Sokan szerették az ÓE-t Tusványoson is

Idén is nagyon sok érdeklődő kereste fel az Óbudai Egyetem sátrát a Tusványosi Szabadegyetem és Nyáritábor ideje alatt július 19-22. között a székelyföldi Tusnádfürdőn. A programsorozat kiemelt eseménye volt az ÓE kiállítása, amely az egyetem által meghirdetett, a korondi motívumvilágot felhasználó pályázat díjnyertes munkáit mutatta be.

Kettős célja van a tusványosi megjelenésünknek – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente rektor. – Ahogy tavaly, úgy most is szerettük volna, ha az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék az ÓE képzéseit, illetve hogy szorosabbá váljanak közvetlen kapcsolataink a határon túl élő fiatalokkal, illetve a felsőoktatási intézmények vezetőivel. Az Óbudai Egyetem évről évre egyre több határon túli, magyar nyelvű képzést folytató felsőfokú oktatási intézménnyel köt együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy az ott élő fiatalok helyben maradását a legmagasabb szintű képzésekkel, közös kutatások támogatásával segítsék elő – tette hozzá a rektor.



I Love ÓE

Az egyetemi csapat tagjai mindennap, reggeltől késő délutánig válaszoltak a hozzájuk fordulók kérdéseire. Idén is szép számban kértek tájékoztatást az ÓE-n tovább tanulni szándékozó, határon túl élő fiatalok az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) jelenlévő képviselőitől. Az alap- és mesterképzések iránt ugyanúgy érdeklődtek – összegezte a rendezvényen való részvétel eredményeit Mezei Miklós, az Óbudai Egyetem Nonprofit Zrt. ügyvezetője és munkatársa, Csuzi Henrik. Idén is nagy sikert arattak az egyetemi logós ajándéktárgyak, az I love ÓE feliratú pólók, amelyeket kérésre – a Rejtő Kar hallgatóinak instrukció szerint – „átszabtak” az érdeklődőket tájékoztató fiatalok.

 Az egyetemek szerepe a területfejlesztésben

Nemcsak a naprakész tudással rendelkező szakemberek képzésével, hanem a kutatásfejlesztés révén is hozzájárulhatnak a felsőoktatási intézmények az adott térség gazdasági, kulturális és társadalmi szövetének megerősítéséhez – hangzott el a hazai felsőoktatásról szóló kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a hazai egyetemeket Prof. Dr. Kovács Levente rektor, a Magyar rektori Konferencia elnökségi tagja képviselte. Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának korábbi államtitkára (Románia), Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár és Dr. Tonk Márton, a Sapietnia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora voltak még a beszélgetés résztvevői.



Az egyetem ma már nem csupán elméleti kutatóközpont, nem a tudás elefántcsonttornya, hanem olyan intézmény, amelynek egyre inkább be kell kapcsolódnia az adott térség gazdasági, tudományos és kulturális életébe – hangsúlyozta Navracsics Tibor.



Prof. Dr. Kovács Levente rámutatott: a munka világára képezünk fiatal szakembereket, ezt pedig csak akkor lehet jól csinálni, hogyha a területi igényeket be tudjuk gyűjteni.

Ötletből termék? Megoldás: innovációmenedzsment

Az innovációnak egész társadalmunk szempontjából nagyon szükség van. Ahhoz, hogy egy-egy ötletből hasznosítható termék vagy szolgáltatás váljon, arra kell törekedni, hogy az innovációs csatornák jól működjenek – fejtette ki Prof. Dr. Kovács Levente a kárpát-medencei innovációs kihívásokról szóló panelbeszélgetésen, ahol Torda Eszter nemzetközi jogásszal, Borboly Csabával, Hargita megye tanácselnökével és Kristóf Péterrel, a Magyar Innovációs Szövetség alelnökével vitatták meg a téma legfontosabb kérdéseit. A beszélgetés során Prof. Dr. Kovács Levente elmondta, hogy az Óbudai Egyetem új doktori iskolája hiánypótló képzés nyújt innovációmenedzsment területén. Olyan képességek és szakértelem kialakítására törekszenek, amelyek révén az ötletekből jól hasznosítható termékek, illetve szolgáltatások válhatnak. Az ÓE rektora szerint ugyanis ötletekből nincs hiány Magyarországon, a megvalósítás rejt számos buktatót.



Hagyomány és újítás – határon innen és túl

Az Óbudai Egyetem A korondi motívumvilág megjelenítése ipari és reprezentációs termékeken című projektjének részeként a 32. Tusványosi Szabadegyetem keretében kiállítást szervezett, ahol pályaműveket mutattak be, és eredményt is hirdettek.



Martina Fanni, az Óbudai Egyetem Határon Túli Irodájának munkatársa, a projekt vezetője elmondta: a szorvány magyarság értékeinek megőrzése a cél, hosszú távú törekvés a program Kárpát-medencei kiterjesztése.



Molnár Attila, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány főigazgatója a kiállítás megnyitóján hangsúlyozta: példaértékű a korondi projekt, amely egyszerre újító és eredeti, mindeközben a hagyományőrzést is kiemelten kezeli.
A pályázatra kiemelkedő munkák érkeztek be – hangsúlyozta Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosa, a Sapientia Egyetem tanára a kiállítás megnyitóján. Kisebb fajta csodák születtek — tette hozzá megemlítve, hogy vigyék minél messzebbre a korondi fazekasság hírét.



Prof. Dr. Kovács Levente rektor kezdeményezésére indult a projekt, amelynek keretében az Óbudai Egyetem hallgatói tervpályázatot írt ki – tájékoztatott Martina Fanni, aki elmondta, hogy a korondi kerámia formavilágát, mintázatait, stílusjegyeit felhasználva egy mai enteriőrbe illeszthető használati tárgyon vagy csomagoláson megjelenítsék. Tizenkilenc hallgató küldött be pályamunkát, a műveket Prof. Dr. Kisfaludy Márta DLA, Dr. Demény Krisztina, Józsa Judit és Dr. Papp-Vid Dóra DLA bírálta el.

Az első kategória első helyezettje Kárász Adél, a második Horváth Sára, a harmadik pedig Gubányi Gitta lett, a második kategória nyertese Sődi Vivien.



A hallgatókat a tervezéstől a kivitelezésig oktatóik – Koleszár András, Korona Péter Gézáné és Dr. habil. Németh Róbert – segítették.

A díjazott hallgatók számára a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel együttműködve műhelylátogatást szerveznek Korondra, ahol személyesen is megismerkedhetnek a korondi mesterekkel és a korondi kerámiával.



 
Frissítve: 2023.07.25.

Legfrissebb cikkek