Jövőipari park épül Zsámbékon az egyetem beruházásában

Az Óbudai Egyetem Zsámbék Város Önkormányzatával együttműködve Jövőipari Tudományos és Innovációs Parkot hoz (ZSTIP) létre, amely segíti a helyi kutatás-fejlesztési és az innovációs tevékenység erősödését, valamint támogatja a hazai gazdaság növekedési potenciálját – jelentette be Prof. Dr. Kovács Levente rektor március 25-én a projektet bemutató konferencián Zsámbékon. Az eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a jövőipari technológiák beépítése a gazdaságba csak az egyetemek és az érdekelt vállalatok szoros együttműködésével valósulhat meg. Az eseményen az egyetem cégek bevonásával megalapította a Magyar Kiberbiztonsági Klasztert.

A Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány, az Óbudai Egyetem és a zsámbéki önkormányzat együttműködésében olyan innovációs központ létrehozását tűzték ki célul, ahol a kutató-fejlesztők a jövő technológiáit kísérletezik és állítják elő a kiberbiztonság, 5G/6G, mesterséges intelligencia, orvostechnika, AR/VR, robotika területein. Mindezzel erősítve a hazai ipart és a környéken működő vállalatokat fokozva az egyetemi technológia transzfer tevékenységet hazánkban és külföldön.



Horváth László, Zsámbék polgármestere a város szempontjából fontos projektről szólva elmondta, hogy a ZSTIP jól kapcsolódik a település gazdaságfejlesztési programjához. A régió fejlesztésével összhangban a tudományos aktivitás mellett iparfejlesztés és társadalmi felzárkóztatás is megvalósulhat az Óbudai Egyetemmel létrejött együttműködésnek köszönhetően – tette hozzá a polgármester.



– A mai napon az egyetem a fenntartó alapítvánnyal, valamint Zsámbék Város Önkormányzatával Jövőipari Tudományos és Innovációs Park építésébe kezd, ahol a jövőt megalapozó fejlesztések valósulhatnak meg – fogalmazott Prof. Dr. Kovács Levente, aki ezt stratégiailag korszakalkotó pillanatnak nevezte. Az Óbudai Egyetem az egyetlen magyarországi felsőfokú oktatási intézmény, amely három science parkot is létrehozhat az országban. A modellváltással szemléletet is váltott az egyetem: olyan vállalkozó és befektető intézményt és annak környezetét kívánják megteremteni, amely ötvözvi a meglévő tudásbázist a K+F+I-lehetőségeivel és iparosításával. Hangsúlyozta: az egyetem vezetése prioritásként kezeli az innovációs parkok megvalósítására vonatkozó kormányzati és nemzetközi stratégiai keretrendszert, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarország – a tudásalapú társadalmat tekintve – 2030-ra Európa egyik legversenyképesebb országa legyen.



Varga Mihály a Zsámbékon elinduló projekt jelentőségét kiemelve hangsúlyozta, hogy a jövőipari technológiák beépítése a gazdaságba csak az egyetemek és a termelésben, az előállításban, illetve a felhasználásban érdekelt vállalatok szoros együttműködésével valósulhat meg. Az elmúlt hetekben útnak indított székesfehérvári, kaposvári és a most bejelentett zsámbéki science park-fejlesztéssel az Óbudai Egyetem nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi gazdaság színterére is léphet. Az új központok működése lehetőséget adnak arra, hogy az egyetemi képzések a piac újonnan kialakuló igényeihez szinte azonnal alkalmazkodva fejlődjenek, a kutatóközpontokban dolgozók pedig munkájuk által közvetlen beleszólást kaphatnak a jövő projektjeinek alakulásába.



Dr. Eigner György egyetemi docens, a Neumann János Informatikai Kar dékánja prezentációjában ismertette, hogy az egyetem az együttműködés keretében egy jövőipari tudáscentrum-kampuszt, illetve csarnoképületet kíván megvalósítani. Olyan tematikus kutatóközpontot és szolgáltatási teret készülnek kialakítani, amely többek között egyszerre szolgálja az innováció-orientált, magas szintű kutatásokat és a folyamat végén az új technológiák licenszelését, illetve szabadalomkezelését. A projekt szakmai vezetője szerint a központok nemcsak a start-upok, a spin-offok, a mikro-, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, de a közszféra számára reális, modern és vonzó kutató, innovációs és szolgáltató teret fognak biztosítani Az épületben többek közt tematikus kutató-, valamint prototipizáló laborok, bemutató- és kiállítóterek is helyet kapnak. A nyílt és önfenntartó ipari innovációs ökoszisztémában létrehozandó innovációs park egy tudásvezérelt, jövőipari technológiák kutatására és előállítására fókuszáló, magas hozzáadott értéket teremtő, környezettudatos jövőipari mintaprojekt.

Az országot behálózó Science Park Program keretében az Óbudai Egyetem 57 és fél milliárd forintból három olyan fejlesztést valósít meg, amelyek Székesfehérvárt, Kaposvárt és Zsámbékot az ország jövőipari fejlődésének központjává teszik.



Az eseményen együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a projektet támogató cégek: az ACPM IT Tanácsadó Kft., a C3S Kft., a Combit Zrt., a H1Systems Mérnöki Szolgáltatások Kft., a CraftUnique Kft. és a Yettel Magyarország Zrt. (Au iFaceTechnologies Kft. - CloudCasting Group egy későbbi időpontban hitelesíti a dokumentumot).

Magyar Kiberbiztonsági Klaszter alakult



Az Óbudai Egyetem Magyar Kiberbiztonsági Klasztert alapított több céggel, az ACPM IT Tanácsadó Kft., a Balasys IT Zrt., a Falcon GT Consulting Zrt. és a White Hat IT Security Kft.-vel együttműködésben.



A kormány által támogatott beruházás során barnamezős fejlesztés keretében a Zsámbékon található volt szovjet laktanya területét hozzák rendbe. A jelenleg rendkívül elhanyagolt állapotban lévő, de kiváló iparfejlesztési lehetőségekkel rendelkező telek egyik fontos előnye, hogy jól megközelíthető és a fővároshoz közel helyezkedik el.

 
Frissítve: 2022.03.25.

Legfrissebb cikkek