Újévi rektori köszöntő

2023 komoly változásokat hozott az Óbudai Egyetem életébe, amelyben egyetemünk ismételten szintet tudott lépni és elindult a befektető egyetemmé válás útján.

Tisztelt Kollégák!
Tisztelt Hallgatók!
Tisztelt Egyetemi Polgárok!

„Egy esztendő, ím, újra eltelék/ Fölvirradott az újnak reggele/ Egész világ reménységgel tele.”- Benedek Elek gondolatai biztatást adnak, hogy új lendülettel kezdhessünk egy új esztendőt, hiszen minden egyes év kezdete a remény és megújulás időszaka.
Az elmúlt egy évben is kitartó munkával és elhivatottsággal formáltuk az Óbudai Egyetem jövőjét, és örömmel jelenthetem, hogy erőfeszítéseink látványos eredményeket hoztak.
Öt évvel ezelőtt azt a célt tűztem ki, hogy az Óbudai Egyetem a XXI. századi ipar kihívásainak megfelelően egy új és fenntartható fejlődési pályára álljon, és legyen a képzési profiljába tartozó kutatásokban és ipari fejlesztések tekintetében hazánk, a Kárpát-medence és a közép-kelet-európai régió meghatározó egyeteme.
Messziről indultunk, de láthatóan ma büszkén jelenthetem, egyetemünk berobbant a nemzetközi köztudatba. A Times Higher Education (THE) adatai szerint műszaki és informatikai területen is hazánk élen járó intézményének értékelnek. Több mint ezer helyet ugrottunk a nemzetközi ranglétrán az elmúlt időszakban, ma a világ közel harmincezer egyeteme között a legjobb 4 százalékában foglalunk helyet.
Albert Einstein azt mondta: „Az egyetemek az új gondolatok és az ismeretek forrásai, amelyek formálják a jövőt.”Egyetemünkön márpedig formájuk a jövőt. Intézményünk mára nemcsak hazai léptékben, de régiós megmérettetésben is az egyik legjelentősebb műszaki felsőoktatási intézménnyé vált, melyet a hallgatói jelentkezések növekvő száma is egyértelművé tesz. Tartottuk a minőségi követelményeket, amikor idén majdnem minden hazai műszaki felsőoktatási intézmény csökkentette a ponthatárokat és az érettségi követelményeket és a jelentkezők díjazták mindezt, hiszen közel 30 százalékkal nőtt az első helyes jelentkezéseink száma. Minden bizonnyal azt is értékelik, hogy élenjárunk a gyakorlatorientált, ipari igényekre gyorsan reagáló oktatás fejlesztésében. Idén számos új képzést indítottunk: az országban elsőként kórház- és orvostechnikai mérnöki mesterképzés indult a Neumann János Informatikai Karon. Az Alba Regia Műszaki Karunkon gazdálkodási és menedzsment alapszak, vállalkozásfejlesztés mesterképzés, sportközgazdász mesterképzés, az Ybl Miklós Építéstudományi Karon infrastruktúra építőmérnöki mesterképzés, míg a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon kiberbiztonsági mérnöki mérnökképzés. Emellett, a határon túli képzések fejlesztése részeként magyar nyelvű gazdasági informatika képzést indítunk a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemmel.

Egy egyetem tudományos rangját tanárainak száma is tükrözi. Immár 56 egyetemi tanár oktat és kutat a magyar műszaki felsőoktatás meghatározó intézményében, mióta az Óbudai Egyetem tíz oktatójának egyetemi tanári kinevezéséről döntött Novák Katalin köztársasági elnök. Ez több mint kétszerese annak a számnak, amivel a rektori ciklusomat anno elkezdtem.
Kutatóink is brillíroznak: a hazai kiválósági publikációs rangsorban az Óbudai Egyetem az utóbbi évek adatai alapján is a legjobbak közé emelkedett. Amíg öt éve még csak három, idén már nyolc kutatónk került fel a Stanford Egyetem által, a világ legtöbbet citált kutatóinak 2 százalékát összegző adatbázisába. Emellett pár év alatt háromszorosára emelkedett a minőségi D1-Q1-Q2 publikációink száma, vagyis a tudományos élet fejlesztésébe ölt elképzelések és anyagi ráfordítások jó befektetésnek bizonyultak.
Nemcsak népszerűségünk, de elismertségünk is nőtt. Ezt jelzi az is, hogy a második alkalommal meghirdetett kiválósági professzori programunk pályázati felhívására ismét többszörös volt a túljelentkezés. Idén két nemzetközileg is magasan elismert és kvalifikált kutató csatlakozott egyetemünk kutatásfejlesztési programjához, akik a svájci genfi egyetem, illetve az ausztrál Adelaide-i egyetemek kiváló professzorai: Habib Zaidi és Peng Shi professzor.
A külföldi hallgatók is fontos tagjai egyetemünk közösségének. Nőtt a nemzetközi hallgatók száma, jelenlegközel nyolcszázan tanulnak intézményükben, akik a világ 74 országából érkeznek hozzánk. Továbbra is kiemelt céljaink között szerepel a nemzetköziesítés, amely intézményi és egyéni szinten is erősödött az elmúlt időszakban.Hallgatóinkat is külföldi tapasztalatszerzésre ösztönözzük: százszázalékos kreditelismeréssel és havi plusz száz euróval támogatjuk az Óbudai Egyetem minden külföldi mobilitási programban résztvevő hallgatóját.
A nemzetközi színtéren maradva még: a közelmúltban stratégiai megállapodásokat kötöttünk Közép-Ázsia, Vietnám, Mexikó, valamint Közép-Kelet-Afrika és Észak-Afrika országainak egyetemeivel, de a szomszédságunkban levő horvát és szlovák egyetemekkel is emeltük az együttműködés ütemét. Kívülállóként is érzékelhető, látható immár, hogy nemzetközi szinten másképp jelenünk meg, régiós és nemzetközi láthatóságunk erőteljesen emelkedik.

Tisztelt Kollégák!

Az Óbudai Egyetemen már nemcsak önmagunkért dolgozunk. A tudáshasznosulás elengedhetetlen szemponttá vált. A quintriple helix elvei, amelyek a tudományos eredmények, az ipar, a kormányzat, a civil társadalom és szűkebb értelemben a saját egyetemi közösségünk közötti együttműködést hangsúlyozzák, nálunk valósággá válnak.
A meglévő három doktori iskolánk mellett, az újonnan megalapított Innováció Menedzsment Doktori Iskola is jelzi azt a szemléletváltást, amelyet az utóbbi időszakban egyetemünk végez. Negyedik elindult doktori iskolánk gazdálkodás- és szervezéstudományokban kínál PhD-fokozatszerzési és habilitációs lehetőséget. Az ÓE a hazai versenyképesség erősítéséhez új interdiszciplináris képzések, szakirányok fejlesztésével járul hozzá, amelyet a Magyarországon egyedülálló, de Európában is ritka új doktori iskolánk indítása jelentős mértékben segít elő.
A tehetség kemény munka nélkül semmit sem ér.” – osztom a világ egyik leghíresebb és legsikeresebb labdarúgójának, Cristiano Ronaldo gondolatait. Szemmel láthatóan, évről évre növekszik tehetséges hallgatóink száma, de a sikerért nekik is meg kell dolgozniuk. Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy a tehetség legtöbb esetben szorgalommal is párosul hallgatóink körében. Mind többen szereznek doktori címet, folyamatosan nő a habilitált doktoraink aránya. Ha az elmúlt öt évet nézzük, több mint kétszeresére nőtt a habilitált oktatóink száma, ahogy PhD fokozatot szerzettek száma is.
Az elmúlt év elsődleges célkitűzésének tartottam, hogy az elért eredményeink tervezett beruházásait elindítsuk, oktatási és kutatási céljainkat megerősítsük és megalapozzuk. Gondoljunk csak arra, hogy terveinknek megfelelően 2023 szeptemberétől elindult új F-tantervünk, és sikerrel vettük az akadályokat a szigorodó felvételi rendszerben is. Kiemelten fókuszáltunk a középiskola és a felsőoktatás eltérő követelményeinek fokozatos összecsiszolására, ami várhatóan a hallgatói lemorzsolódás további csökkenéséhez és a kibocsátott diplomások számának szignifikáns növekedéséhez vezet. Célunk megvalósítása jelentős előrelépést hoz majd oktatásunk színvonalában. Az innovációt ugyanis nem elég egyetemi szinten elkezdeni. Elképzeléseink megvalósításához jó terepet jelent a jövőben, hogy az idei tanévtől átvettük az Orchidea Köznevelési Intézményt, valamint a Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. Ezáltal már óvodás kortól egészen a műszaki felsőoktatásig kísérhetjük a fiatalságot. Ezzel kívánjuk minél korábban megteremteni az innováció-vezérelt társadalom kultúráját hazánkban is. A középiskolás diákok és egyetemünk hallgatói lehetnek az innováció motorjai, akik új gondolatokkal és megoldásokkal gazdagítják az ökoszisztémánkat és ezáltal válhatunk hazánk esetében egy tudásalapú társadalom és egy innovációs befektetésekre ajánlott környezet fontos építőkövévé.
A felsoroltak mellett további eredménynek tartom, hogy az elmúlt esztendőben újabb ingatlanokkal bővült intézményünk: hivatalosan is az Óbudai Egyetem használatába került az a József körúti épület, amely már a XIX. században is a műszaki oktatás céljait szolgálta az ÓE jogelőd intézményében. Szintén az egyetem tulajdonába került Salgótarjánban a helyi Képzési Központ és Kutatóhelynek helyet adó ingatlan.

Tisztelt Egyetemi Polgárok!
Osztom Henry Ford nézeteit is, aki azt írta: „A sikeres ember az alatt az idő alatt halad előre, amit mások elpazarolnak.” Aki személyesen is ismer, tudja, hogy az elmúlt közel öt év minden percében az Óbudai Egyetem fejlődését szolgáltam, és ehhez elengedhetetlen volt a kollégák sok-sok munkája és támogatása is.
Vannak olyan kérdések, amelyekre kiemelt figyelmet kell szentelnünk. Elengedhetetlen, hogy intézményünkben a kutatás-fejlesztés támogatása mellett olyan diplomásokat képezzünk, akik a gyorsan változó kihívásokra rugalmasan adaptálható tudással és felkészültséggel rendelkezzenek. Az innovációs ökoszisztémánk erősítésében egyik legfontosabb támogatónk fenntartónk, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány. A kuratórium elnöke Cser-Palkovics András és a kuratórium tagjai 2023-ban is ösztönzően járultak hozzá intézményünk fejlődéséhez.
Az elmúlt időszak egyik legkiemelkedőbb eredményének tartom, hogy a befektető egyetemi személet világszinten is ritka példáját kezdtük el építeni: saját tőketársaságot hoztunk létre az innováció menedzsment ösztönzésére. Megalakult az Óbudai Egyetem kockázati tőketársasága, az Obuda Uni Venture Capital, amely egyszerre jelenik meg tőkebefektető társaságként és Venture Studio, azaz mentorhálózatként egyaránt. A cél elsősorban az egyetemünkön született innovációk finanszírozása, de a kapu nyitva áll a teljes magyar és a nemzetközi felsőoktatási szektor előtt is. Ezzel teljessé válhat az évekkel ezelőtt elindított országos innovációs ökoszisztéma-lánc egyetemünk irányába történő leképzése, és ezzel teljes körű tagjai lehetünk a tudásalapú társadalom nemzetközi értelemben vett metrikáinak.
Mindannyian keményen dolgozunk, ezért fontos számunkra, hogy munkatársaink otthon érezzék magukat a munkahelyükön. A társadalmi felelősségvállalás az intézmény vezetésének harmadik missziója, egyik deklarált feladata az oktatás és a kutatás mellett. Felelős Foglalkoztatóként, Családbarát Munkahelyként, Családbarát védjegy tulajdonosként széleskörű szolgáltatásokat nyújtunk hallgatóinknak. Egyetemünk idén elnyerte a Családbarát Magyarország Központ által megítélt Családbarát Hely tanúsító védjegy tanúsítványt is, sőt nemcsak óvodánk van, hanem az egy évvel ezelőtt nyitott bölcsődénk is immár beilleszkedett az egyetemünk teljes körű életébe.
A sport területét érintően is számos pozitív változás történt az Óbudai Egyetemen az elmúlt években. Az őszi tanévtől kötelezővé tettük a testnevelést az alapszakokon, és sportközgazdász mesterképzést indítottunk Székesfehérváron. Megújult multifunkcionális sportpályát adtunk át Óbudán és egyetemünk egyedüliként nyerte el a legsportosabb felsőoktatási intézménynek járó díjat. Újjáalakult a Kandó SC sportegyesületünk, amely immár hét szakosztállyal működik nem csak hallgatóink, de munkavállalóink számára is. Csatlakoztunk a MOB Kettős diploma programhoz, ezzel is támogatva élsportolóinkat aktív pályafutásuk során.

Tisztelt Egyetemi Polgáraink!
„A jövőt nem lehet előre megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni.” – fogalmazott Gábor Dénes. Gondolataival egyetértve, úgy gondolom a jövőt terveznünk kell, hogy minél több és színvonalasabb innovációval járuljunk hozzá a tudás alapú társadalom megteremtéséhez.
Mint azt már sokan tudják, az Óbudai Egyetem hazánkban egyedülálló módon egyszerre három tudományos és innovációs (TIP) parkot épít, Zsámbékon, Székesfehérváron és Kaposváron, de immár a nemzetközi térben is előreléptünk: egy negyediket építünk Üzbegisztánban, a közép-ázsiai ország első innovációs és technológiai parkjaként, amelyet közösen üzbég partnerintézményünkkel, a Taskenti Kémiatudományi Intézménnyel valósítunk meg, egyben digitális ikerként leképezve az itthoni TIP centrumainkat. Jelentős előrelépésnek tartom, hogy nemrégiben átadtuk az ÓE TIP parkjainak első laborjait az Alba Regia Műszaki Karon, a Neumann János Informatikai Karon, és a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az Óbudai Egyetem TIP parkjait az úgynevezett „digital twin”, azaz „digitális iker” elképzelésben kívánjuk megvalósítani. Ez azt jelenti, hogy a beruházás helyszínén épülő csarnokok lesznek az alkotóműhelyek, az ipar által vezérelt innovációs kutatások termelő entitásai, emellé pedig az egyetemről kikerülő tehetséges mérnökök adják a tudást, a szellemi tőkét, amit az egyetemünk karain és kutatóközpontjaiban sajátítanak el, prototipizálnak. Így válik fenntarthatóvá rendszerünk, hiszen a fiatalok tudásában és kreativitásában rejlik a sikeres jövő.

Az év végi számvetésemet a teljesség igénye nélkül írtam, hiszen számos területen értünk el még kiemelkedő sikereket. Egy biztos, cselekedeteinket az határozza meg, hogy rendíthetetlenül hiszek és hinnünk kell a fejlődésben, és mélyen elkötelezettnek lennünk hazánk, az emberek és a jövő iránt.
Intézményünk működése kiegyensúlyozott, az egyetem megítélése, reputációja pozitív irányba változott, kollégáink megállják a helyüket a sokszor gyorsan változó körülmények között, motivációjuk erősödött, biztosabb, kiegyensúlyozottabb lett. Egyetemünk a tudományos kutatásaink, eredményeink által a társadalmi fejlődés motorjává vált, és felelősek vagyunk azért, hogy ezt a motort minden tekintetben hatékonyan működtessük, fenntartsuk és tovább fejlesszük. Fenntartónk, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány és az egyetem vezetése továbbra is mindent megtesz azért, hogy motiváló és a munkát támogató háttér segítse közösségünket. Legyünk büszkék eredményeinkre és tartsuk szem előtt azokat az értékeket, amelyek hozzájárulnak az egyetemünk és a közösségünk fejlődéséhez.

Tisztelt Egyetemi Polgárok, kedves Kollégák, Hallgatók!
Hiszek a közösség erejében, hiszen egyetemünk polgárai, dolgozói mind hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen szép eredményeket érjünk el. Abban hiszek, hogy amiben közösen hiszünk, az visz előre. Számítok egyetemünk minden dolgozójára, aktív és nyugdíjas oktatójára, tanárára, emeritájára és emeritusára, az oktatást segítő, az adminisztrációt, vagy épp fizikai munkát végző munkatársára, és természetesen minden jelenlegi és már végzett hallgatójára. Igazi csapatként tudtuk ezeket az eredményeket elérni, mindenki saját területén végezve munkáját, feladatait. Köszönöm mindenkinek az elmúlt évben végzett munkáját és támogatását!
Az új 2024-es esztendő kezdetével szeretném Victor Hugo-t idézni: „A jövőnek sok neve van: a gyenge úgy hívja, elérhetetlen, a gyáva úgy, ismeretlen, a bátor lehetőségnek nevezi.” Azt hiszem, mi joggal nevezhetjük új lehetőségnek az új esztendőt arra, hogy még magasabbra törhessünk. Ehhez egyrészt stabilizálnunk kell elért eredményeinket, és proaktívan erősítenünk Egyetemünk struktúráját, rendszerét, nyitott szemmel járva és megfelelve a társadalmunk kihívásainak. Továbbra is az a célom, hogy tartsuk a rektori programomban kijelölt irányt, hogy a világ elismert felsőoktatási intézményi sorába kormányozzuk az Óbudai Egyetemet.
E gondolatokkal kívánok mindenkinek egy sikerekben és egészségben gazdag új évet!

  1. január 1.


Prof. Dr. Kovács Levente
rektor

Frissítve: 2023.12.31.

Legfrissebb cikkek