Több ezer érdeklődő az Educatio Kiállítás ÓE-standján

Minden eddiginél impozánsabb standdal és nagyobb delegációval vett részt a 22. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon az Óbudai Egyetem január 13-tól 15-ig. A felsőoktatási intézményüket képviselő hallgatók, oktatók népszerűsítették meglévő és új képzéseinket, amelyek iránt óriási volt az érdeklődés: a rendezvény három napja alatt több ezren tették fel kérdéseiket, és kértek tájékoztatást.

Az egyetem a korábbiaknál jóval modernebb, dizájnosabb standdal jelent meg a szakkiállításon, és nagyobb delegáció képviselte intézményünket.

- Nagy érdeklődés övezte az Óbudai Egyetem bemutatkozását az Educatio Kiállításon. Ez nem véletlen, hiszen a felsőfokú oktatási intézmény egyre népszerűbb a fiatalok körében. Széleskörű képzési kínálattal várjuk a továbbtanulni szándékozó diákokat műszaki, informatikai, természettudományi, gazdaságtudományi, agrár-, valamint pedagógiai területeken. Emellett új képzések közül is választhatnak a fiatalok több budapesti és vidéki helyszínen, Kaposváron, Székesfehérváron és Salgótarjánban is – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente rektor. Minden harmadik mérnök az egyetemről kerül a hazai munkaerő-piacra. Az itt végzettek 90 százaléka egy hónapon belül el tud helyezkedni a saját, képesítése szerinti területen, ráadásul versenyképes, jó fizetéssel. A diákok számára fontos szempont lehet az is, hogy nem emelkedett a költségtérítéses képzések díja az elmúlt tanévhez képest. További vonzerőt jelenthet, hogy országos viszonylatban kiemelkedően magas ösztöndíj-lehetőségeket és nemzetközi tanulmányi programokat biztosít az intézmény.



Új képzések is megjelentek, többek közt Salgótarjánban a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing szak. Az egyetemen hamarosan új képzések is indulhatnak. Alapképzés formájában energetikai mérnöki alapképzés a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon, mesterképzésen gazdaságinformatikus képzés a Neumann János Informatikai Karon, valamint geoinformatika a székesfehérvári Alba Regia Műszaki Karon.



A rendezvényen Dr. Rácz Ervin mb. oktatási rektorhelyettes tartott előadást intézményük eredményeiről, a képzési lehetőségekről. Többek közt a gyakorlatorientált képzésekre illetve az egyetem képzési portfoliójának folyamatos fejlesztésére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az itt tanuló fiatalok versenyképes tudásra és diplomára tehetnek szert műszaki, informatikai, természettudományi, gazdasági és pedagógiai tudományterületen. Úgy fogalmazott: - nagy hangsúlyt fektetünk az alap- és alkalmazott kutatásokra, a nemzetközi kapcsolatok ápolására, erősítésére, a zöld és fenntartható fejlődésre, a technológiai fejlesztésekre, a kutatásra, az innovációra, az egész életen át tartó tanulásra és az együttműködésre az ipari szereplőkkel. Célunk, hogy a fiatalokat is mindinkább bevonjuk az egyetemen folyó kutatómunkába – tette hozzá a rektorhelyettes.



 

Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes a Digitális Jólét Program szervezésében az intézmény keretein belül zajló drón alkalmazásokról beszélt, amelyeket a hallgatók bevonásával az elmúlt 10 évben fejlesztettek a Neumann János Informatikai Karon. Kitért arra is, hogy a fejlesztések eredményeit számos TDK, diplomamunka témában illetve Phd értékezésben dolgozták ki az Óbudai Egyetemen belül.

„A felsőoktatás jövője - a jövő felsőoktatása”

A szakkiállítás megnyitóján Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, hogy korábban soha nem látott összeget fordítanak a felsőoktatásra: tavaly a GDP 1,3 százalékét költötték az egyetemekre, 2022-ben pedig – a több mint ezermilliárd forint fejlesztési forrást is beleértve – ez az arány 1,9 százalék lesz, amivel Magyarország a felsőoktatás finanszírozásában az európai éllovasok közé tartozik. A miniszter „A felsőoktatás jövője - a jövő felsőoktatása” című konferencián tartott előadásában bemutatta a magyar kutatási ökoszisztémát, és szólt az egyetemi rendszer átalakításáról is. - A magyar tudás, az innováció, a tehetség bázisán a gazdaság és a közszolgáltatások igényeire nyitott, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködő egyetemek létrejötte a cél – tette hozzá.



Óriási volt az érdeklődés az Egyetem standjánál

A háromnapos felsőoktatási seregszemlén saját, impozáns standon vártuk azokat az érettségi és felvételi előtt álló diákokat, akiket érdekel a műszaki pálya, de még nem döntötték el, melyik egyetemet és annak melyik karát válasszák. A továbbtanulni szándékozók megismerhették az Óbudai Egyetem karainak képzéseit, az elhelyezkedési lehetőségeket, a karrier utakat a műszaki és az informatikai pályán. A rendezvényen felkészült oktatók és hallgatók nyújtottak információt a szakokról, a gyakorlatorientált képzésekről, a kimagasló ösztöndíjrendszerről, a kollégiumi elhelyezési lehetőségekről és saját tapasztalataikról. A felvételi előtt állók tájékozódhattak a duális és kooperatív képzési formákról, a különböző munkarendben folyó képzésekről.



A nemzetközi szakkiállításon a felsőoktatási újításokról, módszerekről értesülhettek a továbbtanulás előtt álló diákok, pedagógusok, intézményvezetők, akik az előadások és a standokon elérhető információk segítségével átfogó képet kaphattak a magyar felsőoktatás jövőjéről. A kiállításon közel 44 ezren vettek részt. 35.500-an személyesen, 8.200-an pedig online látogattak ki a rendezvényre.

108 kiállító vett részt a kiállításon, a hazai felsőoktatási intézmények jelentek meg a legnagyobb számban és méretben.
Frissítve: 2022.01.18.

Legfrissebb cikkek