Nemzetközi elismerés az ÓE kutatójának

Distinguished Service díjjal ismerte el Dr. Zrubka Zsombor kiemelkedő szakmai eredményeit az egészségközgazdászok nemzetközi szervezete, az International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research (ISPOR). Az Óbudai Egyetem Egészségügyi Közgazdaságtan Kutatóközpontjának (HECON) vezetője.

Dr. Zrubka Zsombor 2019 óta vesz részt az ISPOR Digitális Egészségügy Munkacsoportjának tevékenységében. A főleg amerikai és európai egyetemek és cégek önkéntes kutatóiból álló nemzetközi munkacsoport új keretrendszerrendszert fejlesztett ki a digitális egészségügyi beavatkozások definíciójára, amely a szakma egyik vezető lapjában, a Value in Health-ben került közlésre (D1 minősítésű, top 10-be tartozó szakfolyóirat). A kutatás eredményének jelentőségét jelzi, hogy az ISPOR sajtótájékoztatót tartott az új keretrendszerről és a szervezet Value & Outcomes Spotlight magazinja közös interjút készített Zrubka Zsomborral és Dr. Ariel Dora Sternnel, a Hasso Plattner Institute, valamint a Peterson Health Technology Institute tanácsadó testületének professzorával, illetve a Harvard Business School munkatársával, valamint Dr. Anita Burrellel, az ISPOR Digitális Egészségügy Munkacsoportjának vezetőjével.



Zrubka Zsombor az interjúban kiemelte: „a társadalom számára a digitalizáció egyik haszna, hogy az új kezelési technológiák mellett a már meglévő egészségügyi szolgáltatások is olcsóbbá és mindenki számára elérhetővé válhatnak. A digitális egészségügy olyan technológiákat foglal magában, mint a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság, a digitális terápiák, a viselhető eszközök, a távfelügyelet és a szoftverek. A technológia gyors fejlődésével azonban a tudományos szabályrendszer nehezen tart lépést, a digitális egészségügyi beavatkozásokkal kapcsolatos fogalmak sokszor nincsenek pontosan definiálva. Felismerve a digitális egészségügy terminológiai korlátait, a célunk az volt, hogy egészségügyi közgazdaságtani és eredménykutatási célokra kidolgozzunk egy definíciós keretrendszert a betegek felé irányuló digitális egészségügyi beavatkozásokhoz, amely lehetővé teszi az egymáshoz hasonló beavatkozások beazonosítását. Az új PICOTS-ComTeC keretrendszer a digitális egészségügyi beavatkozások releváns aspektusait kilenc dimenzióban (népesség, beavatkozás, komparátor, eredmény, időzítés, egészségügyi környezet, kommunikáció, technológia és kontextus) rendszerezi, és további 32 kategóriájával rugalmas keretet nyújt annak elősegítésére, hogy a digitális egészségügyi intervenciókkal kapcsolatos kutatási eredmények a klinikusok és döntéshozók számára jobban hasznosíthatókká váljanak” – magyarázta Zrubka Zsombor.

 
Frissítve: 2024.04.16.

Legfrissebb cikkek