Kitűnő pályamunkák az 57. TDK-n

Az Óbudai Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa május 10-én tartotta meg az 57. Tudományos Diákköri Konferenciáját. Az ünnepélyes eredményhirdetésre május 24-én került sor. Összesen 17 szekcióban 103 hallgató mutatta be kutatási eredményeit, melyek közül többet díjazott a szakmai zsűri.

A tudományos diákköri (TDK) mozgalom a magyar felsőoktatás legszélesebb bázisú, legátfogóbb tehetséggondozási formája, az önképzés, az elitképzés és a tudóssá nevelés színtere. A mesterek, témavezető tanárok, kutatók körül kialakuló TDK műhelyek ösztönző légkörében születik meg a legtöbb tehetséges diák első tudományos élménye. A TDK célja, hogy ösztönözze a hallgatói tudományos és művészeti diákköri tevékenységet, támogassa a tehetséges hallgatókat és mestereiket. Segítséget nyújtson a kutatómunkában való továbblépéshez és a pályakezdéshez, ösztönözze a doktori képzésre történő jelentkezést.



A tudományos diákkörökben a hallgatók kutatómunkát folytatnak, amelynek eredményeit pályamunkában összegzik. Az így létrehozott alkotásokat a felsőoktatási intézményekben tudományos diákköri konferenciákon mutatják be. Egyetemünk mind a hét karán megtartották a TDK-konferenciát. Intézményünk lelkes hallgatói mellett középiskolások is bemutatták kiemelkedő ismereteiket. Számos angol nyelvű pályamunka jelezte egyetemi képzésünk nemzetköziesedését. 17 szekcióban összesen 103 pályamunkát értékeltek a bírálók, majd az elhangzott előadások értékét is figyelembe véve alakították ki a sorrendet. A következő Országos Tudományos Diákköri Konferenciára 41 pályázó jutott tovább.



Az ünnepélyes eredményhirdetésen Prof. Dr. Molnár András, általános rektorhelyettese köszöntötte a TDK-zó hallgatókat és konzulenseiket. Méltatta kiemelkedő teljesítményüket, gratulált minden résztvevőnek. Dr. Vámossy Zoltán, az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács elnöke ismertette a konferencia eredményeit.

A díjazottak névsora itt érhető el:

Az ünnepi rendezvényen az Óbudai Egyetem többszörösen aranyminősítésű Vegyeskara, valamint Rizmajer Bence (KVK) és Riesz Péter (NIK) hallgatók klasszikus gitár előadását hallhatta a közönség.



A tudományos diákköri (TDK) mozgalom a magyar felsőoktatás legszélesebb bázisú, legátfogóbb tehetséggondozási formája, az önképzés és a tudóssá nevelés színtere. A mesterek, témavezető tanárok, kutatók körül kialakuló TDK műhelyek ösztönző légkörében születik meg a legtöbb tehetséges diák első tudományos élménye. Az Óbudai Egyetem az 57-dik TDK konferenciájára is számos érdekes, eredeti ötletet feldolgozó pályamű született.

A mintegy 120 dolgozat számos érdekes és innovatív témát dolgoz fel, így készült munka a barlangok 3D-s modellezéséről fotók alapján, vagy például arról, hogy a középiskolai tankönyvek tartalma hogyan gazdagítható a kiterjesztett valóság segítségével. Született pályamű a vízimolnárok mára kihalt szakmájáról, az ölelő sarkok pszichológiai jelentőségéről, de városismereti telefonos applikációt is terveztek mesterséges intelligencia segítségével. A részletes ismertető itt érhető el.

Az Óbudai Egyetemen végzett tudományos diákköri munka sikerességét bizonyítja – korábbi cikkünkben közöltek szerint –, hogy az idén tavasszal megrendezett 36. Országos Tudományos Diákköri Konferenciáján hallgatóink korábbi eredményeinket túlszárnyalva hét első helyezést nyertek el.

Az Óbudai Egyetem 2022/23. tanévi TDK tevékenységét és konferenciáit támogatja a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt „Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása” című pályázata (NTP-HHTDK-22).

Frissítve: 2023.06.02.

Legfrissebb cikkek