Díjazták az Élettani Szabályozások Kutatóközpont innovációit

Az ÓE Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK) működő Kiberorvosi Kompetencia Központ (KIKOK) egyik vezető kutatójának, Dr. Drexler Dániel Andrásnak, az Élettani Szabályozások Kutatóközpont (PhysCon) igazgatóhelyettesének a fejlesztése, valamint a BioTech Kutatóközpont vezetője, Prof. Dr. Kozlovszky Miklós által mentorált, Burián Sándor által vezetett projekt is a díjazottak közé került a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által támogatott innovációs versenyen. Az elismerést június 5-én vehették át egyetemünk kutatói.

A EIT Health InnoStars-iLex Nemzetközi innovációs verseny során olyan magyar egészségipar innovációkat mutattak be, amelyek a jövő egészséges társadalma érdekében születtek.



Dr. Drexler Dániel András projektjének címe: „Kiberorvosi rendszer állatkísérletek digitalizálásához”. A HUN-REN TTK Gyógyszerrezisztencia Kutatócsoportjával együttműködve olyan kemoterápiás protokollt hoztak létre, amellyel kisebb dózisok révén a kezelés hatékonyabbá tehető. „Olyan szoftvert fejlesztünk, amely képes az állatkísérletekből származó adatok strukturált formában történő tárolására, lehetővé teszi azok valós idejű vizualizálását és a kísérlet nyomon követését, az adatok exportálását és az anomáliák felderítését, az adatok statisztikai módszerekkel történő feldolgozását” – ismertette innovációját a kutató. Dr. Drexler Dániel hozzátette: „a szoftver rendelkezik a kutatókat vezető menedzsmentfunkcióval a kísérletek megtervezése és az állatok elhelyezésének optimalizálása érdekében, valamint támogatja az etikai engedélyekhez szükséges adatgenerálást”.



A Burián Sándor vezetésével született projekt, a πSTAGE a szoftverkategóriában második helyezést ért el. A πSTAGE egy olyan moduláris, programozható, precíziós, időzíthető, kombinálható, nyílt eszköz, mely költséghatékony munkafolyamat alapú laborautomatizálást tesz lehetővé. A πSTAGE előnye, hogy tetszőleges kiegészítőkkel bővíthető, így kisebb kutatási projekthez jól használható, valamint a kiegészítők készítését egy open-source community támogatja, és részben fejleszti is folyamatosan szélesítve a platform felhasználási körét. A későbbiekben az EIT Health hathatós támogatásával és mentorálásával tervezzük folytatni a rendszer és a közösség továbbfejlesztését, ami Prof. Dr. Kozlovszky Miklós támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg a speciális állvány kifejlesztését. Büszkék vagyunk arra, hogy innovatív πSTAGE projektünkkel mi is képviselhetjük az Óbudai Egyetemet – tette hozzá Burián Sándor.



Frissítve: 2024.06.07.

Legfrissebb cikkek