Dr. Takács Márta Arany János-érmet vehetett át a magyar tudományosság határon túli előmozdításáért

A Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága a magyar tudományosságért kifejtett eredményes tevékenységéért Arany János-érmet ítélt Dr. Takács Márta, a Neumann János Informatikai Kar egyetemi tanára, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács elnökségi tagjának. A díjat május 7-én Freund Tamás, az MTA elnöke adta át a Magyar Tudományos Akadémia idei közgyűlésén.

Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága Arany János-éremmel tünteti ki azokat a magyar tudósokat, akik a külhoni magyar tudományos közélet szervezésében, az egyetemi oktatásban, a magyar tudományosság határon túli előmozdításában szereztek kiemelkedő érdemeket.

Dr. Takács Márta a fuzzy alapú rendszerek alkalmazásával foglalkozó nemzetközi tudományos közösség elismert tagja.

Szabadkán született és Belgrádban szerzett okleveles matematikusi diplomát, majd 1996-ban Budapesten, az ELTE TTK-n egyetemi doktori címet. Tézisében először foglalkozott a fuzzy logikán alapuló alkalmazásokkal. Egyetemi doktori címét Újvidéken magiszteri fokozatként honosították, ezért további 8 év kutatás eredményeiből újabb doktori értekezés született, és 2004-ben az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai Karán megszerezte a matematikai tudományok doktora címet.

Pályáját 2001-ben kezdte a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola oktatójaként, 2006-2007-ben az intézmény igazgatója is volt. Többek közt 2007 óta az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának oktatója, nemzetközi kapcsolatokkal megbízott dékánhelyettese, 2011-2014 között megbízott dékánja volt. Oktatói és tudományos eredményei alapján Szerbiában 2016-ban, Magyarországon 2021-ben kapott egyetemi tanári kinevezést.

Tudományos eredményei főként a fuzzy, illetve más lágy számítási módszerek alkalmazásaival kapcsolatosak. A hierarchikus döntéshozatali rendszerekről, irányítástechnikai, orvosmérnöki, diagnosztikai alkalmazásokról 28 folyóiratcikkben, 5 könyvben, 6 könyvrészletben, 82 konferenciakiadványban publikált, jórészt angol nyelven. Független hivatkozásainak száma több mint 400, h-indexe 10.

2002-től az IEEE nemzetközi mérnökszövetség tagja, 2023-tól System, Man and Cybernetics alosztályának elnökségi tagja. Tagja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak, a Magyar Fuzzy Társaságnak. Jelentős szerepet vállal a vajdasági tudományos élet szervezésében (2016 óta a VMAT elnökségi tagja, 2020 óta az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság tagja), és fontos kapcsolattartó a szerbiai és magyarországi, valamint a Kárpát-medencei magyar érdekeltségű tudományos közösségek között. A MTA külső köztestületének tagja (2008-), a Szerbiai Matematikusszövetség szabadkai helyi szervezetének elnöke (2004-2010), a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Intézmények Bizottságának vajdasági területi képviselője, alelnök (2014-), elnök (2016-2019). 2004 óta a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ elnökeként aktív részese a város és a régió kulturális és közösségi életének. Az Óbudai Egyetem Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskolájának oktatója. A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács 2023-ban Tehetségnagykövet címet adományozott a részére tudományos, oktatási, közéleti és tehetséggondozó eredményei elismeréseként.

Forrás: Szabad Magyar Szó

 
Frissítve: 2024.05.13.

Legfrissebb cikkek