Az ÓE zsámbéki science parkját az IASP tagjává fogadták

Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének (IASP) 41. Világkonferenciáját Kenya fővárosában rendezték szeptember 24-27. között. Az Óbudai Egyetem delegációja Prof. Dr. Kovács Levente rektor vezetésével vett részt a rangos szakmai eseményen, ahol bejelentették, hogy a zsámbéki Jövőipari Tudományos és Innovációs Park a szervezet tagja lett. Az erről szóló dokumentumot és plakettet az ÓE rektora és Sebestyén Csaba ügyvezető vette át a világkongresszus Nairobiban tartott záró eseményén.

Az Óbudai Egyetem tudományos és innovációs park projektén belül három fejlesztés valósul meg három helyszínen: Zsámbékon, Kaposváron és Székesfehérváron – emlékeztetett Prof. Dr. Kovács Levente kiemelve, hogy a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének éves világkongresszusa minden évben alkalmat teremt a kapcsolati háló bővítésére, valamint a legjobb gyakorlatok és tapasztalatok megismerésére és megvitatására.



Az idei nairobi csúcstalálkozó központi témája a demográfiai kérdések köré épültek: van, ahol a túlnépesedés és van, ahol az elöregedés okozza a legnagyobb problémát. Olyan megoldást kell találni, amely a világgazdaság számára megfelelő módon egyenlíti ki ezt a helyzetet – hívta fel a figyelmet a rektor.

Kenya egyik legjelentősebb mezőgazdasági vállalatának, az 1898-ban alapított, a ma is családi tulajdonban lévő Elgon Kenya LTD vezetőjével, Dr. Bimal Kantaria úrral is tárgyalt az Óbudai Egyetem vezetősége és a Science Park-projektek képviselői. A cégcsoport nemcsak Kenya, hanem Kelet-Afrika legjelentősebb vállalkozása, ahol fontosnak tartják a megfelelő és naprakész technológiák alkalmazását. Az Óbudai Egyetem befektető egyetemként fontosnak tartja, hogy egyre szélesebb kapcsolatot építsen ki nemzetközi viszonylatban is.



Az Óbudai Egyetemet az intézmény rektorán kívül Fehér Botond gazdasági főigazgató, Szakál Anikó tudományos igazgató, Kallós Noémi, valamint Prof. Dr. Györök György, az Alba Regia Kar, valamint a Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a Bánki Kar dékánja képviselte mint a székesfehérvári és a kaposvári sciencepark-projekt vezetői. A tudományos és innovációs parkokat Lehrner Lóránt (székesfehérvári TIP), Kovács Tímea (székesfehérvári TIP), Sebestyén Csaba (zsámbéki TIP) és Németh Antal (kaposvári TIP), valamint Dr. Enghy Csaba, a Science Pillar Nonprofit Kft. ügyvezetője képviselte.



Találkozók kenyai egyetem- és cégvezetőkkel

Az Óbudai Egyetem vezetői a kenyai program keretében több helyi felsőoktatási intézményvezetőivel is találkoztak. A Strathmore Egyetem rektorával, Dr. Vincent Ogutuval való megbeszélésen részt vett Mészáros Zsolt Magyarország kenyai nagykövete is. Elhangzott: Kenya Kelet-Közép-Afrika egyik legnagyobb gazdasága, fővárosa, a 2,5 millió lakosú Nairobi pedig jelentős regionális kereskedelmi központ. A trópusi országban egyre fontosabb szerep jut az oktatásnak, egyetemeik, köztük a Strathmore University nyitottak az együttműködésre oktatási és kutatási területen.



Az Afrika TOP 10 egyetemei között szereplő Nairobi Egyetem rektorával, Prof. M. Jesang Hutchinsonnal  az innováció-menedzsment területen létrejövő kapcsolatról volt szó, a megbeszélés célja a két egyetem közötti megállapodás előkészítése

A Dedan Kimathi University of Technology (DeKUT) Nyeriben, egy közép-kenyai városban található, az Óbudai Egyetem évek óta jó kapcsolatokat ápol a műszaki képzést nyújtó intézménnyel, amelynek kávéfarmja Kenya vezető kávétermelő és -tesztelő kutatási központja. Prof. Eng. Peter Ng’ang’ a Muchiri,  a DeKUT rektorával a korábbiakban megkötött szándéknyilatkozat alapján további közös együttműködésre készül az Óbudai Egyetem az innováció-menedzsment, a technológiatranszfer és a befektetések területén.



Az Óbudai Egyetem befektető egyetemként fontosnak tartja, hogy egyre szélesebb kapcsolatot építsen ki nemzetközi viszonylatban is – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente Kenya egyik legjelentősebb mezőgazdasági vállalatának, az 1898-ban alapított, a ma is családi tulajdonban lévő Elgon Kenya LTD-nek a vezetőjével, Dr. Bimal Kantariával való megbeszélést kommentálva. A cégcsoport nemcsak Kenya, hanem Kelet-Afrika legjelentősebb vállalkozása, ahol fontosnak tartják a megfelelő és naprakész technológiák alkalmazását.



Sikerrel toboroznak

Tavaly márciusban nyitotta meg az Óbudai Egyetem hallgatói toborzóirodáját Nairobiban. Az irodát sikeresen vezeti Elizabeth Wangoi, aki arról tájékoztatott, hogy a QS, a globális felsőoktatási elemző és rangsoroló intézmény hallgatói toborzóvásárán Nairobiban nagy sikerrel vett részt az Óbudai Egyetem. Bemutatták az egyetem akadémiai és oktatási portfólióját, illetve ismertették a Stipendium Ösztöndíj Programot, amely nagy segítség lehet a nálunk tanulni szándékozó kenyai diákoknak.



 

 
Frissítve: 2024.10.03.

Legfrissebb cikkek