Az egyetem új Honorary Professzora Prof. Fichtinger Gábor

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora az Egyetemi Innovációs Napon Honorary Professor kitüntető címet adott át Prof. Fichtinger Gábor számára, március 20-án. A neves kutatót elsősorban az orvosi robotika koncepciójának fő kidolgozójaként tartják számon. Az eseményen a kitüntetett kutató mellett Prof. Andrea de Gaetano és Prof. Amir H. Gandomi, az Óbudai Egyetem Kiválósági Professzorai az intelligens mérnöki tevékenység legújabb eredményeiről szóló előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Különös jelentőséggel bír, hogy hazánk nemzetközi színtéren is rendkívüli módon elismert kutatóját egyetemünk tiszteletbeli professzorai között tudhatjuk a mai naptól – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora. Hozzátette: - Prof. Fichtinger Gábor és az eddig Honorary Professor kitüntető címben részesült professzoraink külön-külön és együtt is jelentősen emelik az Óbudai Egyetem rangját.



Fichtinger Gábor professzor, az ontariói Kingston állambeli Queen’s Egyetem Scool of Computing részlegének professzora. A számítógéppel integrált sebészet és a kép által vezetett terápia egyik fő kidolgozójaként és előmozdítójaként tartják számon. Innovatív megközelítései a táv-vezérelt, navigált roboteszközök biopsziájának, a minimálisan invazív abláció végrehajtására szolgáló irányított eszközöknek és számos egyéb innovatív perkután terápiának a kifejlesztéséhez vezettek, amelyek orvosi képalkotáson és valós idejű orvosi diagnosztikai eszközökön alapulnak.  Fichtinger professzor több mint 750 publikációval járult hozzá a tudományhoz, amelyeket több mint 15 ezerszer idéztek. Legtöbbször idézett közleménye (2016-ból) az orvosi robotika és a számítógéppel támogatott beavatkozások legalapvetőbb tudományos útmutatójának számít - mondta el a professzor méltatásakor Prof. Dr. Haidegger Tamás, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ főigazgatója.



Az Óbudai Egyetem Címzetes Egyetemi Tanári cím korábbi kitüntetettjeként Prof. Fichtinger többször járt a Bejczy Antal iRobottechnikai Központban, ahol szemináriumokat és tudományos előadásokat tartott, konzultált oktatókkal, munkatársakkal és hallgatókkal. Kulcsfontosságú személy volt a Queen’s Egyetem és az Óbudai Egyetem közötti stratégiai kutatási és mobilitási együttműködési megállapodás megkötésében.



Fichtinger Gábor úttörő módon járult hozzá a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztéséhez a számítógéppel segített orvosi beavatkozáshoz és a sebészeti technológiákhoz, megkönnyítve ezek gyors átültetését a klinikai gyakorlatba és az orvosi oktatásba. Az orvosi robotikában és a sebészeti navigációban a Johns Hopkins Egyetemmel és a Harvard Egyetemmel együttműködésben végzett munkája számos modern diagnosztikai és terápiás megközelítést előkészített. Neves innovátor, valamint a 3D Slicer kulcsfontosságú, elkötelezett fejlesztője és népszerűsítője. (Ez egy ingyenes, nyílt forráskódú szoftvereszközkészlet, amelyet világszerte használnak a klinikákon, az oktatásban, a kutatásban és az iparban egyaránt.)

Az Óbudai Egyetem Szenátusa Honorary Professor kitüntető címet adományozhat annak a kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó külföldi állampolgárságú személynek, aki jelentős mértékben járul hozzá az egyetem oktatási, tudományos kutatási tevékenysége színvonalának emeléséhez, nemzetközi elismertségének növeléséhez.



A díjátadót követően, a kitüntetett kutató mellett Prof. Andrea de Gaetano és Prof. Amir H. Gandomi, az Óbudai Egyetem Kiválósági Professzorai az intelligens mérnöki tevékenység legújabb eredményeiről szóló előadását hallgathatták meg az érdeklődők.



 

 
Frissítve: 2024.03.20.

Legfrissebb cikkek