Matematikai érdekességek a mindennapokban - ismeretterjesztő előadás-sorozat

Az Óbudai Egyetem matematika tematikájú előadás-sorozata 2020. november 23-tól veszi kezdetét. Az előadásokat online formában tartják meg, amelyen a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Az érdeklődők az alábbi előadások közül tudnak választani:

 

1.     Érdekes számok, számos érdekesség

Ajánlott korosztály: 10 év felett

Időpontok: 2020. november 23. (hétfő) 18:00-tól 19:00 óráig

                 2020. november 29. (vasárnap) 16:00-tól 17:00 óráig

Mínusz szorozva mínusszal miért plusz? Miért nem osztunk 0-val és vajon mennyi 00? Mi a legnagyobb természetes szám, amit ismersz, egyáltalán mi az, hogy szám? E kérdések boncolgatása mellett, „bemutatkoznak” a barátságos számok, a sokszög számok, valamint a palindrom-, főnix-, Münchausen-, és az Armstrong számok. Számok segítségével varázsolunk, szerelmet fejezünk ki, olvassuk egymás gondolatait. Meghökkentő bűvös négyzeteket mutatunk be és megfogalmazzuk a matematika máig meg nem oldott számelméleti problémáit. Betekintést nyerünk a prímszámok világába és mutatunk olyan meghökkentő számelméleti érdekességeket, melyektől garantáltan tátva marad a hallgatóság száma, pontosabban szája.

 

2.     Illúziók egy matematikus szemével

Ajánlott korosztály: 10 év felett

Időpontok: 2020. november 24. (kedd) 18:00-tól 19:00 óráig

                 2020. november 29. (vasárnap) 17:30-tól 18:30 óráig

Van, hogy nem hiszünk a szemünknek, de ezalatt az előadás alatt garantáltan nem fogunk! Optikai és más érdekes illúziókon keresztül ismerjük meg a képfeldolgozás folyamatait és tapasztaljuk meg, hogyan tréfál meg minket az agyunk. A foglalkozás során a diákok maguk is készítenek ámulatba ejtő műalkotást, megismerkednek Vasarely és Esher legismertebb műveivel illetve, hogy hogyan hatottak művészetükre a kor matematikusainak munkásságai. Számos példát nézünk az optikai átverések építészeti és egyéb alkalmazásaira, felfedezve bennük a matematika művészeti értékeit, a geometria csodáit.

 

3.     Az irracionális döntések racionalitása

Ajánlott korosztály: 15 év felett

Időpontok: 2020. november 25. (szerda) 18:00-tól 19:15 óráig

2020. november 30. (hétfő) 18:00-tól 19:15 óráig

Volt már olyan érzése, hogy cserbenhagyták a megérzései vagy, hogy a legjobb tudása és szándéka mellett is rossz döntést hozott? Lehetséges, hogy szisztematikusan beleszaladunk „csapdákba”, hogy léteznek olyan szituációk, amikor a legnagyobb odafigyelés mellett sem vagyunk képesek racionális döntéseket hozni? Az előadás a közönség segítségével interaktívan, egyszerű logikai összefüggések mentén, a valódi életből vett példákon keresztül mutatja be azokat a hétköznapi helyzeteket, ahol intuícióink, megérzéseink, tapasztalataink, szisztematikusan, ám előre megjósolható módon, mondhatni törvényszerűen hagynak minket cserben. Esetleg pont abban van a racionalitás, ahogy az irracionális döntéseink születnek?


Az előadó


Magyar Róbert alkalmazott matematikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte tanulmányait, és került közel a matematika gyakorlati alkalmazásaihoz. Jelenleg a GS1 Magyarország NZ Rt. szabványosítási szakértője, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem Analízis tanszékének oktatója. A Magyar Matematikai Múzeummal szoros együttműködésben évek óta tart tudománynépszerűsítő foglalkozásokat, 2017-től pedig az Óbudai Egyetemmel együttműködve járja az országot „Matematikai Érdekességek a Mindennapokban” elnevezésű előadás-sorozatával, bemutatva a matematika játékos és hétköznapjainkat is meghatározó oldalait. Pszichológia tanulmányai során ismerkedett meg a döntésanalízis és a kognitív illúziók világával, mely alapját képezi több előadásának is.

Regisztráció: https://innovacio.uni-obuda.hu/hu/obudai-egyetem-matematikai-eloadas-sorozata

Érdeklődni: Magyar Róbert, mrobert.matek@gmail.com

Az ismeretterjesztő előadás-sorozat az EFOP-3.6.1-16-2016-00010 azonosítószámú Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések az Óbudai Egyetemen projekt finanszírozásában valósul meg.

Frissítve: 2021.04.19.

Legfrissebb cikkek