Okosotthon-tervező szak indul az Óbudai Egyetemen

Az országban elsőként és egyedülálló módon domotika szakmérnök, illetve szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak indul az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán idén szeptembertől. Az elkövetkező években az eddiginél is dinamikusabban fog nőni az okosotthonok, okosépületek száma, és ezzel párhuzamosan a domotika rendszerek tervezéséhez, kivitelezéséhez, üzemeltetéséhez, fejlesztéséhez professzionálisan értő szakemberek iránti kereslet. A képzés erre a piaci igényre kíván szakmérnökök és szaktanácsadók képzésével reagálni – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente rektor az egyetem képzési portfóliója bővülése kapcsán.

 

A domotika szakmérnök, illetve szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak célja olyan szakemberek képzése, akik a megfelelő műszaki, informatikai, programozási és biztonsági ismereteket a gyakorlatban alkalmazva képesek a megrendelői igények alapján akár rész-, akár komplex domotikarendszerek tervezésére, telepíttetésére, működtetésére, felügyeletére karbantartására, igény szerinti továbbfejlesztésére



 

– fejtette ki Dr. Kollár Csaba, tudományos főmunkatárs, a képzés vezetője, a szakot bemutató nyilvános napon.



Az egyetem és a nemrégiben alakult Magyar Okosotthon és Épületautomazitálási Szövetség együttműködése révén a hallgatók kifejezetten gyakorlatorientált képzésen vehetnek részt – tudtuk meg Sándor Barnabás elnökségi tagtól, külső óraadó oktatótól, a kooperáció kezdeményezőjétől, koordinátorától, aki elmondta: A szervezet tagjai közül többen is együtt dolgoztak már az Óbudai Egyetemmel. Az együttműködést szeretnénk új szintre emelni és piaci tapasztalatot biztosítani, valamint annak a lehetőséget, hogy az egyes területeket „terepen”, a cégeknél ismerhessék meg a hallgatók.



A szakirányú továbbképzésen végzettek a legmagasabb minőségi követelményeknek és elvárásoknak megfelelő biztonságos, kényelmes, modern, energia-hatékony, akár mesterséges intelligenciával is támogatott lakókörnyezetet tudnak majd kialakítani a várhatóan a közeli jövőben egyre gyarapodó megrendelők számára – hangzott el a bemutatón.

A szakmérnök továbbképzésre azok jelentkezését várják, akik alap vagy mesterképzésben (biztonságtechnikai-, mechatronikai-, gépész-, villamosmérnök, informatikus-, kommunikációtechnikai) mérnöki végzettséggel rendelkeznek.

A domotika szaktanácsadó szakirányú továbbképzésre bármilyen (legalább alapképzésben szerzett) végzettséggel lehet jelentkezni.

Az érdeklődők augusztus 15-ig jelentkezhetnek. A képzés időtartama 4 félév. A szakról bővebb információ a képzés weboldalán található: domotikaszak.hu
Frissítve: 2023.05.23.

Legfrissebb cikkek