Tapasztalatcsere a veszélyes anyagok szállításának oktatásáról a Bánki Karon

Nyugat-balkáni országok és Lengyelország partner egyetemeinek szerveztek háromnapos tréninget a veszélyes hulladékok szállítását érintő legújabb kihívásokról a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az oktatási módszerek bemutatása mellett a legjobb gyakorlatok megosztása volt a rendezvény legfontosabb célja. A tréning az Erasmus+ felsőoktatási kapacitásbővítési témában elnyert pályázat keretén belül valósult meg.

Prof. Dr. Gulácsi László tudományos rektorhelyettes köszöntőjében kiemelte az Óbudai Egyetem nemzetköziesítési törekvéseit, egyben köszöntötte a résztvevő felsőoktatási intézmények képviselőit Koszovó, Montenegró, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Görögország és Lengyelország területéről. Prof. Dr. Nebojsa Arsic, a koszovói University of Pristina in Kosovska Mitrovica rektora, a DGTRANS projekt szakmai vezetője örömét fejezte ki, hogy az Óbudai Egyetemmel közösen több sikeres nemzetközi pályázat keretében valósul meg a szoros együttműködés. Az Óbudai Egyetem részéről a projekt szakmai vezetője Dr. Drégelyi-Kiss Ágota, a Bánki Kar Gépészeti és Technológiai Intézet Gyártástechológiai Intézeti Tanszék egyetemi docense.

Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a kar dékánja a Katasztrófavédelmi adatközpontról tartott előadást. A résztvevők két, veszélyes anyagok szállításával és arra való felkészítésekkel kapcsolatos előadást hallgathattak meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetéből: Dr. habil. Kátai-Urbán Lajos és Almási Csaba jóvoltából.

Dr. Őszi Arnold, a Bánki Kar oktatója bemutatta, miként lehet a veszélyes anyagokkal történő balesetek esetén drónokat segítségül hívni a felderítéshez. Tóth Georgina Nóra előadásában rámutatott a kockázatelemzés és értékelés fontosságára a veszélyes anyagok szállításának területén, valamint Dr. Farkas Gabriella, a Gyártástechnológiai Intézeti Tanszék vezetője veszélyes anyagok csomagolásának minőségi követelményeiről tartott ismertetőt.

A DGTRANS projekt budapesti találkozóján a résztvevők látogatást tettek a Gyártástechnológiai Intézeti Tanszékhez tartozó LEAN laboratóriumban is, ahol ismertették a gyakorlati oktatásai módszereket, majd bemutatót tartottak a Óbuda University Racing Team képviselői a Formula Student együléses autóépítő versenyről, valamint az eddig elért eredményeikről.

A Bánki Karon közel negyven főt láttak vendégül, akik nagy érdeklődéssel figyelték a kollégák által készített szakmai anyagokat. A DGTRANS projekt első évét ezzel a tréninggel zárták, a továbbiakban a fókusz a tantervek, valamint a hozzá kapcsolódó tantárgyak kifejlesztésén lesz a nyugat-balkáni országok felsőoktatási intézményeinek közreműködésével.

 Az Erasmus+ felsőoktatási kapacitásbővítésről bővebben a Bánki Kar honlapján olvashatnak.
Frissítve: 2023.10.16.

Legfrissebb cikkek