Az ÓE rendezheti a 2026-os Kajak-Kenu Egyetemi Világbajnokságot

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) arról döntött, hogy a 2026-os Kajak-Kenu EVB-t Magyarország rendezheti. A Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség (MEFS) az Óbudai Egyetemmel (ÓE), illetve a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ) karöltve rendezheti meg 2026-ban a Kajak-Kenu Egyetemi Világbajnokságot (EVB).

Márciusban ülésezett idén első alkalommal a FISU Végrehajtó Bizottsága, ahol több más mellett döntést hoztak a 2026-os Egyetemi Világbajnokságok (EVB) rendezési jogainak odaítéléséről is. Magyarország is a pályázók közt szerepelt, és sikeresen el is nyerte a jogot. A pályázatot a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, az Óbudai Egyetem és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közösen a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának támogatásával adta be.

Az egyetemi vb-t Sukorón az újonnan megépülő Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémián tervezik megrendezni 2026 júliusában. A kétévente rendezett világversenyen számos országból több száz egyetemi-főiskolai hallgató, sportszakember és sportvezető vesz részt. A közel egy hetes eseményeken a sport mellett a kultúrának és az oktatásnak is jelentős szerep jut.

Mocsai Lajos az MEFS elnökeként nyilatkozatában elmondta: nagy örömére szolgál, hogy immár a 18. Egyetemi Világbajnokságnak adhat otthont Magyarország, köztük a második Kajak-Kenu EVB-nek, hiszen ez is arra utal, hogy hazánk egyre jobban felkerül az egyetemi sport térképére.

Az Óbudai Egyetem a következő Egyetemi Világbajnokság szervezői szerepe mellett már évek óta maga is támogatja és buzdítja a fiatalságot a sport szeretetére.

Az Alba Regia Műszaki Kar 2023 novemberében együttműködést kötött a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiával, amelynek köszönhetően a tanulók egyéni tanulmányi rend kialakítására kapnak lehetőséget, valamint az edzőtáborokra és versenyekre is rugalmasan utazhatnak. „Az egyetemnek évek óta kiemelt célja a sportos életmód támogatása” - mondta Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora.

Az egyetem számos tehetséget rejt, akik remélhetőleg részt tudnak majd venni az eseményen.
Kiemelt figyelmet kap Adolf Balázs a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar levelezős hallgatója, aki gyorsasági világbajnokságon két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzérmet, a 2021-es Maratoni világbajnokságon aranyérmet, a Müncheni Európa-bajnokságon 2022-ben egy ezüst és egy bronzérmet szerzett.

Az egyetem fontosnak tartja a sportot és mindent megtesz azért, hogy minél több rangos eseményben tudjon szerepet vállalni, hogy ezzel is segítse a sportolni vágyó fiatalokat.
Frissítve: 2024.03.05.

Legfrissebb cikkek