Az év legnagyobb orvostechnikai konferenciája az ÓE-n

Idén is az Óbudai Egyetem adott helyszínt a Lehetőségek és Kihívások Konferenciának, amelyet az orvostechnikát meghatározó trendek köré szerveztek. - Az orvostechnikai fejlesztések és egészségipari innovációk egyik élenjáró műhelye az egyetem, ahol az országban elsőként elindulhat a kórháztechnikai és orvostechnikai mérnöki szak – jelentette be Prof. Dr. Kovács Levente rektor. Dr. Nagy Ádám, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparügyekért felelős helyettes államtitkára méltatta az intézményben folytatott magas színvonalú kutató-fejlesztő munkát.



A szervezők az orvostechnikát meghatározó trendek köré válogatták az előadásokat. A rendezvényen fókuszba került a távgondozás és távgyógyítás, a viselhető orvostechnikai eszközök, a személyre szabott orvoslás, a mesterséges intelligencia és kiberbiztonság. A rendezvény célja, hogy az egészségiparban és orvostechnikában dolgozókat, gyártókat tájékoztassa a hazai és nemzetközi innovációkról, szabályozási környezetről, fejlesztési forrásokról, illetve a hatósági eljárások aktualitásairól, azaz a területen működő szakemberek munkáját meghatározó lehetőségekről és kihívásokról.



Az Óbudai Egyetem az orvostechnikai fejlesztések és egészségipari innovációk egyik élenjáró műhelye Magyarországon - jelentette ki Prof. Dr. Kovács Levente, aki bejelentette: az egyetem vezetése kórháztechnikai és orvostechnikai mérnöki szak indításáról döntött, a képzés idén szeptembertől elindulhat.  Az országosan is egyedülálló szak többéves, komoly szakmai múltra visszatekintő tudásbázisra épül. Az egyetem egészségiparral kapcsolatos tudományos tevékenységei közül kiemelte a MassVentil projektet, a robotsebészeti fejlesztéseket, az Európai ERC keretein belül folyó daganatterápiás kutatásokat, valamint a Medicorral és a Mediklaszterrel Magyarországon elsőként létrehozott Orvostechnikai Ipari Tanszéket.



A kormányzat számára továbbra is kulcsfontosságú a hazai egészségipar további fejlesztése és támogatása.  Erre nem csak a járványok miatti fokozott sérülékenység miatt, de a terület kiemelkedő hozzáadott értéke és gazdaságfejlesztő hatása miatt is nagy szükség van – hangsúlyozta Dr. Nagy Ádám, aki elismerően beszélt az egyetemen folyó, egészségügyi területen végzett kutatómunka magas színvonalát, köztük említve a világhírre szert tett innovációt, a tömeglélegeztető rendszert, hozzátéve, hogy nagy szükség van az ilyen és hasonló fejlesztésekre.



Dr. Szentiványi Mátyás főigazgató, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az orvostechnikai műszereket, alkalmazásokat gyártó cégek feladatairól, az eddig elért eredményekről és kiemelt célokról tájékoztatta a hallgatóságot.



Hornyák László, a rendezvényt kiemelt támogató, Hartmann-Rico Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a fertőzések megelőzésének szükségességéről, a rezisztencia kialakulása esélyeinek csökkentésének szükségességéről és a lehetséges megoldásokról tartott előadást.



Juhász Attila, a Saasco Kft. divízióvezetője az Óbudai Egyetemmel való együttműködés jelentőségére hívta fel a figyelmet. Orvostechnikai fejlesztések közül szintén kiemelte a Prof. Dr. Kozlovszky Miklós nevéhez fűződő tömeglélegeztető rendszer, mint előremutató innováció jelentőségét.



A nap folyamán kerekasztal beszélgetést is tartottak a hazai egészségipar helyzetértől, innovációról, ahol Prof. Dr. Kozlovszky Miklós egyetemi tanár képviselte az Óbudai Egyetemet. A fórumon ismertette a legfontosabb tudnivalókat az új tanévtől induló kórháztechnikai és orvostechnikai mérnöki szakról. Elmondta: a képzés célja olyan interdiszciplináris elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező mérnökök képzése, akik az orvostechnikai iparban gyártmányfejlesztésben és minőségbiztosítási feladatokban, egészségügyi ellátó intézmények üzemeltetésében képesek hatékonyan részt venni, az egészségügyi intézmények rendszerfejlesztését és üzemeltetését mérnöki irányelvek mentén mérnöki munkával, logisztikai és menedzsment stratégiákkal segíteni. Képesek szakterületükön kutatási-fejlesztési feladatok ellátására és hasonló csoportok önálló irányítására, az orvostechnikai műszerek és rendszerek forgalomba hozatalának folyamatában aktívan részt venni és dönteni, a szakhatósággal együttműködni. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására. A továbbiakban a Zsámbékon, egyetemi beruházásban megvalósuló Jövőipari Tudományos és Innovációs Park tudományos és ipari jelentőségéről beszélt.



Együttműködésben a QTICS Group Zrt.-vel

Az egyetem ipar iránti elköteleződését jelképezte, hogy a QTICS Group és az Óbudai Egyetem között együttműködési megállapodás jött létre. A dokumentumot Prof. Dr. Kovács Levente és Karászi Zoltán, a QTICS Group igazgatóság elnöke írta alá. A kooperáció céljai közt szerepel: közös projektek és pályázatok kidolgozása, szakmai gyakorlati helyek biztosítása, együttműködés az Okosipari Tudományos és Innovációs Parkok szakmai programjainak megvalósításában, közös kutatás-fejlesztés és képzés.

A QTICS Group a műszaki minőségbiztosításban, azon belül a Testing, Inspection and Certification (TIC) szektorban tevékenykedő vállalatokat, azok eszközeit, szakembereket és a képességeiket köti össze egy intelligens struktúrába. Az egységes, hálózatként működő csoport partnerei számára nemzetközi jogosultságokon alapuló szakértői-, tanácsadási-, oktatási-, laboratóriumi mérési-, megfelelőség-értékelési és tanúsítási szolgáltatásokat nyújt.

A QTICS Medical és a SAASCO Kft. immár ötödik alkalommal rendezte meg hazánk legnagyobb orvostechnikai konferenciáját, ahol több mint 20 előadást tartottak, és számos innovatív kiállító termékeit tekinthették meg a résztvevők.

A konferenciával párhuzamosan szakmai kiállítást is rendeztek, ahol innovatív orvostechnikai eszközöket és szolgáltatásokat ismerhettek meg a látogatók. A szakmai előadásokhoz a diákok díjmentesen csatlakozhattak online felületen, hiszen a rendezvény egyik legnagyobb értéke, hogy pont azok vesznek részt rajta, akik az iparágat alakíthatják.

Frissítve: 2023.02.03.

Legfrissebb cikkek