Kenyában is jó választás az Óbudai Egyetem

Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Dr. Mészáros Zsolt nagykövet jelenlétében a magyar felsőoktatási intézmények közül elsőként nyitott az Óbudai Egyetem Technológiai és Tudásközpontot a kenyai BCK IT és a magyar ACPM IT Kft. kibervédelmi tanácsadó cégekkel – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora.

Célunk, hogy a kenyai hallgatók által megszerzett tudás mihamarabb hasznosuljon a munkaerőpiacon, növeljük az Stipendium Hungaricum programban az Óbudai Egyetemre jelentkező hallgatók létszámát – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente az ünnepélyes megnyitón. Mint fogalmazott: a hallgatók hibrid és kooperatív képzési formával már a képzés alatt dolgozhatnak vagy a gyakorlati idejüket már az Óbudai Egyetem által együttműködést kötött kenyai és magyar cégeknél tölthetik el.



Ahogy dr. Kövér László házelnök fogalmazott „a Kenyai Köztársaságra Kelet-Afrika vezető gazdasági-politikai tényezőjeként tekintünk”. Prof. Dr. Kovács Levente kiemelte a jelen lévő kenyai piaci és egyetemi képviselőknek: "hosszú távon, szoros egyetemi és vállalati együttműködésekkel kívánunk meghatározó piaci szereplővé válni Kenyában és rövid időn belül a Kelet-afrikai régióban".



Az Óbudai Egyetem több évszázados múltja és a jelen sikerei is a szoros ipari együttműködéseken alapulnak, ezt a modellt alkalmazzuk itt Kenyában, amikor egy magyar és kenyai céggel együttműködve indítjuk el az egyetem első Tech & Knowledge HUB-ját – tette hozzá a rektor.
Az elmúlt hét évben az egyetem lépésről lépésre építette fel a jelenlegi iroda nyitásának a lehetőségét és tartalommal való megtöltését, ma már mind a felsőoktatási, mind a szakképzési oldalról a kenyai oktatási minisztérium elismert szereplője, a duális képzést illetően pedig tanácsadási felkérést kaptunk, hogy ez a fajta képzés segítségünkkel megvalósulhasson Kenyában.



A Technológiai és Tudásközpont legfontosabb feladatai a Stipendium Hungaricum ösztöndíj népszerűsítése, a hallgatói mobilitás növelése, közös vállalati fejlesztések, rövid ciklusú képzések elindítása és innovációs befektetések ösztönzése – hangsúlyozta Kersánszki Tamás, az egyetem kelet-afrikai fejlesztésekért felelős menedzsere. Az egyetem elsőként három rövid ciklusú képzést indít el hibrid formában (Humanitarian response manager, Road networks és Computational Methods for Data Analysis), melyet további képzések követnek az elkövetkezendő hónapokban. A helyi iroda vezetője, Elizabeth Wangoi naprakész információkkal várja az érdeklődőket.

Martin Andresen, az Európai Unió Delegációjának infrastrukturális fejlesztésekért felelős vezetője is gratulált az iroda nyitáshoz és egyben felvetette, hogy a Kenyában lévő európai egyetemekkel összefogva az Óbudai Egyetem mintáján keresztül kezdeményezné hasonló, immár európai Egyetemi Hub kialakítását.



Kenyáé az egyik leggyorsabban fejlődő gazdaság Kelet- és Közép-Afrikában, Nairobi jelentős regionális kereskedelmi központ. Az Óbudai Egyetemen jelenleg tíz kenyai hallgató tanul többnyire a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében. Öten mechatronikai mérnöki, ketten villamosmérnöki alapképzésen vesznek részt, de van, aki környezetmérnöknek, mérnökinformatikusnak készül, és vállalkozásfejlesztés mesterszakon is tanul egy hallgató az afrikai országból.



Egyeztetés a szakképzési együttműködés lehetőségeiről

Prof. Dr. Kovács Levente tárgyalást folytatott Dr. Esther Thaara Muoriával, a Oktatási Minisztérium szakképzésért felelős államtitkárával.



A kenyai szakképzés új fejlesztési ciklusa indult el idén az új kormány megalakulásával. Az Óbudai Egyetem kenyai jelenléte és műszaki területen elismert eredményei alapján működne együtt a kenyai Oktatási Minisztérium Szakképzési Államtitkársága az egyetemmel a hegesztési, kibervédelmi, megújuló energia, képzők képzése program, szakértői tevékenységek és a duális képzés bevezetése területén.

Közös képzés és kutatásfejlesztés

Nyeriben a Dedan Kimathi Műszaki Egyetem rektora, Prof. P. Ndirangu Kioni és vezető kollégái fogadták az Óbudai Egyetem küldöttségét március 6-án. A megbeszélésen a két felsőoktatási intézmény rektora együttműködési szándékát fejezte ki a frissen alapított ÓE-képzések, a kórháztechnikai MSc-, valamint az innovációs menedzsment PhD-program területén.



Az oktatási és kutatási együttműködés az élelmiszerbiztonság mesterséges intelligenciával vezérelt lehetőségeit, a precíziós mezőgazdaság és a geoinformatika, a smart industry, az építészet és a precíziós gépészet területeit érintené a hozzájuk köthető európai támogatással elinduló fejlesztési projekteken keresztül.
Az Óbudai Egyetem aktív szereplője kíván lenni a magyar kormány támogatásával Nyeriben megépülő regionális onkológiai központ szakembereinek képzésében – jelentette ki egyetemünk rektora.

A Dedan Kimathi Műszaki Egyetem kávéfarmja Kenya vezető kávé-termelő és -tesztelő kutatási központja. A stratégiai együttműködés tiszteletére Prof. Dr. Kovács Levente egy névre szóló kávécserjét ültetett el az egyetem tesztfarmján.



 
Frissítve: 2023.03.07.

Legfrissebb cikkek