annak műszaki és gazdasági aspektusaira koncentrálva. A mostani eseménnyel egy újabb fontos lépést tettek előre a szakkollégiumok azzal, hogy egy nagyon is időszerű témában, a külföldi hallgatókat is bevonva megszervezték a szakmai napot” – tette hozzá Dr. Stöckert Dávid.



Az eseményen a szakkollégiumok képviselői Dr. Botos Barbarának, az Energiaügyi Minisztérium klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövetnek tehették fel kérdéseiket, egy minden résztvevő számára interaktív kerekasztal-beszélgetés során, Magyarország klímapolitikájáról és stratégiájáról, illetve arról, hogy ehhez hogyan tudnak kapcsolódni az egyetem tudományterületei. A szakkollégiumi hallgatók által vezetett beszélgetés során kreatív, játékos feladatok segítségével mutatta be milyen kihívásokkal kell megküzdeni, azokra milyen megoldások születtek. Egyúttal számos kérdést vetett fel a jövő szakembereinek, azaz a padsorokban ülő hallgatóknak.



A minden hallgató számára nyitott programon a résztvevők megismerhették egymás elképzeléseit, projektjeit, beleláthattak a szervezet működésébe, megtudhatták, miért érdemes csatlakozni a szakkollégiumokhoz, melyek hallgatói kezdeményezésre épültek. Az esemény nagy érdeklődés mellett, tombolával zárult.



A következő szakmai napot idén ősszel tartják.



A szakkollégiumok erőssége a közösségi szellem és a tudományos oldal együttes jelenléte. Céljuk, hogy a tehetséges mérnökjelölteknek az egyetemi képzésen túlmutató kompetenciákat nyújtson, tudományos, szakmai, soft skill és általános ismereteiket, valamint kapcsolatrendszerüket bővítsék, a szakmai közéletbe bevonják őket, az arra alkalmasakat pedig a kutatói pálya felé orientálják. A tehetséges és a szakma iránt elkötelezett hallgatóknak olyan képzési programot kínálnak, amely a tárgyi szakmai tudáson túl növeli mérnöki kreativitásukat, fejleszti egyéni készségeiket, valamint kompetenciáikat. A hallgatók számára szakmai gyakorlatokat szerveznek, segítik őket abban, hogy bekerülhessenek a hazai és nemzetközi szakmai vérkeringésbe.

Frissítve: 2024.04.11.

Legfrissebb cikkek