A 2027-es egyetemi evezős EB társrendezője az ÓE

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) május 6-án Ljubljanában döntött arról, hogy a magyar pályázat nyeri el a 2027-es Európai Egyetemek Evezős Bajnokságának rendezési jogát. A társzervezők között ott van az Óbudai Egyetem.

A pályázatot 2024 februárjában készítette el és adta be közösen a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS), az Óbudai Egyetem és Magyar Evezős Szövetség az EUSA-nak.

A pályázat értelmében az európai egyetemek evezős viadalát Sukorón rendezik meg várhatóan 2027. július 11–14. között. A szervezési munkában a MEFS mellett több partnerszervezet is részt vesz: az Óbudai Egyetem, a Magyar Evezős Szövetség, a Nemzeti Sportügynökség, valamint az érintett önkormányzatok.

A pályázatot ajánlásával támogatta Dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára, Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke, Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Mocsai Lajos, a MEFS elnöke és Juhász Péter, a MEFS főtitkára, továbbá Hegyi Mészáros Gyöngyi Éva, Sukoró polgármestere is.

A 2027-es Evezős Európai Egyetemek Bajnokságának megrendezése jelentősen hozzájárul a jövőbeni nemzetközi evezősversenyek magyarországi rendezéséhez, valamint a hazai egyetemi sport fejlesztéséhez.
Az Óbudai Egyetem 2023 novemberében együttműködést kötött a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiával, amelynek köszönhetően a tanulók egyéni tanulmányi rend kialakítására kapnak lehetőséget, valamint az edzőtáborokra és versenyekre is rugalmasan utazhatnak.

Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán tavaly végzett Adolf Balázs, aki gyorsasági világbajnokságon két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzérmet, a 2021-es Maratoni világbajnokságon aranyérmet, a Müncheni Európa-bajnokságon 2022-ben egy ezüst és egy bronzérmet szerzett.

Ahogy arról hírt adtunk 2026-ban is rangos sportesemény szervezésében veszünk részt: az ÓE rendezheti két év múlva a Kajak-Kenu Egyetemi Világbajnokságot
Frissítve: 2024.05.13.

Legfrissebb cikkek