A hallgatói innovációk piacra kerülését segíti az egyetem

Együttműködési és technológia transzfer megállapodást írt alá az Óbudai Egyetem és hallgatók alkotta, a 3D-nyomtatási technológiákat tovább fejlesztő FilaMass csapat, amely 2021-es évi Proof of Concept (PoC) ötletpályázat egyik nyertese. Az Óbudai Egyetem ezzel országos összehasonlításban is minőségi szintet lép a hallgatói innovációk megvalósításának támogatásában. Az aláírásnál az egyetemet Dr. Haidegger Tamás, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgatója, valamint Árendás Csaba szenior innovációs manager képviselte.

„Az Óbudai Egyetem bizalmat szavazott a FilaMass csapatnak, de az igazi munka csak most kezdődik, mert most már bizonyítaniuk kell a piacon. Mi mindent megteszünk a siker érdekében, öt év múlva azt szeretnénk látni, hogy ezt a közös vállalkozást elindítottuk, és vannak komoly üzleti eredmények.” – fogalmazott Dr. Haidegger Tamás, az EKIK főigazgatója. Árendás Csaba szenior innovációs manager a csapatmunka fontosságát és a termékek eladhatóságát hangsúlyozta, kiemelve az egyetem, mint védőháló szerepét a kezdeti nehézségek leküzdésében.

Dobóczi Zsolt és Szűcs László nagy felelősségnek tartja az egyetemmel való közös vállalkozás indítását. „Egy újabb kaland veszi kezdetét, eddig a saját kis utunkon jártunk, de azzal, hogy aláírtuk ezt az együttműködést egy nagyot léptünk előre, most már jelentős szellemi támogatást is kapunk, amire nagy szükségünk is van” – mondta László.

A fiataloknak komoly céljaik vannak, ők szeretnének lenni a következő hazai sikertörténet, a nemzetközi terjeszkedés a cél, az additív gyártástechnológiában szeretnének maradandót alkotni. „Nemcsak a bevétel a fontos, hanem szeretnénk valami olyant létrehozni, ami előremutató, és az ipar 4.1 elvei alapján segíti a környezetbarát gyártást.” – fogalmazott Zsolt.

„Egy piaci rést fedeztünk fel, a 3D nyomtatás világában mi szeretnénk lenni az elsők, akik nemcsak nyomtatnak, hanem teljes körűen diganosztizálják is a nyomtatási folyamatokat. Vannak kezdetleges megoldások, tervek, de még senki nem tudott felmutatni olyan komplex hardveres és szoftveres megoldást, mint a miénk.” – összegezte László a terveket. Az ötletgazdák innovációjára az Egyetem korábban szabadalmi kérvényt nyújtott be a nemzeti hivatalhoz.

A két fiatal fejlesztőnek arra a kérdésre is határozott válasza van, hogy kiket tekintenek versenytársnak. „Egyelőre csak a 3D nyomtatókat gyártó cégekkel számolunk, de velük is inkább partneri kapcsolatokat szeretnénk kialakítani, az a tervünk, hogy beépítsük a mi diagnosztizáló perifériánkat az ő termékeikbe.” mondta Zsolt. „Primer konkurenciánk nincs, több gyártó próbálkozik, hogy tudja a nyomtatás folyamatát felügyelni, de egyik sem ad olyan teljes mértékű lefedettséget, mint ahogy mi szeretnénk.” – tette hozzá László.

A Dobóczi Zsolt és Szűcs László által megalkotott „FilaMass” egy periféria a 3D nyomtatók mellé, amellyel a nyomtatás folyamata és eredménye diagnosztizálható. Ipari szereplőknek és otthoni felhasználóknak is terveztek eszközt, amely amennyiben a nyomtatásban hibát észlel, beavatkozik, tehát a nyomtatást szünetelteti, és jelzést küld a felhasználónak, aki eldöntheti, hogy mi a teendő. Élő adatként kiolvasható az alapanyagfogyás, ezzel együtt kiépíthető vele egy készletgazdálkodási rendszer. A termékkel szeretnék elérni a selejt nyomtatások számának drasztikus csökkentését, és ezáltal a műanyag hulladékot, a felhasználók ökológiai lábnyomát csökkenteni. A csapatot Bacsa László, a Demola Közép és Kelet-európai igazgatója is mentorálta az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma NKFIH pályázat (2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00017) keretében.

A Filamass csapatra egyre többen figyelnek fel, nemrég beválasztották Start it @K&H Inkubációs Programba is, ahol többek között irodai infrastruktúrát, folyamatos szakmai mentorálást és képzést kapnak, továbbá hozzáférést egy széles kapcsolati hálózathoz.

 
Frissítve: 2022.04.26.

Legfrissebb cikkek