Pilóta nélküli légijármű üzemeltető szakmérnök / szakember

A KÉPZÉSRŐL

A Pilóta nélküli légijármű üzemeltető szakmérnök szakirányú továbbképzési szak célja olyan szakmérnökök képzése, akik képesek lesznek az aktuális EU-s és hazai jogszabályi környezetnek megfelelő módon üzemeltetni pilóta nélküli légjárműveket. Az üzemeltetési kompetencia kiterjed az eszközök karbantartására, repülésre történő felkészítésére, repülések tervezésére és végrehajtására, valamint a pilóta nélküli légijárművek műszaki, technológiai és elméleti ismereteire. Ezen kívül a képzés részét képezi a légifelvételezéssel nyert távérzékelési adatok feldolgozása és elemzése. A képzés keretében a hallgatók megismerkednek a pilóta nélküli légijárművek speciális gyakorlati alkalmazási területeivel, valamint egyes területeken gyakorlati tapasztalatokat szereznek. A végzett hallgatók teljes mértékben felkészítést kapnak az európai (bele értve a hazai) drónpilóta jogosítvány megszerzéséhez. Ezek alapján kiegészítő képzés nélkül képesek hatósági drónpilóta vizsgát letenni.

KINEK AJÁNLJUK?

A szakirányú továbbképzést mindazoknak ajánljuk, akik legalább alapképzésben (vagy a korábbi képzési rendszerben legalább főiskolai szintű képzésen bármely képzési területen szerzett mérnöki végzettséggel és mérnöki vagy nem-mérnöki szakképzettséggel rendelkeznek.

KÉPZÉSI TERÜLET

Műszaki

ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEK

Elhelyezkedhetsz minden olyan területen, ahol a drónok használatának kiemelt szerepe van. Többek között ilyen területek lehetnek: mezőgazdaság, térképezés, földmérés, geológia, építőipar, bányászat, távérzékelés, környezetvédelem, műemlékvédelem, közigazgatás, településtervezés- és fejlesztés, útépítés, katasztratófavédelem, rendvédelem, légi felderítés, vonalas létesítmnyek felügyelete és ellenőrzése, reklámipar.

FŐBB TANTÁRGYAK

Pilótanélküli légijárművek üzemeltetésének jogi keretei
Repülési meteorológia
Repülés elmélete és drón hajtóművek
Irányítást és adatnyerést támogató szenzorok
Autonóm repülési terv készítése
Repülési tervek végrehajtása, adatgyűjtés
Vészhelyzetek kezelése
Légi adatnyerés alapjai
UAS művelet menedzsment, elhárító és detektáló rendszerek
Végtermékek előállítása, megjelenítése és integrálása térinformatikai rendszerekbe
Felhasználási területek

KÉPZÉSI SZINT

  • Szakirányú továbbképzés

KÉPZÉS HELYSZÍNE

  • Székesfehérvár

KAR MEGNEVEZÉSE

  • Alba Regia Műszaki Kar

KÉPZÉS NYELVE

  • Magyar

MUNKAREND

  • Levelező

FINANSZÍROZÁSI FORMA

  • Önköltséges

KÉPZÉSI IDŐ

2 félév

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

KÉRDÉSED VAN A SZAKKAL KAPCSOLATBAN?

Dr. habil Jancsó Tamás,
jancso.tamas@amk.uni-obuda.hu
Frissítve: 2023.12.19.