Elismerések a tudományos diákköri munkáért

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) ünnepi záró eseményén Prof. Dr. Kovács Levente rektor aranykitűzőt, Prof. Dr. Molnár György, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar dékánja Mestertanár Aranyérem elismerést vehetett át az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnökétől, Dr. Weiszburg Tamástól. A Zeneakadémián november 24-én tartott díjátadón az OTDT-elnök mellett beszédet mondott Prof. Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamint Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára.

A tudományos diákköri tevékenység minden egyetem számára kiemelten fontos, hiszen a kutatói-oktatói utánpótlás-nevelés valódi bázisa – hangzott el a az Országos Diákköri Tanács ünnepségén. Dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnökének köszöntője után Prof. Dr. Freund Tamás MTA-elnök és Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár beszédükben a tudományos diákköri mozgalom jelentőségét méltatták, amely nélkül nem léteznének magas színvonalú kutatói tevékenységek és a társadalom számára fontos fejlesztések.



Az Óbudai Egyetemen is nagy hangsúlyt fektetünk a TDK-mozgalom megerősítésére. Ennek is köszönhető, hogy a 36. OTDK konferenciasorozaton az Óbudai Egyetem hallgatói közel 100 dolgozattal képviselték a kari tudományos diákköröket. Hallgatóink korábbi eredményeinket túlszárnyalva hét első helyezést nyertek.

Aranykitűző az Óbudai Egyetem rektorának



Aranykitűzőt, az Országos Tudományos Diákköri Tanács Ügyvezető Elnökségének a TDK-t támogató, kiemelkedő munkásságot elismerő kitüntetését Prof. Dr. Kovács Levente vehette át D. Weiszburg Tamástól. A méltatásban kiemelte, hogy az Óbudai Egyetem rektora már temesvári egyetemistaként én is bekapcsolódott a tudományos diákköri munkába, olyannyira, hogy az 1999-ben az első erdélyi Műszaki Tudományos Konferenciát létrejöttének fő szervezője és alapítója volt. Prof. Dr. Kovács Levente mind a mai napig fontosnak tartja, hogy a határon túli magyar nyelvű felsőoktatási intézmények is bekapcsolódhassanak a magyar tudományos diákköri mozgalomba. Az OTDK a legnagyobb egybefüggő tudományos rendezvény a Kárpát-medencében. Az egész térség felsőoktatási rendszerének kialakulása óta pedig egységes magyar tudományos térként tekinthető a Kárpát-medence – mondta a díj átvételét követően az ÓE rektora.

Mestertanár Aranyérem a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar dékánjának



Prof. Dr. Molnár György a Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai szekcióban végzett munkájáért részesült a rangos elismerésben. Prof. Dr. Molnár György 2004-ben kapcsolódott be a BME GTK Tudományos Diákköri Tanácsának munkájába, mint tanszéki TDK-felelős. 2007-től az OTDT Tantárgypedagógiai és Oktatástechnológiai, későbbi nevén Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szakmai Bizottságának tagja.

TDK tevékenysége elismeréséül 2011-ben Pro Progressio Alapítvány Oktatói TDK díjban részesült, 2016-ban pedig TDK Munkáért oktatói emlékplakettet vehetett át. 2015-2019 között a BME GTK kari TDK kutatóműhely vezetőjeként segítette az OTDK-ra való hallgatói felkészülést. 2022-től az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán folytatja tehetséggondozó tevékenységét. Konzultált TDK dolgozatainak száma 52, ebből intézményi díjazott 18, intézményi különdíjas 25, OTDK első helyezett 3, OTDK második helyezett 2, OTDK különdíjas 2. TDK-s hallgatóival közös publikációinak száma 19.

2025-ben jön a 37. OTDK

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Magyar Tudományos Akadémia fővédnökségével, továbbá a felsőoktatásban érintett minisztériumok és országos hatáskörű intézmények, szervezetek, alapítványok erkölcsi, szakmai, valamint anyagi támogatásával 2025 tavaszára meghirdette a 37. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát.



 

 
Frissítve: 2023.11.27.

Legfrissebb cikkek