Dél-koreai egyetemekkel működik együtt az ÓE

Dél-Korea fővárosában, Szöulban, illetve az ország déli régiójának központjában Kvangdzsuban járt az Óbudai Egyetem delegációja június 13-15. között. Prof. Dr. Kovács Levente rektor vezetésével. A küldöttség tagjai Prof. Dr. Felde Imre és Dr. habil Rácz Ervin rektorhelyettesek, valamint Prof. Dr. Prof. Dr. Kozlovszky Miklós és Dr. Drexler Dániel Szöulban Chung-ang Egyetemmel (CAU), Kvangdzsuban pedig a helyi Tudományos és Technológiai Egyetemmel (GIST) egyeztetett a további lehetséges kooperációról.

A szöuli Chung-ang Egyetem Dél-Korea egyik legjelentősebb felsőoktatási intézménye. Prof. Dr. Kovács Levente és Prof. Dr. Felde Imre ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes Dr. Sang-Gue Park rektorral az Óbudai Egyetemet érintő kapcsolódási pontokról egyeztettek. Dr. Sang-Gue Park tavaly decemberi magyarországi látogatása során az Óbudai Egyetemmel is aláírt a Kulturális Innovációs Minisztériumban egy keretmegállapodást az együttműködési lehetőségekről – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente.



Mint fogalmazott: mostani találkozónkon a konkrét tartalmi kérdésekről egyeztettünk. A CAU-n működő jól felszerelt laboratóriumokkal és kutatóműhelyekkel közös projektek indulhatnak például a rendszermérnöki, mérnökinformatikai, orvostechnikai, mesterséges intelligencia, anyagtudományok és egyéb STEAM-területeken – tette hozzá az ÓE rektora.



Az Óbudai Egyetem küldöttsége felkereste Dél-Korea egyik vezető felsőoktatási intézményét Kvangdzsuban, ahol már hosszú évek óta működünk együtt számos területen.



A Kvangdzsui Tudományos és Technológiai Egyetem (GIST) nemzetközi szinten is elismert, a világ legjobb 200 egyeteme között jegyzett felsőoktatási intézmény és kutatóhely. Prof. Dr. Kovács Levente az irányításelmélet területén Hyosung Ahn professzorral több mint tíz éve dolgozik és kutat együtt – tudatta a rektor, aki szerint a GIST sikerének fontos része, hogy hasonlóan az Óbudai Egyetemhez a piaci és gazdasági igényekhez sokkal rugalmasabban alkalmazkodó alapítványi formában működik. Prof. Dr. Kovács Levente elmondta, hogy Ahn professzorral a Samsunggal közös alternatívenergiát is érintő képzéseikről, valamint az elektronikai kutatásfejlesztési, illetve a biotechnológiai kutatásokban rejlő lehetőségekről is egyeztettek.



Az egyetemünkről érkezett munkatársak nemcsak a GIST legújabb technológiai fejlesztéseivel ismerkedtek meg, hanem bekapcsolódtak az oktatásba is – emlékeztetett Prof. Dr. Kovács Levente, aki ezúton is köszönetét fejezte ki a szöüli magyar nagykövetnek, Szerdahelyi Istvánnak, valamint a tudományos és technológiai ügyekkel foglalkozó Musza István attasénak a találkozók megszervezésében való közreműködésüket.

A képen balról jobbra: Prof. Dr. Kozlovszky Miklós, Prof. Dr. Felde Imre, Szerdahelyi István, Prof. Dr. Kovács Levente, Dr. Drexler Dániel, Dr. habil Rácz Ervin és Musza István

Frissítve: 2023.06.15.

Legfrissebb cikkek